用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 保良局林文燦英文小學 2010-2011
樓主: JackyBaBa
go

保良局林文燦英文小學 2010-2011 [複製鏈接]

醒目開學勳章

如果係就好啦,過隔離好過行去農圃道果邊呀

原帖由 bchi 於 09-11-26 17:29 發表
我收到風, lmc 隔離間學校又係空置的, 有九成會被lmc lup 埋啊.  但聽講未對外公佈架.
不過一定唔會拆晒兩間再起個新校, 最多又係好似以前羅富國咁, 翻新外殼, 再搞靚個內籠.
但唔知農圃道果邊又點呢 ? 因為話已經 ...

醒目開學勳章

maxims

我同你一樣,希望大家明天一齊收到call啦。

驚就兩份驚啦!!!!

原帖由 maxims 於 09-11-26 18:12 發表
HI, 各位,

我一直都有追這個post, 我囝囝都係in左 tsl/lmc 兩間,
tsl 只係入到 second in, lmc 就 waiting list, 另外自行派位收左仲係地區龍頭學校, 但我無去到註册,依家只係得一間wating list lmc在手, 現在可以做 ...

醒目開學勳章

如果我無記錯,至小有2個位,fionau and MauChai話無註冊,禁應該有2個位比我地掛!!!

希望真係禁!!

原帖由 bchi 於 09-11-26 22:28 發表
聽日你地一定要成功 !!!!!!!!!!!!!!!!!
祝福你地 )))))))))))))))))

yeah yeah yeah. 必勝必勝 whitepine and maxims 必勝

醒目開學勳章

我應該有份portfolio copy留低,我準備帶這copy去。

原帖由 maxims 於 09-11-26 23:04 發表
bchi,

死la ! 掛住上bk , 咩文件都未準備 tim !

whitepine,

are you ready??

醒目開學勳章

janetysy

Thank you for your information.

After read your message, I think I can't sleep well tonight...

原帖由 janetysy 於 09-11-26 23:35 發表
i have been looking this forum for LMC for very long time....i am happy to see there are a lot of parent like LMC same as me......i have an elder son studying there in TSL.. but i find his english ski ...

醒目開學勳章

報告:

任務完成,我同太太於4:45已經註冊LMC。

報告完畢。

原帖由 bchi 於 09-11-27 17:15 發表

你上去lmc 個website, 就會搵到最新的校服款式.  

五點二喇 )))) whitepine & maxims )))))

醒目開學勳章

maxims,

Have you called the school this morning?

I called them this morning and told them I sincerely hope that my son can be accepted. I also told them LMC is my only choice.

Lo Sir, the staff responsible for the admission, was so friendly and helpful and he called me at once after they released the result.

I told him my wife and I have been arrived nearby the school and wait for them to call me to register.

Lo Sir said the school will be appreciated if the parents called them and show their sincereity.

原帖由 maxims 於 09-11-27 17:51 發表
oh !! 就黎6點個電話都仲未響, 睇黎都係要再戰 6月.......

醒目開學勳章

我地係LMC格黎街間大快活等了2小時,食左個tea,上tvb.com看左畢打自己人同心計,4:40pm接到Lo Sir call,立刻行過去LMC註冊囉!

原帖由 bchi 於 09-11-27 16:46 發表
maxims,

五點嘛, 一日未到五點, waiting list 都未可以打架. 快喇快喇.  搞到我都緊張埋添.  

whitepine 唔知係咪standby 係佢學校門口呢 ?

yhk,

杏色係舊校服,  淺色係上年先轉的新校服. 統一晒就靚 ...

醒目開學勳章

好囉!!

等我重好擔心你添!!

大家一齊做同學仔啦!!

原帖由 maxims 於 09-11-27 18:18 發表
hey!!!

收到電話 la !

首先, 要多謝 bchi, whitepine, 怡兒,jakybaba,絡絡, mau chai.....................等等比過意見我既家長
e 兩日真係好有作戰 feel !

醒目開學勳章

Thank you.

原帖由 MauChai 於 09-11-27 18:29 發表
Congratulation to both Maxims and Whitepine.

