用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網討論下大家怎樣排位
樓主: idemily
go

48網討論下大家怎樣排位   [複製鏈接]

咁呢區都難諗,有好多不已排乙一便無行

觀塘真的很大, 屋村遍佈在山上.... 每間學校周圍也有好多公屋居屋.
我想知有無邊個地方係老化d, 少d 小朋友的.
好似堅樂.... 我睇過佢個自評報告, 佢在危機一欄評附近人口老化, 收生難點.
咁其實SMP係咪少小朋友d?
我在油塘住, 其實都好想選近近地的學校.... 其實大家係咪都傾向選就腳的學校????

回覆 janice_BB 的帖子

可能呢幾年多小朋友。。。。生源少不再是危机了

回覆 lauwingtai 的帖子

原來我由一個火圈跳左入另一個.....
我剛由Net 84搬入Net 48 呢.... @@
原本差點搬入Net 14... 但見都唔係咁易中, 以為Net 48易d tim....

回覆 wendyaupooh 的帖子

我有留意秀明, 都幾積極改善教學.
唯一的concern是比較親中.好睇家長同唔同意立場.

我想知月華街基法過往排乙二有人中嗎? 如果排乙三又有無人中?
其實我幾喜歡呢間.... 唔係收好少學生呢個因素, 呢間係我的第二選.
但我又好怕排佢第二落空後就唔知去左邊....

另外, 我見秀明其實唔差, 但有d疑惑點解上年乙六仲有人入到? 係咪因為親中少人選? 定話SMP難去d, 所以少人選?

回覆 hagupit 的帖子

我見佢好標榜愛國. 呢個辦學機構係親中ga wor.
無意冒犯, 但我會考慮親中因素, 因有d concept係會不知不覺入左腦都唔知....

http://www.bookofschool.com/
有無去過呢個site? 或者幫到大家諗下....
佢有比較學校的工具. 唔知準唔準....
我諗如果只計數字, 就會準, 但學校的氣氛, 老師的素質等因素, 我諗真係要接觸用家, 或去參觀學校先了解到.

回覆 idemily 的帖子

咁呢區哪地段不易去,不太多人? 2,3位想求穩,遠d 都考慮下,油塘去smp遠,相反住smp的又嫌油塘遠,最終又会否打个和呢?

除陳呂,有哪間有精英班或進取d?
‹ 上一主題|下一主題