用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔話學校教啲嘢好淺...
樓主: cutekiddy
go

阿仔話學校教啲嘢好淺... [複製鏈接]

原帖由 AAma 於 10-10-13 12:30 發表
我囡個老師有講過有好多學生由幾深的幼稚園上小學,一二年級都還有優勢, 但buffer用完之後, 優勢不再, 所以佢叫我選幼稚園時唔好咁短視, 要選培養學習興趣的學校.

...

totally agree.
howsome我覺得有d父母比小朋友repeat,目的係由細仔變大仔都係一樣道理,頭幾年實有賺,但老本食完,去到p3或者打後,一定見真章,只會分有冇料到,唔係分大細仔。所以細仔我覺得無所謂,唔輸在一時,從小建立良好學習動機,遲早贏突。

原帖由 whywhywhywhy 於 10-10-14 00:23 發表
家長俾細仔細女讀多年,係因為佢地的吸叫能力有可能俾其他大的小朋友無咁好,肯俾個小朋友讀多年的家長都係有心教育小朋友,所以大部份家長都會keep住小朋友的進度,所以並唔存在甚麼"食老本食完"!因為從來無食過老本,大仔大女 ...

唔好誤會,我絶無輕視佢地,家長當然係有心為小朋友好,先會步儲小朋友再讀一年。repeat當然都有努力,如果唔係變左大仔都唔會有"大仔相應既表現",因為唔係大仔就包好,係咪﹖

我只係覺得,其實好多小朋友根本無需要repeat(即係家長要求peat,唔係學校要求),只係因為細人幾個月,家長覺得佢地表現(其實只係暫時)不及班中大仔,所以情願repeat做大仔。我所講既老本,係指技術性變做大仔。但其實去到高小,幾個月既差距已經無礙能力上既發展。

有d小朋友轉做大仔,響小一interview更有利,更容易成功爭取一個心儀學位,呢個係幾吸引既,我都同意。

或許你唔同意我講,但只係交流下,我覺得有學習興趣,唔怕大細仔,都一樣會學得好讀得好。

‹ 上一主題|下一主題