用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢? ...
go

有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢?

身邊有唔少的家長,朋友都會帶兒女去補習社,英文、數學...班。其實最了解自己兒女的應該是自己罷!!如果可以的話,是否應該自己教,唔好係唔係將責任交比補習社呢?
   0    0    0    0
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

醒目開學勳章

我同你一樣,都你今年小一的家長。我都係自己教,一對一,又知道阿仔的脾性,所以我相信會比補習社更可以幫到佢。不過,每晚的時間都比晒佢囉!!

原帖由 ZeroM 於 10-9-14 17:55 發表

呢個世界上邊有老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115好得過你自己?
會為左個仔唔會偷懶, 唔會有保留,
無時間 limit, 全心全意, 又唔駛錢.
我都無補習http://adex.baby-ki ...

醒目開學勳章

我可能比較像後者,讀書條路好長,我希望仔女唔好怕讀書,想佢地享受讀書的樂趣。分數高低可能唔係最重要,我要教懂佢地點樣盡自己能力去做每一件事,讀書就是其中一件事。

我深信父母本身的身教才是最重要的教導。

原帖由 happyvalley 於 10-9-14 21:35 發表
我都教左三年,都唔記得點教 law,不過最重點都係要佢產生興趣。

對比補習社,佢地會主攻分數,背後有大量貼近學校常出的題目,除左教做功課,還會提供額外的工作紙,與學校考試非常接近,所以通常令到同學會高分點,當然代價就是失去 ...

醒目開學勳章

多謝你呀! ZeroM

我會加油!!

原帖由 ZeroM 於 10-9-15 14:55 發表
我夜晚已經無watch TV 6 年 la.
我係working mama. 得放工後D時間可以陪佢. 所以我會同佢看書, 玩車, lego...有時我會同佢做D project..最近佢問 what is Mummy.. 甘我咪同佢一起搵資料, 看書, 搵d 紗布包裹d工仔,  ...

醒目開學勳章

其實未到考試、測驗,我已經感受到D壓力。

幸好阿仔都好乖,每日番屋企都會做功課先,我叫佢做的溫習都做得幾好!!我希望成績都會OK啦!!

原帖由 happyvalley 於 10-9-15 23:55 發表

最難一關是分數會明顯比其他同學低,因為死記會快準答題,得分高。跟住同學互相比較下會失信心,如果學校重視成績,會有離棄妳的感覺,自身覺得成績好的家長們自視得很高。

細路成績會影響家長的自信心,所以要做到堅持原先的 ...

醒目開學勳章

happyvalley,

聽完你的分享,我信心當堂大左好多。我會好好向你學習,希望我仔女到高小都好似你女禁叻就好啦!!!

原帖由 happyvalley 於 10-9-16 21:06 發表

因為高分數同學會笑低分數同學的,來自學校太重視成績的後果,學校會獎賞高分同學引至的。

啱啱先高小,比個喻:低小時偏重死記而得高分者,閱讀理解及作文會較難,因為無得死背做法,進步方法咪死記句子,死記閱讀及理解答案。

...

醒目開學勳章

好Wor!! 自己係補習老師,當然自己補啦!!

你可以每個月由左手比$$右手,當每月的補習費囉!!!!

原帖由 nicole1234 於 10-9-18 22:10 發表
雖然自己係補習老師,但其實我細個既時候都無補習,所以我會自己教。
呵呵,好似倒緊自己米~~~
‹ 上一主題|下一主題