用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 媽咪一起來推薦適合小朋友看的英文書籍 ...
go

媽咪一起來推薦適合小朋友看的英文書籍 [複製鏈接]

very good sharing, thanks!
香港有冇﹖唔知大陸d書局或者深圳書城有冇﹖

taobao只見第一套(1-8冊),唔見第二、三套,樓主,請問邊度有﹖或者你知唔知taobao邊檔有齊三冊﹖thanks

原帖由 lillymarie 於 10-12-14 20:02 發表

無傷大雅, 至在引小朋友興趣去睇英文書. Mummy 可作不同解法.
有時書教既英文同日常生活所用既有些不同.
例如我以前睇書, 人地招呼我食野, 我食飽了唔想再食, 就唔好話: I am full. 話咁樣好childish. 要講: I've ...

yes,我都係至在引起小朋友閱讀英文書既興趣。
btw,而家d教科書都係教 i'm fine。

原帖由 stccmc 於 10-12-15 18:19 發表
馬拉的英文書比英美的好嗎?為何這書要講幾十個回覆?

三人行都必有我師,馬拉的書不一定比英美好,但捧場的人討論三五回合,又何妨呢﹖

各取所需…唔同書for唔同人/唔同需要/唔同level/唔同閱讀目的,正如我鍾意睇apple daily,我明知佢news angle嘩眾取寵,但佢有我想要睇既街坊資料,我識判別,無所謂;我老闆呢,佢鍾意睇hkej,因為佢係生意人,咁係咪佢有文化d呢﹖我唔覺wor,投其所好啫。

有人會不屑呢d書,因為出身唔夠矜貴,grammar錯,內容普通,諸如此類啦下…我分享我點解買呢套書…

我訓練個仔最初睇中文書,我係用一套廣東話對話既咖啡漫畫吸引佢,佢好鍾意,短時間內刨晒全套,開左個頭,我再換其它兒童文學作品比佢,佢話甘快就開始左鍾意睇書。當初既咖啡漫畫只係一個facilitator,你問我怕唔怕佢學左錯既語法,no lar,一睇完就習染到,佢吸收能力無咁快(如果有就無死lor,我即刻換本金庸比佢)。

樓主介紹既英文漫畫我尋日到手,睇左第一本,講真,我覺得故事吸引過ort/ost,而且有同小朋友discuss 德育既空間,文法真係有錯,仲錯得幾離譜,但唔緊要,順水推舟,我用黎叫個仔做 埋proof reading,順便教埋佢,書唔一定啱晒,要自己學識判斷,有錯唔代表本書無價值無意義,學佢好既地方,用佢錯既地方提醒自己,就發揮到本書最大既效益。

真係多謝樓主,呢套書係難登大雅之堂,但新手入門,有家長monitor住,ok wor!

原帖由 apsm 於 11-1-5 00:38 發表
有冇o的係 淘寶 and 市政局圖書館的好介紹 ???

市政局,haha,無左好耐啦,康民署呀傻瓜!

圖書館大把好野,都唔使理邊個作者邊個系列,求其執上手,程度適合已經睇得。我個人心得係,去未上架既車仔度搵書會容易搵到好書,因為果d係人地借完還返,多數有好野!

原帖由 CrabPincers 於 11-1-6 13:51 發表

中央圖書館d staff 吾比甘做
我個女試過一次, 想係車仔拿書, 比d staff 話吾得
之後個staff 行到邊, 呀女跟到邊
個staff 一拿起佢想借既書, d 書掂到個櫃....呀女就一手拿走左.......... ...

咁攪笑﹖佢上少d書都好呀...
我地個係細場,職員多數推個書架出黎,大家揀完揀罷先上,有時等佢推個架出黎,好似街市等開橙箱咁
‹ 上一主題|下一主題