用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bchi
go

校車問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

校車4:45pm先到,原本話4:00pm到,足足遲左45分鐘。最大問題,校車已經要我地走去另一邊街接放學,而我細女幼稚園校車又係4:50pm係另一邊街落車,真係差D接唔到阿女!! 校車時間差到kum,玩死我地D家長!!

醒目開學勳章

我囝囝話原來校車今日放學載漏1位同學,所以車番學校接番個位同學..唔怪得遲禁多...

你地有無睇學校關於校車張circular,叫我地提前在預定時間5分鐘等...校車遲就會...

原帖由 Whitepine 於 10-9-6 17:09 發表
校車4:45pm先到,原本話4:00pm到,足足遲左45分鐘。最大問題,校車已經要我地走去另一邊街接放學,而我細女幼稚園校車又係4:50pm係另一邊街落車,真係差D接唔到阿女!! 校車時間差到kum,玩死我地D家長!!

...

醒目開學勳章

原帖由 bchi 於 10-9-6 17:28 發表
到白松兄發火啦 ))))))))))))

醒目開學勳章

It's great!!! It's much better.

原帖由 mamafiona 於 10-9-6 20:45 發表
Today the school bus arrived home at 5:15pm. They said the school asked the students came down to the hall at 3:30pm, 出車at 4pm wo. I unbelievable ....
But at 7pm school bus called me they found one  ...

醒目開學勳章

A線無話有變喎!!!無電話!!

原帖由 mamafiona 於 10-9-6 22:49 發表
應該可以遲d ga. 會唔會由青衣線啊

醒目開學勳章

Does it mean only one school bus for the students from Ma on Shan and Shatin? The original school bus will keep on the same schedule for the other stops in the route C.

Did the "new" bus driver told you there will be another school bus (another plate no.)?

原帖由 mamafiona 於 10-9-6 22:54 發表
校bus said not too much Ma on shan & Shatin students,so have to pass 深水po, mongkok.

But now too many parents compliant then ask others company take care of our far students, I think.

醒目開學勳章

今朝我送阿仔上校車時,問校車姨姨放學時間,佢話照預定時間等,我同佢講昨日遲左45分鐘呀!!佢話昨日學校遲放學所以遲左。我真係想立刻"督爆"佢,因為昨日佢地留底左個學生係學校,要番轉頭接番個學生而遲左好多!!

最後,校車姨姨話會call我老婆再講定時間。其實咪又係照要我地係相同時間企係條街等!!!

原帖由 jameshcy007 於 10-9-7 00:14 發表
雖然我仔巳冇坐校巴,但我今日收到學校果張關於校車通告,再睇到你哋今日情況,個心覺得好唔舒服...,唔明點解架車遲咁多,又搞錯咁多嘢都可以仲係咁,家長和小朋友咁辛苦,但就講到遲一分鐘都唔得,仲要唔駛電話通知都可以 ...

醒目開學勳章

校車剛剛到:4:25pm,都係預期中...遲過預定時間25分鐘。

醒目開學勳章

jameshcy,

校車已經好好多,上車時間已經無再遲,重好準時添!!放學時間應該都掌握到時間,今朝校車姨姨話改遲15分鐘,相信應該都比較附合"現實"。校車應該都可以定下來了,不過如果路線上的改變,上落車時間唔理想,可能未必能立刻改善。

原帖由 jameshcy007 於 10-9-8 00:40 發表
Whitepine ,

你好似係搭A線校車,如果有改善請通知我一聲,唔該哂,因學校知我之前比校車激得太嬲,所以暫停坐校巴,李SIR話待有改善會再通知我...

醒目開學勳章

We can deal with it later when the ECA starts.

原帖由 mamafiona 於 10-9-8 20:43 發表
I don't ask them about pick up after course wo.

醒目開學勳章

bowienvivi,

真係"可憐天下父母心"!!

