用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 LSK/聖馬太/藍田循道衛理 (NET 48) 請問你們會點排次序 ...
樓主: heihei媽
go

LSK/聖馬太/藍田循道衛理 (NET 48) 請問你們會點排次序 [複製鏈接]

Re: LSK/聖馬太/藍田循道衛理 (NET 48) 請問你們會點排次序

lcy1998430,

我有兩個仔都在聖馬太讀,一個今年剛上小一,一個已經是四年級了。現在開學只是數天,當然不是太多功課la。遲些尤其在測驗考試前,會多很多的ar,你要有心理準備。

hoilokmama

Re: LSK/聖馬太/藍田循道衛理 (NET 48) 請問你們會點排次序

heihei媽,

一間成績很好,將來可能派到好學校,但小朋友會讀得比較辛苦的學校。功課幾多亦比其他學校深,在考公開試前會谷小朋友。我大仔初初一年級上學期都好唔習慣,唔係幾開心,我同老公都有考慮同他轉校,好彩學期尾他又適應到,我想這是因為他有一個幾好的班主任的關係。所以我覺得選它前要考慮小朋友的能力,我見有些小朋友真的讀得很辛苦。

hoilokmama

heihei媽,

聖馬太(秀茂坪)其實是由牛頭角搬來的,秀茂坪這間是上午校,下午校就留在牛頭角舊校,成績兩間都差不多。

hoilokmama

heihei媽,

我兩個仔都無加任何profile wor,因我本身是聖馬太的畢業生,所以大仔有分,而細仔更是必收生,所以我都無同他們做profile。

hoilokmama

Icy,

你問老師有無愛心,教過我仔的我都覺得他們幾有愛心 wor。他們會留意學生的問題(包括身心),又會同學生談天、安慰他們,特別的又會在見家長時叫我們留意。不過,聖馬太是一間好重紀律的學校,有錯就會罰,好多時都要罰企或無得放小息。這樣罰我都覺得OK,學紀律ma。

hoilokmama

august 19,

聖愛德華小學這幾年好像多了很多人選。不過我有兩個外甥女在這校讀,大的成績不好,她媽媽常常投訴老師教得不好,女兒根本不明白。

heihei媽,

我想幾方面都有o的關係la,聽我姑仔講學習上她都有些問題,好多時教完轉頭又唔記得。但我姑仔同老師講,個老師又無咩反應,愛理不理,話我外甥女無問題,但我外甥女差不多次次都不合格。所以我姑仔先唔喜歡這校,細女初初都唔係幾想俾她入。

hoilokmama

係呀!有外籍英語老師亦有北京來的普通話老師。每個星期會同他們上一堂。我大仔話好鍾意上,因為老師會同他們玩遊戲、又會同他們講故事,好好玩。

唔係呀!

每日都有英文堂,外籍英語老師每星期只教一堂,其他堂就由英文科老師教。至於普通話就有兩堂、北京普通話老師教一堂,另外一堂就多數由中文科老師教。

lcy,

日日都罰又真係重o左o的,是不是班主任教他英文呢?如果不是他教,可能他還未知你女日日都被罰。現在上學只數天,老師可能覺得還未需要同你聯絡呢!其實十月中會有一個家長日,老師會在當日講講小朋友在校的情形,亦會講老師對小朋友的要求,到時再同老師傾傾la。

我都覺得老師好唔鍾意小朋友上堂傾計,當年我仔的班主任同我講,小一時o的小朋友還未熟,傾計都可以換位,但到三年級個個都熟(一至三年級原班升上,班主任亦會跟他們三年),換到那都可以同人傾。有年數學老師放病假,代課老師教,我仔亦話上堂同學好嘈,聽唔到老師講甚麼,同學唔怕代課老師。所以老師可能初初嚴o的,等他們知道規則law。

hoilokmama
‹ 上一主題|下一主題