用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

你有無睇YW呢幾年學生攞獎同其他表現? 上網有得睇,你應該無做過research喎。

原帖由 To_Ma 於 11-8-18 08:51 發表
我對英華既感覺同你差不多。

我只係唔明點解d人硬將佢升呢同名校比?佢咪普通dss一間!

你都有道理,不過我有朋友的仔真係好想讀,好認真果種,如果你唔keen個位,不如唔好去in,等果的想讀既人興奮下。

原帖由 無氣同你講 於 11-8-18 01:16 發表
英華平平地真係讀得過, 不過讀到又唔會太興奮, 讀唔到又冇失望咁囉

人人心目中把尺都唔同, 做咩有D人硬係要人跪求個學位先覺得有資格報同讀?

Secondary School? Music & Sports 梗係DBS la.
我無話YW 叻過DB,同埋我講緊Primary呀!

原帖由 TY3388 於 11-8-18 22:45 發表
請看體育表現:
HONG KONG SCHOOLS SPORTS FEDERATION
Hong Kong Island and Kowloon Secondary Schools Regional Committee
BOCHK Bauhinia Bowl Award 2010/2011
Boys Schools
http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/b ...

是但啦

其實HK咁多好學校,各取所需囉,人人要既野都唔同,總之自己鍾意、人地又收,咪讀,唔鐘意咪報第二間。何需執著名校2字? 磪實事實係未必人人認同YW係頂級名校,我夠識人有錢都未必戴Rolex。所以再講都無建設性。Rolex梗係頂級名牌,之但係有人寧願戴其他。所以唔需要硬要話YW係Rolex,因為真係未必係, 總之有實力就一定有人欣賞。

事先聲明,絕無貶意,以下只係將真人真事好factual咁講出黎:

話說有2個DBSPS的小一學生對話,真人真事: "Co-ed邊夠叻呀,我地先至係best of the best."

呢個真係唔同value有唔同演譯呀! 只可以講,呢個世界山外有山,人外有人,6歲人仔就best of the best。可能係自信心既表演,但呢的山頭主義,好無謂。
‹ 上一主題|下一主題