用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉. 俾朋友話怪獸家長, 但佢個囡連奶都未戒, o野都未講. ...
go

唉. 俾朋友話怪獸家長, 但佢個囡連奶都未戒, o野都未講... [複製鏈接]

原帖由 早教媽媽 於 11-4-4 10:43 發表

咁咪係囉, 而且我好怕人只係睇下人地FB 同BLOG , 就好似好了解人地O既生活, 然後斷章取義.
人人生活模式不同, 個個細路都唔同, 點解話人地帶囝囡去公園影幾幅相就天真笑臉, 我無影就等如無咩 ...

拿,網絡世界係咁個wor,資料係你自己放出去,要預左人地指指點點,唔可以人地讚你教子有方就受,話你怪獸就話人好憑三言兩語落comment,要自己吃得開喎。我自問就無咁大方,所以我fb同blog都唔會講子女,因為知道呢個世界太多專家!我兩公婆鍾意點教就點教,有需要時我自然會請教我心目中既專家!

其實,就算係怪獸又點呢,我覺得只有怪獸先可以叫下一代成材呀,又關佢咩事呢﹖!我同你相反,我試過比朋友話無上進心,第日個仔楂巴士!咁楂巴士又點啫,關佢鬼事!講真,教仔理念個個都唔同,最緊要自己清楚自己做緊咩,唔使同人交代wor!

原帖由 km1357 於 11-4-4 13:45 發表
我呀仔其中一個志願揸巴士, 咁我唔覺有乜問題, 如果大個仔之後佢都仲鐘意, 搵到一個自己興趣既職業, 自力更生, 我估點都好過d大學生去申請綜媛.

yes,同意,自力更生,養妻活兒,做個敬業樂業既開心車長,有咩唔好﹖最緊要係佢健康快樂,有個積極既人生,我就好安慰。

我個信念係,我用栽培機師既態度栽培佢,但我接納佢最終只係一個司機!

‹ 上一主題|下一主題