用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 BPS 庇理羅士家長交流區
發新帖回覆
樓主: jackie-chu
go

BPS 庇理羅士家長交流區   [複製鏈接]

我都係今年升中一的家長. 首先要多謝各位家長特別係師姐家長無私的分享.

關於英文書, The New Windmill Book of Greek Myths 已在首頁介紹的網站訂了,

而OPER 2 & 3 兩本, 問過出版社後我已在天后的天XX訂了, 不過書店話佢地的記錄呢兩本唔係果個series, 話係某小學有用的書, 而出版社就話呢兩本書名就係以下兩個 ISBN 號碼, 但她的電腦記錄顯示係"NOPER" series 無"OPER" series (如果我無聽錯) 出版社位小姐好好人, 佢係 check完再 call 我 confirm 的, 佢話係初中用書, 所以我就決定照訂, 而書店又重申佢地就只照跟我比的 ISBN 訂 (即係訂返黎不對我都無得唔要), 所以大家請自行決定訂唔訂.

The Canterville Ghost and Other Short Stories (Oper 3) oxford

ISBN: 9780 1959 71453

A Christmas Carol (Oper 2) Oxford
ISBN: 9780 1959 71347

家長會有講書單上價錢有誤.

ISBN &價錢 $69 都係OXFORD 比的, 天XX有95折 @$65.60

書店係唔多願意咁, 不過OXFORD 係叫我搵天XX訂的.  因為我其他書都係果度訂, 所以就訂埋, 唔想要去唔同地方攞書. 其實有ISBN 我相信有其他書店都訂到的.  另如大家有係天XX 訂, 可以在網上看到status.

YiuYiuMaMa  唔該晒!  發表於 14-7-22 17:07
slowmemame    多謝曬!  發表於 14-7-21 18:40

Update 下, 網站訂的Windwill 已收到. 天XX 網上查詢顯示中文一下& Eng lit 的 Christmas Carol 已訂到, 現在還欠geog wb & Canterville Ghost.

仲有中史我都跟書單買左第二版, 以免到時上堂時頁數不同. 有些書店的分店只有第三版, 但可以問職員哪間店有第二版再去買 (我都係問左專誠去尖沙咀先買到第二版).

你地小朋友有無返 bridging course? 阿女話d 老師都 nice and she make some more friends already.

回覆 bb0405 的帖子

商務可以請佢幫你CHECK 邊間有貨, 我之前買中史書都係咁, 因為已出新版唔多店有舊版貨, 打去有貨果間叫佢留, 跟著先去買. 而家訂可能有排先有書, 最好買到現貨.
(記得比ISBN , 咁先一定唔會訂錯書/VERSION. )

我地都係見要做功課先去取書, 驚再唔去取佢賣左比人.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