用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1C 家長交流站
樓主: catherinepang
go

09~10 P.1C 家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 wensi 於 10-7-7 16:34 發表

我仔有個進步獎, 我仔話事齋好易攞, 上學期唔好成績就有ga la! 衰仔.  進左差不多40名. 好鬼衰成日上上落落, 大佬我心血少ga!

換老師我都收都風,  有個成日病無返學.  請個代課老師(好似退休人士唔多適應) 又走,  ...

咁有進步都好呀, 其實最主要係睇佢真係識唔識定唔小心..
如果係唔小心咁點都好過真係唔識. 只係唔抵 law
亞仔其實同上學期既分差唔多, 但班名次就退左, but 級名次就高左. 即係佢果班既頭3名都好高分law, 可能頭3名都高過其他班既第一名, 所以亞仔級名次先會高左. 不過小一只係開始, 有排辛苦.... . 不過老師係學習態度評級由上學期B, 而下學期係 A-,果度我反而好開心. 即係佢有用個心黎上堂...希望佢可以 keep住.
多謝你提醒真係要背定乘數表, 同心算....

原帖由 wensi 於 10-7-8 11:05 發表

要睇小朋友, 我仔你好恨心咁唔理佢, 俾佢衰一次. 佢就好緊張, 你叫佢做乜都肯.

P2 test 完數全班最高分, 到考試話自己好掂唔洗溫ga la! 我心諗好睇你點死.  出黎ge成績得7字頭, 佢死得心服口服以後叫佢做練習做卷 ...

咁都係, 知恥近乎勇, 未跌過係永遠唔知痛.
亞仔之前學緊 piano, 每個星期只係會係上堂前三催四請
至去鍊習, 咁下一堂梗係唔識啦. 真係大家都好辛苦.
同佢講, 唔鍾意就唔好學, 唔好浪費金錢同時間大家又唔開心.
講完佢又死講要學唔係唔想, 都唔知真定假. 我話嗱7月唔會學琴既勒. 如果你真係鍾意你就自己每日都自行鍊習, 比我見到你真係想學, 先至係8月學返, 否則唔好再辛苦勒.....
今日9號, 佢都起碼有鍊習左7日, 唔知佢是否可以學落去.
以我自己來說梗係希望佢真係能夠繼續學..... 有時真係唔可以對佢地太好.... 以為咩都係必然有, 但又唔肯付出....
‹ 上一主題|下一主題