用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ ...
go

創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ [複製鏈接]

我囝囝被安排於27-Nov-2010下午面試...好希望於今日Interview既家長, 請你們可以完成Interview後在此分享整個Interview流程..分享一下學校方面會問家長什麼問題及會考小朋友什麼東西...真的萬分感激, 謝謝~~

15    0    0    0

原帖由 Bonnie 於 10-11-20 11:51 發表
今日原本9點 interview..早到10 分鐘..已經好多人..

地下, 2 樓接見.  3 樓俾小朋友玩

9:08 am由兩位老師見我哋...之後攞張大圖畫 (playground with lot of kids playing)...問呀女係咩..有咩人..做緊咩... 之後再 ...

好多謝你既分享呀....不過聽落面試都唔算容易, 特別你說唔好提小朋友能做到拉Chair同講早晨or bye bye...對我囝囝o黎講係有d難度...如我提的話一定無問題...anyway...希望你囡囡順利收到學校offer啦! Thanks!

原帖由 GavinBB 於 10-11-20 11:53 發表
我係今日早上IN, 過程好順利, 同埋好快, 都唔駛點等。
我覺得係IN家長多D, 首先去到老師問我點解爸爸冇一齊既, (我覺得佢係想父母一齊去) 我話因為爸爸要返囉。跟住同小朋友玩左一陣, 開始問家長問題:
你對於對小朋 ...

多謝你既分享呀.....我覺得in家長都好呀...起碼唔會因為小朋友當時扭計而扣分!! anyway...希望你們的小朋友順利收到學校Offer啦! Thanks!

今日21-nov-10 in 既家長同小朋友, 希望你們有很好的表現!!! in完之後, 有時間在此討論區分享一吓面試情況...Good Luck!!

原帖由 Joeff 於 10-11-23 09:35 發表

無啦,舊年收190個左右......1/17-18咋!!!!!!

除此之外, 學校本身仲要留番60-70個位俾創價學會會員推薦小朋友入讀, 還有學校預留位俾老師介紹親朋好友入讀...學校本身約有30個老師....假設每位老師都都介紹1個小朋友入讀..

即係190個 - 約100個預留位 = 90個...換句說話..1/38呀!

原帖由 靚媽媽店 於 10-11-23 10:02 發表
嘩!真係幾難入喎!好似阿女考九龍靈糧堂,表現非常好但都只係waitlist.. 啟思in得麻麻地但又收咗, 真係好難講! 但我都係比較鍾意創價, 係唔係12頭通知收唔收呀?

...

係呀...12月初會有結果~

原帖由 小克 於 10-11-23 10:02 發表
1/38!  Similar to KM and HKPS?
I think they should not do the interview of 3500 applications.  It is just a waste of time.

雖然3500個都只係一個估計數字...不過都唔會少得過3000....所以樓上有好多in完既家長講...有d有心機in你, 有d木口木面...如果你係in上午..個老師精神d, 咪有心機d囉...到下午o個批要in既, 就可能差d喇..d老師都開始累喇...仲邊有心機俾笑容...人心肉做...我都明白, 我囝in 27-nov 下午4點幾...都係應酬我居多..我都做哂心理準備~

原帖由 coco513 於 10-11-23 10:06 發表

係咪間間學校都會咁做呢????????

係咪間間我唔知...不過創幼肯定係...因為我有朋友係創價學會會員...我都有要求想朋友幫我介紹我囝入去, 但可惜已經遲咗一步...俾佢另外d朋友截足先登...

原帖由 billysim 於 10-11-23 13:16 發表
當日面試我問一位老師, 佢話今年約3,800人遞表, 舊年好似3,200人, 不過其實有部份小朋友可能有不同原因無來到面試, 因為當日我早到左所以安排我可以早些面試, (因為如果約左呢個時間既小朋友到達學校都會比返呢d小朋 ...

成你貴言...大家加油...我真係好希望阿囝可以入到呢間學校....仲好希望曾在此留言的每一位家長及小朋友來年可以一齊做同學仔

聽日論到我囝面試喇....又期待又緊張...!

原帖由 Smartterrence 於 10-11-26 10:40 發表
聽日論到我囝面試喇....又期待又緊張...!

阿囝今下午interview, 但阿囝竟然o係呢日先嚟發燒,傷風..點解會噤o架...遲唔病早唔病...我都唔知依家點好..去唔去面試好呢? 我真係唔想放棄個機會, 但又怕阿囝辛苦....點呀???????????????

