用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 請問LMC P.2 家長
go

請問LMC P.2 家長 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Really, if it is really the case, the school needs to solve this "problem".

At least, I know my son's Chinese teacher is teaching in Mandarin. I just did a revision of Chinese dictation with my son tonight. Some words I didn't pronouce properly, my son even "corrects" me how his teacher pronounce the "words".

So, Chinese in Mandarin needs to be "must"...in all classess.

原帖由 lllaaauuulau 於 10-10-10 22:11 發表
其實其他老師都知啦....唔單系小朋友講.我夠膽講.副校一定知.

我都歡喜呢間學校.但"紙包唔住火". D老師可能因為飯碗問題唔講姐...

我懷疑呢個論壇中有老師在始發表言論.
(最重要大家要客觀去發表,唔好麻木去保護) ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

醒目開學勳章

乜野集體上課時間?你指邊科?中文Chinese同non-Chinese會分開班上,所以到中文堂,一班的學生會分開同另一班的同學上。你指係唔係中文堂呀?

原帖由 lllaaauuulau 於 10-10-11 00:08 發表
聽仔仔講今年P1有集體上課時間,但以前一定無.我估可能系校長叫甘做(副校其實系咩都"哦哦哦"呀.

只有我一個家長.講真學校系唔理我呀

醒目開學勳章

係呀,起碼我地唔係"假人",唔會扮家長架!!我地的"真身"都有係學校相認過!!所以, bchi, mamafiona, JackyBaBa, Eganmami..都係真家長!!

原帖由 bchi 於 10-10-11 10:06 發表
之前我在呢度都講過, 我先生去學校交留位費時聽到課室傳來講中文的聲音, 先生問點解會咁, 佢聽完一舊雲我再打去學校問, 解釋同jackybapa 一樣.
我本人就覺 得小朋友迫住學先學到野, 但又想深一層, 有d 小朋友的幼稚 ...

醒目開學勳章

bchi,

講真,又係架,我地都係幫到出晒面!!!

不過,每一間學校都有地方要改善同處理,LMC都算係新(4年),有問題出現唔夠人手處理都會發生。我老婆上次做義工,有D舊家長已經話今年好多地方已經比上年好,上年老師又少D,家長又少D,上年重亂。所以D家長話比我老婆聽,既然佢唔要番工,多D番去幫手,隨時去都得,因為學校有好多事都要幫手,例如圖書館D書都要幫手整理等..

quote]原帖由 bchi 於 10-10-11 11:16 發表
白松兄,

lalllllaaaauuulau 覺得我地有時太過幫lmc, 都可以理解的, 或者有一日bosco發生一件不快事, 我上來吐苦水, 你地個個都幫住lmc, 我以後都唔啋你地架 kekekkeke

ronnie,

真係唔好意思, 講遠左.  
... [/quote]

醒目開學勳章

JackyBaBa,

我當然會同大家請左成年啦!!舊年我都同大家一樣interview LMC,(LMC inteviews us and we interview LMC...ha ha..)。

除左呢到,有部分的家長同我都係fb friends。我唔係"假人"...不過可能係"壞人"....

校車方面,我開頭都有D唔滿意,有上黎講下,不過因為我在A線中尾段上車,無其他線要早2小時上車問題,所以我真係鬧得少D。

我同LMC只係家長同學校的relationship,"無間道"就唔會啦,"人間道"就行緊!!!

原帖由 JackyBaBa 於 10-10-11 13:46 發表

我地係"假人","假家長"
Kakakakkkk

我笑到收唔到聲呀....mummmm...

係呢,白松兄,我仲未見過你真人播,你係咪"無間道"泥嫁,
如果唔係,點解你肯同我地傾計傾咗成年既....kakakkk
你係咪想謀我同bc ...

醒目開學勳章

bchi,

原帖由 bchi 於 10-10-11 14:38 發表
egan 媽咪,

好多謝你同其他義工家長啊 ((( 你地默默咁幫, 真係好無施啊.

各家長,

我份人比較衝動, 見到有人彈lmc, 第一眼都會睇下合唔合理先, 若唔合理我唔會唔出聲架, 但見到d comment ...

醒目開學勳章

我估應該可以,不過唔知插班P.2下學期得唔得?
如果真係有興趣,打電話去問清楚啦!!!

原帖由 lllaaauuulau 於 10-10-11 22:53 發表
返返最本身嘅問題. 插班系咪應該有位呢.
P1 每班約-> 32
P2 每班約-> 2x
P3 每班約-> 2x
P4 每班約-> 32
‹ 上一主題|下一主題