用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 惡老師是否受家長接受?
go

惡老師是否受家長接受? [複製鏈接]

醒目開學勳章

惡老師是否受家長接受?

今日好多家長會問老師,你點解罰我小朋友或責罵我小朋友,今佢自專心受傷害....

大家點睇?
   0    0    0    0
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

醒目開學勳章

77777,

你是否相信"嚴師出高徒"?

現時有好多家長,可能對鼓勵同溺愛或者過份保護都混為一談,現時的"港孩"現象同家長的教導方法與老師的態度不無關係吧!!

原帖由 77777 於 10-9-23 23:41 發表
罰要罰得有道理, 不過老實講, 鼓勵真係有效過罰好多....如果您係想小朋友進步...

醒目開學勳章

當然小朋友有興趣,佢會願意或樂意讀落去。但我地作為家長是否要教導小朋友,太講興趣作為做唔做的原則,似乎唔一定行的通。我地是否要令小朋友明白,有興趣當然好,但有些事情是要做或必須做,並不是有興趣先做,無興趣或唔高興可以唔做或事但做。

嚴老師(我認為要在乎那種)是有堅定的原則及要求,並唔係成日惡死就係嚴。我小時就遇到一些嚴師,當年好唔喜歡佢地,但大左反而要多謝佢地,令我明白佢地的苦心!!

原帖由 77777 於 10-9-24 10:00 發表
我自己就覺得最緊要係興趣, 有興趣, 個科幾難都會有興趣讀落去, 如果無興趣, 就唔會比心機讀....

"港孩"又唔可以同嚴師混於一談, 我有叫個小朋友飯后幫我執碗, 不過, 態度唔會好惡死叫佢, 佢一樣會做....不過可能要 ...

醒目開學勳章

"我覺得小朋友明白自然會有興趣"??

我覺得未必一定囉!! 小朋友可能明白家長同老師的要求,但佢未必一定有興趣做,只係明白一定要做。當然我地真係希望佢地明白而有興趣做啦!!!

原帖由 77777 於 10-9-24 11:06 發表
我覺得其實有時小朋友如果對一個老師好抗拒, 佢講的野未必會聽得入耳, 我就會留意個老師係咪循循誘導, 有無耐性, 講解會唔會好清楚....我覺得小朋友明白自然會有興趣, 唔明白一定無興趣, 咁功課就一定要做, 不過, 有 ...

醒目開學勳章

我真係羨慕你有禁懂事的小朋友。我仔佢有興趣的科目,例如英文,佢做得好開心。但遇到一D無興趣的,就比較麻煩啦!!我只教導佢有D野係小朋友要做,係佢的責任。責任係要盡忠,無論有無興趣都好,當然我會教佢欣賞所做的一切,盡能力去做。

所以我教我仔唔係只做有興趣的事,無興趣的有時都要做!!

原帖由 77777 於 10-9-24 11:58 發表
咁我真係自己小朋友的personal experience來, 佢係明白就會有興趣, 因跟得上.... 不過, 又未必一定個個係的....

醒目開學勳章

睇得出你好錫你仔。其實每個家長都希望兒女生生性性,比最好的給佢地,無人想鬧兒女的。我仔剛剛小一,有好多野都唔同左,有好多野都要適應,唔似以前,要學習有責任,守約,例如: 懂得處理一D問題,遵守規則,讀書,自理,與人相處的基本禮貌,不要凡事只想自己,也要明白及接納其他人的意見..世界並唔係只有佢自己!!

我同你一樣,全家最"惡"的是我!!!

原帖由 77777 於 10-9-24 13:11 發表
我個仔都好HEA架...不過, 有D野係成左習慣, 係從小開始....咁功課溫習又係佢的基本責任, 不過都係要三催四請...我都會陪佢溫書架....成六年級啦....

有時小朋友一定會懶, 好似我個oral哥哥要佢每日都要寫一篇journa ...
‹ 上一主題|下一主題