用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭?
go

陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Yes, it is only the first phase. There will be a seond phase in June. A big income!!!

原帖由 hui_bb 於 10-9-9 11:31 發表
$50報名費, 學校都有18萬收入喎..

醒目開學勳章

So, your daughter should be arranged in the first group of the first day interview!!!

Good luck!!!

原帖由 ziyi 於 10-9-9 11:48 發表
學校有link看返是否success登記了
http://www.plkctslps.edu.hk:8080/1112/firstphase/P1admission_firstInterview/ViewList.asp
那處看到的號碼序號已經超過3600個,即有3600個人申請
序號是由1開始
而我囡 ...

醒目開學勳章

Charlotte_mom,

你小朋友係唔係讀緊TSL?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-9 12:04 發表
係, 就係見到升中成績, 呢2年迅速冒起
所以我絕對讚成學校IN家長的 , 起碼了解家長究竟知唔知自己做緊要考呢間學校

醒目開學勳章

唔洗驚!!!

相反,上天要考驗你!!去馬!!!祝你馬到功成!!

原帖由 2LittleMonkey 於 10-9-9 12:15 發表
ic!! 條 link 我開唔到 (同之前 adminssion talk & online application 一樣, 因為公司關係, 好多陳守仁 web page 都 display 唔到, 整到我 miss 左個 adminssion talk) .... 唔通呢係先兆, 我個仔同間學校無緣????  ...

醒目開學勳章

Because a lot of good schools have changed to DS...

The Luck Draw....just for backup for "luck".

原帖由 hellomickey 於 10-9-9 22:21 發表
点解今年直資咁鬼多人申請,前兩年果DDBS,SPCC and YW都係around 1800人左右,嘩!競爭越來越嚴重,難為我這些內向型子女,根本是陪跑,唯有交給命運安排(大抽獎) ...

醒目開學勳章

你去面試時,你會覺得好多人呀!!!

原帖由 山山 於 10-9-10 00:41 發表
over 3600人報名爭175 位!!

好驚訝!!

醒目開學勳章

flostangrapy,

唔好誤會,我唔係話TSL面試安排唔好,只係每一inteview section 都有100個小朋友在係Hall等(加100位家長)(唔知有無記錯???),真係好多人!!! 每inteview day有成8-9 sections.!!! 真係好利害!!

同意你所講,TSL面試安排好好。

原帖由 flostangraphy 於 10-9-10 12:24 發表
但TSL面試安排好好,等得唔耐, 又唔會日晒雨淋, d老師校工又非常好人, 絕對無某d名校咁叫你係街等, 又當你好似o黎求佢施捨咁.....

醒目開學勳章

但係,有心讀既都有好多呀!!不過只有175個位!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-10 13:48 發表
希望老師有雪亮既眼睛, 睇到邊D真係有心讀既先收啦! 啊門!

醒目開學勳章

宮心計,講黎聽下?

原帖由 silvia_ng 於 10-9-10 22:49 發表
最後報名, 3827人...WOW....

大家係呢個時候, 某D學校一定特別多人出聲講。近來我都遇到一件"宮心計", 希望大家都小心D!

醒目開學勳章

bchi,

我都一樣啦!!

緣份D野,不可強求!!

我都祝大家今年成功!!

原帖由 bchi 於 10-9-10 22:03 發表

若果佢肯收我個仔,  我都好願意係受害者 hohooh:loveliness:

又若果... 時光可以倒流, 我仍然會再去考.....
又若果, 我係今年的小朋友, 我都仍然係3700 人其中一位

只怪我地冇緣份啊 ~~~~~~ ...

醒目開學勳章

為什麼平.靚.正就要去馬? 因為平.靚.正囉。

如果真係可以學費平D,校舍又靚D,教學又好,大部分收入唔高的家庭都會喜歡呀!!

醒目開學勳章

對這間學校,唔同人都有唔同的意見。有好,有唔好。大家上黎都係為左搵一D references,正如題目所講"陳守仁有over 3700人報名,點解咁多人爭?" 經過討論,我都見到我要搵的references啦!

多謝各位!!

我,話到底,都幾喜歡這間學校架!

醒目開學勳章

ziyi, 你係TSL家長,right?

你小朋友讀幾年級呀?你小朋友一定很喜歡TSL吧!

我係八掛佬一名!!!

原帖由 ziyi 於 10-9-11 19:04 發表
我都唔知原來你的意見中"平民化"是讚美詞添
當在一個有比較平等自由的社會(香港),有誰不是平民?
那當說一間學校差時,卻用了"平民化"
那發表評論的人,不是將自已定位於高於一般普通人嗎

而你第一編 ...

醒目開學勳章

包括..here!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-11 20:05 發表

真係唔好意思, 大家鄉下唔同, 你學既字同我學既字都唔一樣。

網上搵到既野...大家真係不能盡信呀!

醒目開學勳章

Thank you so much.

原帖由 edea 於 10-9-13 10:15 發表
fireworks一直挑釁其他陳守仁家長, 十分不禮貌, 禁言7天.

acustica回罵亦屬不恰當, 用詞過火, 同樣禁言7天.

下次請盡早舉報或pm版主作出跟進, 不應該對罵, 各位家長應做好身教, 多謝合作.

edea ...

醒目開學勳章

Why???

原帖由 mat媽 於 10-9-13 14:47 發表
我可能唔去交錢  

醒目開學勳章

Yes, How?? They have to interview nearly 350 - 400 kids per hour...I guess.

原帖由 evacalbee 於 10-9-13 23:28 發表
其實唔明, 得兩日點in哂3700個小朋友....
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

醒目開學勳章

所以D hold 住位的家長,最好唔好禁自私,其他家長等位的會好可憐!!!

原帖由 flostangraphy 於 10-9-28 16:47 發表
aiya, 咁你小朋友叻又真係可以老定d啦!!
但有d家長都唔係老唔老定問題嗎, 佢哋目標係school collection. hold 得越多位越叻.....
我知道有d家長真係hold到8月31先肯放....

...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人
‹ 上一主題|下一主題