原帖由 bowienvivi 於 10-9-9 00:22 發表
jameshcy007,

我星期一再致電李Sir, 詢問A線校車的問題何時會改善. 畀我感覺佢都無能為力. 我想除非校車公司自己良心發現.
我目前唯有日日坐車到美孚drop off point接仔仔, 再同佢坐車返屋企,  雖然辛苦D, 但始終快 ...

醒目開學勳章

jameschcy,

唔洗客氣。大家都希望快D有改善啦!!

原帖由 jameshcy007 於 10-9-8 23:45 發表
Whitepine:

多謝你報料,希望可以快D穩定路線啦...

醒目開學勳章

Today, the school bus arrived on time for drop-off. Great improvement!!!

醒目開學勳章

yes, today is 15 minutes late...

quote]原帖由 bowienvivi 於 10-9-10 22:01 發表
唔該晒! 希望大家都可以快D解決校車問題.

比起前排45分~1小時, 今日遲左大概15分鐘, 我對腳仲可以支持住. [/quote]

醒目開學勳章

Did you ask the other bus company you mentioned below whether they can pick up your boy?

The route of "E" school bus is long, it may not suit you.

原帖由 jeffry 於 10-9-18 04:39 發表
I would like to know who still take 'E' school bus.  My boy needs on board it at 0700hrs (We live in Shun Lee).  I think it is too early.    I talked to 1A parent (previously he also took same school  ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

醒目開學勳章

希望你快D搵到一間好校車幫到你啦!!

原帖由 berthalai 於 10-9-18 23:42 發表
真係好多謝這家長的提醒, 我會比心機再試一試其他學校, 等我星期一CALL them.

醒目開學勳章

校車問題想信好多家長都已經settled,而你quoted的bchi既留言已經半個月前啦!!!

而berthalai的問題可能係9月時未報校車而遲左,校方亦已為聯絡及安排另一校車公司幫手接載車程比較長的學生,我覺得學校已經好努力去幫家長解決問題啦!!

原帖由 lllaaauuulau 於 10-9-19 00:55 發表
我想問....其實係邊個老師負責校巴呀??到宜家都甘多問題......哎

醒目開學勳章

昨日校車放學遲左30分鐘,不過我都預左落雨會遲。
我相信今年校車上落車的問題可能都未必完全令家長滿意。今年學校多左4班P1,而P1的學生又住得分散D,所以可能校車要行好遠接載1個學生,而受學車數目的影響,路線會長而需時長,唯一就是搵鄰近學校的校車幫手。

所以可能要到明年多一派P1學生入學,人數多D,校車數目多D,路線編排會好D啦!!!

原帖由 bowienvivi 於 10-9-22 02:20 發表
應該唔關天氣事, 前排好天都試過咁遲先番到. 今日仔仔就坐左成2個鐘車先番到屋企.

如果車程同時間可以縮短, 車費貴D,可能都要考慮. 現階段有時得閒,就自己去學校接或者到美孚接再轉車番屋企, 都已經多左extra交通 ...

醒目開學勳章

其實都好難講,因為每日參加的學生人數唔同,大家的住址又好大距離。而每日都有放學番屋企無參加ECA的學生要載,如果要同一架路線校車回來再接同一路線完左ECA的學生,好似趕唔到,或者要完左ECA學生等校車都唔出奇,所以回家時間可能比預定時間還要遲。

不過以上都是我猜測,未必一定會"錦"!!!

原帖由 bowienvivi 於 10-9-22 16:18 發表
下個月開始ECA, 校車時間可能會有變動? 希望車程不會再拉長!

醒目開學勳章

之前校車問題都令文校長用左70%時間處理 (上次Day Camp 個 Speaker 講架!!)。希望今次ECA後的校車安排無問題啦!!!

我地都唔想學校用禁多時間處理這些問題,希望用多D心機教好我地D小朋友吧!!
‹ 上一主題|下一主題