用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見HyS vs YWGS
發新帖回覆
樓主: 260260
go

求意見HyS vs YWGS   [複製鏈接]

我覺得可以試咗ywgs 先,讀落唔鍾意先再轉。港島區始終好啲,入hys 真係捱到殘,仲要比學費去捱,佢expect 你係又玩得又讀得,真係要有心理準備。

其實hys 應該多啲勁人,不過就真係壓力太大,中-已經好唔輕鬆,應該係未開學已經開波,首先真係要身體強壯,可以捱眼瞓,瞓少啲,先好入去讀。朋友仔去年入咗真係難適應,女仔又寧舍認真地做功課同溫書,搞唔掂。

又唔係人人鍾意pcb, chem, 大家過慮。如果女女係鍾意,要爭先入到,咁就應該通過努力,有決心去追求,選科競爭係咪真係咁大? 將來仲有大把野要爭wor.

猴子爸 發表於 24-4-1 10:36
係因為課程深同埋功課量多?參加課外活動佔多咗時間,搞到冇時間做功課溫書?
...

Yes, 又多又深。個女仔好frustrated 呀,溫書又溫極都唔完咁,媽媽唔知點幫佢,搖曬頭。好似話去補習嘅時間都無,而且只係中-,拒絕去補習住。勁慘。

係呀,所以直資真係要睇邊間,不過有時又真係唔係用家,唔知真實係點,信曬學校又可能會被玩死。

佢哋d因材施教,叻嘅group 係比更深嘅嘢你做同去學嘅。並唔係我識個小朋友唔叻,係越叻再越推,無得hea㗎。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