用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學
樓主: 奶媽14號
go

東區中學   [複製鏈接]

回覆 Poyau 的帖子

43%降至33%, 降幅好大喎。

回覆 Poyau 的帖子

呢個係咪上下午校未合併前的成績?合併後會不同嗎?

回覆 cafeva 的帖子

我以前係大埔住, 見小學考級1-5嘅女仔(至少有兩三間1線小學), 自行會考慮BPS.
可能係SARS效應鼓勵左佢地咁做, 但呢個考到嘅經驗俾師妹信心去試BPS, 所以睇升中record, 仍有人間唔中入到. 如果係BPS, 家長係唔會介意學校遠, 入左先諗點拆.

所以自行stage, 未必只用港島學校級頭呢個數去計. 大埔都有人諗, 相信九龍小學都會多人諗(觀塘人好多人諗)

回覆 pccw2017 的帖子

我諗以中學角度, 如果他區級頭表現好, 點都收左他區的妹妹先, 因為抽獎階段就收唔返果d女仔.如果我係B1東區女生, 又考唔到級頭位置, 我都怕會浪費左一個面試機會, 因他區夠膽選BPS的, 一定係考得最前果堆.

回覆 200904 的帖子

到小六呈分時, 老師應會透露大約係Band 幾. 你可向同校前輩確認學校做法.因為只有考左呈分, 老師先會透露到.
正常會講得好白, 因為學校都唔想你錯Banding選錯校, 佢都會做靚個"首志願入讀" 和首三志願入讀"的rate.
只是大部份家長到小五已好想諗定先........

我果間考完呈分, 報自行前會每人派張紙提小朋友係咩banding...... 好遲. 但遲得有道理, 因總有黑馬彈出, 到時的排名同未呈分時又唔同. 咁早講到時有落差, 老師就會煩多樣野.

咁你點知而家一個考級10內, 一個考級20內?

你呢個憂慮其實直接問自己小學就可以。

如果學校小六考完呈分係唔講名次,咁你更加要係呢個時建議學校要係呢方面諗諗家長係自行選校嘅需要。未必要求到要公佈實數,公佈個range已幫到更多手。

又或者係你只係小五家長,唔知小六嘅安排係點先會擔心。所以,只要直問學校就可以了

我係早前學校巡禮行booth, 有問過中婦係咪all in,佢話唔係,會睇學生成績選。我再問即係考第幾先有得見,佢唔答我。聖馬可都係答差唔多答案。
而BPS就只係派資料,話想知詳情就去briefing session.

我諗我地可以做嘅就係勤去briefing session 問真d中學,或者上黎問下,再唔係就要問下自己學校嘅師兄師姐先知點先會約見。

回覆 王家爸爸 的帖子

佢答睇呈分成績次第.... 我明你講咩....
作為家長係呢個位應該是好難掌握。
除非間學校all in

回覆 zanezane 的帖子

我見自己學校有個姐姐上年得到自行有面試機會...我就睇下學校榮譽榜有無佢個名,級名次唔係6名內,中英數無拎學科獎。

佢俾人有好勁的感覺,因佢識唱粵劇,玩harp ....

學校想收到學生係好難估計。
的確無話我業績做到點點點,佢就一定會見得。

回覆 hihihi 的帖子

Thx.就快有briefing session, 到時再聽真d.

約500人入紙,無得見面果3成人其實係咪好大機會又係下輪放甲1/甲2,乙1?
自行無選呢間嘅,應該只有好少人會放乙1。
咁我用150人÷抽獎位數  去計返抽獎時中嘅機會合理嗎?(我都知區外人未必會選到乙1,但區內也有可能有人無選過就放佢乙1,可否當compensate返?)

咁樣諗完就發現機會率只會係自行階段計得準d。
好似呢個別子,350 ÷ 自行學位數,就知幾多人係自行階段競爭一個位。

回覆 pccw2017 的帖子

民生似肥瘦班,一年多一班一年少一班。
張祝珊我前日去完簡介,都係呢個做法。4班5班間住咁開班。佢都有show各小學自行同大抽獎各入幾多人嘅資料,係網上都應該有呢份文件,你可去校網搵下

回覆 hkpapa852 的帖子

咁年同年嘅英中學位數量又差幾遠下喎。
‹ 上一主題|下一主題