用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 會入讀那間小學? 來個統計吧!!
go

會入讀那間小學? 來個統計吧!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔舊年11月已經有間心儀直資收左,我地無參加大抽獎。

原帖由 hcshiu 於 10-6-7 20:12 發表
我見今日囡囡要做既功課,就係要寫將會讀既小學係作業到,如果係學校做統計,應該會較全面。

其實仲有好多野可以做統計,例如係有幾多係直資,私校,而官津方面,究竟係自行收生階段收(靠分數高,還是有哥哥姐姐係到讀),還是大抽獎,邊個 ...

醒目開學勳章

唔知係唔係今年K3學生派得唔好呢? 所以大家無心情上黎報告。

原帖由 hcshiu 於 10-6-15 14:02 發表
我女被派第三志願,但都會讀私校去了。

醒目開學勳章

其實,蔡繼有D學費都貼近國際學校,P1學費差不多六千元一個月(如果我無記錯),每升一級又加多一D,讀到上去可能會成萬元一個月,另外其他活動都要洗費,遊學團去歐洲、美國..都幾多錢架!!我同事兩個仔都係蔡繼有讀緊,佢話比我知架! 不過佢都話蔡繼有係一間好學校。

原帖由 hcshiu 於 10-6-23 21:22 發表
其實蔡繼有同德望係好唔同既學校,蔡繼有用差不多國際學校既模式教,最後考IB,而德望就係傳統中小學,最後會考本地中學文憑。如果可以選擇,我會選擇比較近國際學校既模式,亦同本地教育差不多完全分開。

至於細節,我想你真係要去 ...

醒目開學勳章

畢業禮中,今年K3的同學都有50%入到D名校,La sha,拔箤,英華,St Paul....今年小一派位成績都幾好Wor..
‹ 上一主題|下一主題