原帖由 loklok0104 於 10-11-27 10:48 發表

你不如試吓打電話去創價, 同老師講你小朋友既情況, 希望老師可以體諒俾你改期interview!

依家唯有照你建議試吓打去學問吓...好彩..我囝係in下午4:15分, 依家等下午2:00睇吓阿囝退燒未, 如果未退, 就立即打去問吓可唔可以改聽日, 如果退咗既話, 只好叫阿囝頂硬上去in囉...不過我已經唔期望帶病既小朋友去interview會有咩好成績喇! 只希望阿囝有d體育精神完成個面試我已經好開心喇!

阿囝今日in咗喇...終於輪到我分享面試過程!!

我地今日下午準時4:15分去到, 老師叫直接上2樓等候, 大約等咗15分鐘已經可以入房in了..入到課室, 有2位老師, 好有禮貌及好有笑容, 其中一位應該是在評分, 而另一位老師便是引導小朋友答問題..而問題方面, 叫小朋友玩生果併圖, 砌完之後又叫小朋友埋回籃到, 至於家長方面同樓上所講一樣問邊個照顧小朋友, 希望小朋友學到什麼, 喜歡小朋友什麼及下午班是否接受..

之後便說大約1-2個星期便有取錄通知, 並再三叫我check清楚信封地址是否有錯..接住, 其中一位老師同小朋友玩咗一陣...跟住叫囝囝拉好椅子, 阿囝好好笑, 有3張椅, 佢好細心拍好, 而之後再全部拍一次, 要好整齊先離開..離開時仲同老師講bye bye老師, 再俾個飛吻老師, 之後離開前, 老師還教囝囝如何開門..最後老師再叫阿囝再俾多個飛吻...之後便完成面試過程了...整個過程大約12-13分鐘左右啦!

後感..我覺得囝囝in噤多間, 呢間表現最好...我俾阿囝85分(o個15分係因為囝囝今日發燒同埋傷風, 帶病去面試而有此成績我已經好滿意)

學校大至都ok, 我個人唔覺得似一間醫院...學習氣紛好好, 老師,校長好有禮貌, 最重要係阿囝同我講好鍾意學校, 呢樣已經好足夠了!

原帖由 jackwinncheung 於 10-11-27 23:45 發表
can you tell me how old of you son ?

hi jackwinncheung, 好多謝你應為我囝囝會取錄, 不過我最開心係阿囝好乖, 好合作, 其實佢病緊...我知好辛苦..所以學校收唔收我都一樣好開心!

p.s. 我囝係0809bb!!

原帖由 pumpumpurin 於 10-11-28 00:08 發表
勁呀~!~
very smart!!

Thanks!...係唔係smart我唔知..起碼我無放棄個機會去interview..雖然我囝今日係有病..再加上以往interview既表現都唔係幾理想, 非常之不合作,又喊又扭計, 都無咩期望...好慶幸今日好乖...o係學校到俾我知道阿囝原來可以好乖,好合作我已經好滿足,好開心...當然如果取錄我好開心, 不過唔收我都一樣開心, 因為終於證明囝囝係可以好乖好聽話..That's enough!!!!!!!!

此外...創價係阿囝最後一間要in既kg...可以用好合作,好乖來劃上句號...非常完美!!^_^

原帖由 yipbebe 於 10-11-28 01:08 發表
i am one of those unlucky parents who met the "cool" teacher. my son had interview at 3pm. the teacher who did the scoring job for my son is rude! when my son first entered the room, he was  ...

請問你幾多樓同幾多號房in呀?

原帖由 yipbebe 於 10-11-28 01:22 發表
2nd Floor, Room 9 ah........

我係2nd floor, room 4, 其實2個老師中,真係算有笑容同埋有禮貌..不過其中一個樣都幾cool...初時一入去我都驚o架..點知虛驚一場!!

原帖由 loklok0104 於 10-11-28 16:33 發表
唔知下星期有無信收呢
好心急呀!

下星期應該未...估計大約12月6-9號左右啩...因為佢尋日同我講會大約於1-2個星期內...不論取錄與否, 都會寄出俾我地囉...!

面試應該都已經結束了....接著落嚟我地家長又步入另一個等收信的期待了....都係o個句只要家長同小朋友盡咗自己最大努力就已經係成功了...得失與否是其次....大家平常心面對吧! 個人會輕鬆好多o架...我預祝大家順利得到學校既offer~~
‹ 上一主題|下一主題