用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 開左啦~呢邊 小三2011-2012交流區
go

開左啦~呢邊 小三2011-2012交流區 [複製鏈接]

回復 1# Funny 的帖子

真的嗎 ? 普通話教中文 ?? 是否之前既
就沒有. 即是小三或更高年級既沒有 ??
恨死人勒....
係呀, 今年深左好多, 功課亦多左好多,
睇黎要再努力d至得.

好明顯比前2年多左好多功課. 真係超忙. 而且好多時重有突擊既默書同小 quiz. (只係比張紙仔佢地默) 不過都好既, 之前2個星期先默一次, 又好像真係小左d....

回復 1# newfather 的帖子

其實個個都有錯一d. 加加埋埋就大錯 lu
做家長既, 見到個個小朋友都比自己既叻, 咁唔多唔小都會加返把勁. 學校既處境亦大致相同. 其實大家都好無奈, 但又可以點 ?? 除非全部人都放慢腳步姐, 否則就係好像賽跑咁, 大家都沖沖沖, 無得停, 真係好無奈.
惟有配合小朋友既進度同能力盡力去做個平衡law.
忙之餘, 多d關心佢地, 我仔比較傻氣, 只要我多點時間陪佢, 佢就會開心.其實可以好簡單既, 佢地重係細, 再遲d 你有時間陪佢, 佢都唔駛你陪啦? 個人覺得真係要多點親子時間....
大家都加油啦

係law. 中文寫作評估230字, 救命

係呢, 最近亞仔說班上成日有同學仔喊, 唔知咩事呢 ?

回復 1# jannielam 的帖子

成績出左都有d意外地好. 都有問過亞仔, 老師有沒有說過最高分係幾多? 亞仔話老師無講. 不過佢話見到前邊同後面既都高過佢. 其實亞仔都考得都幾好, 咁即係佢果班d同學仔真係幾叻同好小心.
不過已經萬幸, 因為未派卷前我已經比亞仔嚇死左. 往幾年佢考完問親佢, 佢實係答 "識既" 今件佢居然答我"有d唔識" 所以開始擔心.
--- 真係想知究竟佢係真係唔肯定, 還是開始識用"說話修飾技巧" 不過佢又唔似咁醒

係呀, 今次最慘, 返2日就考試, 人同魂魄都未到返黎. 加油加油. 重有2日.

亞仔今次都係有史以來既新低. 由其是中文, 我比佢份作文激死左.....
加上派卷果日剛剛請左假, 唔知老師係堂上同d同學講左d咩, 又唔知
其他同學仔考成點, 唔知係咪同返左2日就考試有關呢 ?

回復 pocket_fans 的帖子

咁快知道 ? 唔係25/2 見家長至知嗎 ? 好緊張

係呀, 今次教得好趕又好急.
亞仔都係, 錯又多, 漏又多, 做得勁耐. 可能係放得太多假, 心散左,
同埋已經又開始越來越深, 可能佢覺得難, 無心機....
明天就要見家長同派成績, 今次考得唔太好. 比較起上黎都係佢既新低.
有d擔心, 希望唔好太差啦........

係呀, 自己細個時係唔識驚, 佢地係唔會驚
收到成績喇, 排名比我預期既好, 唔知係咪同其他同學一樣係中文拉底左
我見前面D POST 個個都話中文好深, 亞仔今次中作係B- 好怕佢下次係C.
黎緊又 test 喇, 但中文好鬼難溫, 都唔知點入手, 惟有得閒比d paper 佢做下
但最近功課好多佢又lazy, 真係無時間.....

係呀, 派左卷了. 中文同英文就退步了. 數學同常識就 ok 喎.
亞仔只係說老師話第2班, 數學有好多9字頭喎. 咁勁 ?
其它就沒有說什麼....咁鬼秘密 , 定係亞仔唔敢講 ?

哦, 原來係咁.  今日考TSA了, 老師們好緊張.

睇黎常識4B & 4D 應該是下學期先教lu.
英文見由小一 至小五 由LONGMAN EXpress 轉左做 LONGMAN Elect. 唔知有咩唔同呢 ? 是深左定淺左呢 ?
上網 search 有個話 " Express 是深少少,Elect 淺d同較爲activity-base" ,
有個又話 elect 係新d, 有無人知呢 ?
前日派左成績表, 昨日完埋結業禮, 小三咁就過左. 跟住就升小四, 真係快到不得了
‹ 上一主題|下一主題