醒目開學勳章

等個討論區開左,我地開一個thread"2010-2011 p1 家長會"都好喎!!

原帖由 bchi 於 09-11-27 15:41 發表

我尋晚sent 左pm 比小學一覽的版主召藥師啊, 話佢聽我地想有一個討論區, 不過佢可能未check pm. 希望我地好快就有一個自己的討論區,  我要過去剪彩 )))))))))))))))))))  一齊跳印度舞 ~~~ ...

醒目開學勳章

Thank you for your "prayer"

I am so happy now!!! Ha Ha Ha

原帖由 bchi 於 09-11-27 21:11 發表
真係嚇死呀.... 放工返來食飯, 搞掂阿仔d 野, 練埋琴, 上黎望, 初初只係見到whitepine 話成功, 我心想... 淨係恭喜whitepine 好似對maxims 好殘忍咁... 再碌落d 見到maxims 都搞掂啊. yeah

:e ...

醒目開學勳章

LMC明年係唔係會請多d老師呢? 佢地會唔會好似TSL開日文和法文班,禁樣一定搶曬TSL d 學生

醒目開學勳章

我無上admission talk,個website又無講,多謝你通知我。

原帖由 bchi 於 09-11-27 22:23 發表
咦..... 我記得在幼稚園的admission talk , 個power point 有介紹校內有教印度話.. 法文等等... 個website 度冇提法文添... 但我好肯定有french 架.

醒目開學勳章

怡兒

我pm唔到你,你可唔可以send比我。

原帖由 怡兒 於 09-11-27 23:46 發表
Maxims,Whitepine
好開心呀,我地的小朋友又可以是同學了,  之前, 真是好緊張.
各位, 爸爸媽媽, 請多多指教.
吓, 我有今年學校興趣班的時問表,有興趣想知可pm我 ...

醒目開學勳章

I also have friends (more than one) told me they know TSL, even some teachers are their friends. The TSL is not as good as what we said.

Initially, I thought it may be just a minority opinions. But after read what you write, I started to think it may be true.

原帖由 janetysy 於 09-11-27 23:38 發表
congratulations!
french also ! great!

actually i heard from TSL parents that another one or two parent also did not go TSL and choose LMC, for what reasons i dunno....
the reason i quit TSL is becaus ...

醒目開學勳章

佢地係唔係將華裔和非華裔分開教中文,我見佢地每日assignment都分開中文,中文(NC)架!!

原帖由 bchi 於 09-11-27 22:03 發表

係呀, 果日我同文校長講, 一班30個學生的問題, 佢答我一個星期有十堂英文, 十堂國語. 唔會一班30人咁上, 到時再請多一位英文老師, 將120位小朋友分五班, 廿幾個咁上堂.

你呢個提議都幾好, 若佢請個日籍老師返來, ...

醒目開學勳章

有無冬天外套架?

係唔係明年只有formal 同 PE uniform,無causal uniform呀?

原帖由 yhk329 於 09-11-28 07:05 發表

bchi,唔該晒
我好鐘意套正規學服呀

醒目開學勳章

Welcome!

原帖由 pacoben 於 09-11-28 09:31 發表
大家好!
我囝囝都會加入林文燦呢個大家庭呀, yeah

醒目開學勳章

我都覺得佢個case好唔平常,大部份人都應該會要TSL,而放棄LMC。不過janet係TSL家長,佢意見應該有參考價值喎。

我亦將janet個case,係TSL個邊架thread簡單講過,問下其他TSL D 家長意見。

其實我都有幾個朋友同我講,TSL無我地想像中禁好,由其是D老師,唔係個個都好。

原帖由 bchi 於 09-11-28 21:13 發表
Janet,

我真係覺得, 你呢個case 好特別, 我同先生講起, 佢都只係識 : 吓 ???  咁去回應我咋.
由tsl 的大校舍轉去lmc 呢個舊校舍, 你都冇後悔 ? 你知嗎, 當日我地搭的士去interview, 一落的士我個心真係一沉架, 老公 ...
‹ 上一主題|下一主題