用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? ...
樓主: sunnygirl
go

睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [複製鏈接]

原帖由 囝囝爸 於 10-3-17 16:58 發表
英華和鮮魚行, 一間拔尖, 一間補底, 一間想打造成名校, 一間避免殺校.  講到學習愉快, 英華競爭強手環伺, 鮮魚行只自求多褔, 應容易得多.

但如果講崇高教學理念,鮮魚行先真係做到有教無類

原帖由 October. 於 10-3-17 22:35 發表
不可否認鮮魚行校長為學校做咗好多野, 但是,成效顯然不大, 試想想,什麼人會為了校長送面包和罐頭而將子女送去就讀呢? 好現實,如果粱校長可以將學生教到70%BAND 1,好多人都撲到去架. ...

成效不大,咩成效﹖

英華校長係響2000個學生入面揀150個成績好,品行好,家庭支援又足夠既人入讀,再為佢地打造愉快學習既口號/環境,將學校做到迪士尼咁開心,簡直錦上添花,無懈可擊!

鮮魚行又做緊咩﹖學生黎自基層,基礎唔好,唔好講家庭支援,基本上可能基本家庭收入都成問題,校長為佢地安家,為佢地張羅柴米油鹽,為每個學生預備早餐文具,由學生基本生活開始關心起,就好似當初教會派奶粉一樣。鮮魚行唔係講緊on top of好成績,你仲要愉快學習,佢係講緊點樣幫學生解決生活上既問題,好等佢地建立家庭責任感,從而幫助佢地讀書,希望將來知識改變命運。呢種係雪中送炭既愛既表現,唔係下下只掛住做band 1。

我唔明點樣比較兩間學校,然後話鮮魚行成效顯然不大﹖

將鮮魚行打造成band 1有何難﹖課程改革,請多幾個net,或者好似英華咁,轉做直資,揀成績好既學生,有幾難,問題係梁校過去幾年d時間都用響關心學生基本問題度,過去幾年,佢唔係為學校banding而戰,而係為學生而努力!

但英華係一間好學校,我唔反對,林校長亦係一位稱職有餘既校長!

原帖由 littlefaith 於 10-4-1 17:52 發表

算吧啦,香港很多家長早已忘掉什麼才是真正的教育。在這些家長的眼中,名校、成績是教育最重要部分,怎樣也改不了他們的觀點。

這是香港教育一直沒有起色的死因。 ...

我都問緊有教無類呢d咁崇高既理念係咪仲適合現今競爭咁強既社會,一方面我好尊重仍然守呢一套既教育人仕,另一方面,我亦明白名校、直資、私校為左保住成績,無法再將呢樣野放入辦學理念,我自己既立場係點揀呢﹖我還在反思。

‹ 上一主題|下一主題