用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 學校有多少個net teacher (外國人不是abc)
go

學校有多少個net teacher (外國人不是abc) [複製鏈接]

醒目開學勳章

Hello 大家好,橫風王道,你好。

因為你提到我的名,所以我應該回應一下。

首先,2年前好想阿仔入到LMC,最後入到,好開心。今日,仔仔讀P2,上學期又快完啦!

如果你問我對LMC有無改觀,當然有同2年前有D分別。不過,我仍然覺得LMC是一間適合我仔仔的小學。相信每位家長對自己的兒女成長有不同的要求,例如英語好(要有外國人口音),普通話好(北京的)...而我對仔仔的要求是英語、普通話都要有一定的水準,好學,開心上學,喜歡閱讀,以上(經過2年)LMC都可以比到仔仔。

大家似乎都學集中關心LMC的英語水平,是否港式英語(應該是指accent吧),其實以我看仔仔的學業成績及平時的英語交談,真係都幾好啦!!口音方面好難作準,例如英式口音好D,定美式口音好D呢,就算是港式口音又點呢?我對仔仔的要求是,英語要通順流暢,清楚明白,可以自如地運用。讀左1年半,仔仔D英語已經可以在家全英語對答,英語運用已經可以自如地做到,文法都用得幾好(有D應該在課程上未正式教,但相信因為在學校聽得多、講得多,所以不知不覺學左),所以LMC確實提供到我要求的水準。

正如大家所講,天上有天,人上有人。LMC唔係最好最優秀的英文小學,但我認為LMC是一間好的英文小學!!

原帖由 橫風王道 於 11-10-30 18:36 發表
咁都叫理性討論,咁真係冇野好講!你寫呢兩大段野,簡直係可用作批判思考既教才,滿佈謬誤,難得有家長覺得係分析,笑死!首先,你無里頭地製造一個對手,然後完全離題地攻擊佢,寫咁多野做乜?幾句講完:我是 LMC 的 die hard fan,我信保良局 ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

醒目開學勳章

LMC是一間新校,今年只踏入第五年,有好多地方都有改善的空間。正如橫風王道的比喻,用婚姻比喻選小學的話,真係"情人眼裡出西施",無一定絕對的好壞!!

反而橫風王道 所講的"港式英語",我反而無留意到,可能有D新老師真係有問題?? 不過文校長係唔會容許這些"不合水準"的老師留低的,因為LMC每年都有老師無得留低,大多原因是"水準或教學不到水準"吧。不過作為家長可以從仔女平日的家課,測驗會知道LMC老師的教學水平好與不好,以我這1年半的觀察,LMC都不算太差,而英語方面OK,我不太擔心。

原帖由 橫風王道 於 11-11-2 10:12 發表
白松兄,

謝謝你的回應,原來是兩年前了,那麼以一個 P2 家長的 comment,我覺得極據參巧價值,非常有用!

至於我指“港式英語”,並不是指 accent 問題,事實我一向覺得口音並非太重要,就以我的印度籍朋友們為例,佢地 d 口音真係好 ...

醒目開學勳章

我睇左個通告,確實有D sentence structure 可以改善,同有一D grammatical errors. 我認為校方proof-reading 做得不足。如果有其他老師認真proof-read下,應該可以改正過來的。

其實我平時收到學校的circulars,有時都發現相同的careless mistakes. 不過我懷疑這些circulars可能是在office D clerks draft 後比老師approve,所以可能老師太忙無時間認真去proof-read and amend掛。

現在被橫風王道指出這些問題是一件好事,相信校方見到這個thread,應該會留意及改善吧!!LMC 是一間英文 小學,對外的文件、通訊在英文上有錯漏,真係會影響學校型像!!

這次就是例子。

原帖由 橫風王道 於 11-11-2 14:19 發表
問卷係朋友 forward 畀我既,如果係呢度既家長憑記憶筆錄既,咁我惟有說包對不起,因為都冒犯左呢位為人民服務既家長。

但其實學校好多通告都有文法問題,有冇興趣睇睇呢封通知信,找找有幾多個 grammatical errors?
http:// ...

醒目開學勳章

對LMC的各方面,我仍然滿有期望同信心。不過經過這兩年,意會作為家長亦要同學校完全一起努力,在家要用心去教導及踉進兒女學業上的進度,有需要時要同學校反影,不足的地方要補足,或用多些時間教導及改正錯處。

如果老師真是有問題,不妨同學校反影。如果發覺仔女講或用"港式英語",家長要立刻指出仔女的錯處,自己教導仔女正確的"英語"吧。(我假定有家長能指出"港式英語"是怎樣錯,應該懂的何為"非港式英語"的正確,自己可以改正過來罷!!)

我認為教育是家長不能完全依靠學校教導所有的東西,家長亦要參與一大部分。

原帖由 橫風王道 於 11-11-2 17:26 發表
白松兄,態度好正面呀!
‹ 上一主題|下一主題