用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳天主教小學交流站
go

將軍澳天主教小學交流站 [複製鏈接]

Dear all

我囝囝如果升到班,開學就三年級喇

原文章由 hooyot 於 08-7-5 00:00 發表
一樣.  佢係勤班.

趁暑假學好普通話同睇多D圖書喇....係會有幫助架。

原文章由 hooyot 於 08-7-6 00:16 發表
就快讀小一, 唔知要點準備, 各位有無提議?

Hi yn_liehk

其實我係想亞仔重讀,可以打好根基.....
不過,佢今次考試又比上次進步,要求留級機會也不大了!!!

Hi HeiB
我仔e+係二勤班,妳既小朋友讀邊班呀???

原文章由 yn_liehk 於 08-7-9 09:41 發表
我個仔升小二呀,唔知升邊班呢?  

Q太郎媽咪: 點解你會咁話 "我囝囝如果升到班", 麥會唔升到班既咩?  我仲以為九年免費教育, 咁就一定會比小朋友直升添 ! ...

Hi yn_liehk
聽日派成績表就知升邊班喇!!!

原文章由 yn_liehk 於 08-7-9 21:42 發表
哦, 原來係咁,現在做父母真係唔容易!   我個仔係細仔,暫時都ok跟到d 課程,但遲d就唔知點啦。
想請問吓, 小朋友係咪要九月一日至知升那邊班架?

yn_liehk
我就覺得低年級係無分班,因為囝囝果班有個小朋友係全級頭十名,如果有分班的話,絕對唔會同我囝囝一班喇....!!!  可能升小四就會分班喇!!!
哈....我囝囝就係唔識競爭果d囉

原文章由 yn_liehk 於 08-7-9 22:02 發表
Q太郎媽咪 : 唔該晒!  咁學校係咪已經會根據小朋友的成績來分班架? 若果未,咁係到小三還是小四才分精英班呢? 其實,小朋友佢哋會唔會好大競爭架?    ...

哈哈......小孩不知愁滋味嘛!!!
大家一齊努力喇..........

原文章由 yn_liehk 於 08-7-9 22:51 發表
Q太郎媽咪, 好多謝你解開我既疑團! 我個仔都唔識競爭,所以冇咩壓力架,但佢有時會同我講下阿邊個攞一百分,所以我才擔心佢哋競爭大囉。      ...

之前有個95區,e+有個將天專區 ,咁就方便大家交換將天情報喎    

原文章由 yn_liehk 於 08-7-9 23:32 發表
希望各位將天媽咪唔介意我列咗以下個表:

媽咪                         ----小朋友 ----
1026GORDAN          ----仔仔升小一
hooyot                    ----仔仔升小一(勤班)
LamMAMA         ----女女升小二
alk ...

[ 本文章最後由 Q太郎媽咪 於 08-7-9 23:43 編輯 ]

yn_liehk
我都係係到做緊分析,照睇今年派位無舊年咁好播.....未清楚佢地用 % 既意思 ,chuchumama介唔介意解釋下呢???

順德聯誼總會鄭裕彤中學係band ?,博愛醫院八十週年鄧英喜中學就係band 3.......好驚呀)))))))!!!!  可能幾年後有我囝囝加入

原文章由 yn_liehk 於 08-7-9 23:44 發表
咁睇以下將天個網站,本區派既多數去咗順德聯誼總會鄭裕彤中學和博愛醫院八十週年鄧英喜中學,點解呢兩間中學咁多人揀既?   

http://www.tkocps.edu.hk/info/doc_info/07-08/0708result/Result%2008_Local.pdf ...

其實我一直有意向同亞仔轉校 ,但綜合各方意見後,亞仔又未至於咁差 (其實平均分接近80分),所以我會觀察佢多一年時間,若然真係唔掂,轉校係理所當然......

原文章由 yn_liehk 於 08-7-9 23:55 發表
Q太郎媽咪 :咁我哋要加多d油,比心機陪住佢哋溫書!!   

<<deleted>>

[ 本文章最後由 Q太郎媽咪 於 08-7-10 16:06 編輯 ]

Hi heiB
咦.....!!!大家同埋一班喎.....我囝囝明年升三愛,會唔會又係同班呢???  妳都咪話唔擔心,係將天平均分8x分已經入band 2條隊,有咩差池更不可想像.........

原文章由 heiB 於 08-7-10 09:55 發表
Hi Q太郎媽咪

我仔仔都係讀二勸班呀!你仔仔平均分有80分都唔算差.我仔仔今次考試又係得80幾平均分.我計過,全級名次一定過40名.

早前家會問過老師,學生升小四會分二班精英班.不過學校唔會講比家長知那二班.要家長自 ...

Hi alkyng
Thanks for your information.  繼續收多D料同我地分享播

原文章由 alkyng 於 08-7-10 14:56 發表
heiB / Q太郎媽咪

我個女今年升左二誠班, 佢最好個幾位朋友仔都分開晒.

學校會將三年級全年總成績全級頭一至三十幾名升四年級精英班, 三十幾至七十左右就"次精英班", 而精英班一般都係勤班. ...
‹ 上一主題|下一主題