用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果直資學校同政府學校制度睇齊……
go

如果直資學校同政府學校制度睇齊…… [複製鏈接]

如果直資學校同政府學校制度睇整。如已接受了一間直資學校學額,必須好似政府官津校一樣。要放棄其另一學額。私校才不受限制。咁會唔會改善"失衡"情況出現。亦可解決霸學額情況呢?

0    0    0    0

引用:同意,+,但全港直資都要同時間收生公佈,我諗

原帖由 aleelee 於 12-10-24 發表
同意, ,但全港直資都要同時間收生公佈,我諗就好難做到 !
直資公佈收生結果的日期不會太大差別。因為直資收生結果,也要在自行公佈日子之前。至於,直資與直資之間,就好像津校與直資之間,如揀a要棄b。如再揀c,就要棄b。一來可以被免濫報學校,二來也減少霸學額。咁公平好多

引用:既然遲早要放,+點解唔可以早D?+你講既自由

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-24 發表
既然遲早要放, 點解唔可以早D? 你講既自由度係俾學校定俾家長? 人就係咁, 無DEADLINE的話, 拖得就拖 ...
無錯! 大家有良心,體諒其他小朋友一路都無offer,就唔會有今日的意見。但事實上,有好多好多自私的想法,慌死蝕低。攬實d位,死都唔放。又死報爛報,咩學校都去。點解要咁呢?!

引用:樓主識得講公平,但又想直資收埋個弟妹同哥

原帖由 kwkyeung 於 12-10-25 發表

樓主識得講公平,但又想直資收埋個弟妹同哥哥姐姐一齊讀同 ...
咩你咁講野,仲要做哩個表情。你都係做人父母,何為身教?唔通你就係同時hold 幾個offer的人?大家作為有兩個小朋友的父母,小朋友可同一學校成長,也是一種福氣。有共同話題,有共同經驗。作為自己,自私的想法是可共同照顧。但事實,我是對該間學校有一份「感情」。我比到大個個有愉快的學習環境,好正常都想細個個得到。奈何,今日做唔到。請你要((((((鬧人))))))))時,先理下人感受。我細仔係需要特別照顧,該間學校係對住照顧到他的需要。現在機會全亡。我要再搵另一學校,你有幾明白我現在的旁惶.........而我講的這問題,不是因為我的小朋友考不到,而「賴」他們。這班人真的hold好多offer or  已有offer也要報10間8 間,同一班全未有offer或真係好想入那間學校的人去爭。但事實他們已有所決定。hold實不放位是因為要再))))))))))睇下,又試下返一排A校,返一排B校。再下星期返下C校。比較下小朋友鍾意邊間,邊間開心d。這就是公平?哩個遊戲我玩了兩次,兩次都好感到不公平。今時今日,私校直資比官津校係咪更吃香?我揀直資是因為我兩小朋友有新派學習需要。如何她們可以傳統學習,也無障礙,我做咩唔享用9年免費教育,要個個月交學費?請你顧下人感受,唔該

引用:港同2nd+in+我唔去啦,廢事被人手指指

港同2nd in 我唔去啦,廢事被人手指指
你冷靜d先。1. 根本無指明針對著你,你會唔會敏感左呢?2. 我唔知你有幾多offer. 我只係看見我自己身邊朋友/同學仔家長啫。3. 手指指動作。係咪指著你?我與你素未某面,我做咩要淨係指著你?放棄/選擇邊間學校,不是在乎別人的批評。是看你想比咩小朋友,是你的朋友為最好。就正如生果金問題,有人反對,有人支持。你支持,人地反對你,咁你係咪放棄唔要生活費?我無學校,都未有咁激動。你有你自由喎

引用:+本帖最後由+kwkyeung+於+12-10-25+10:15+

樓主識得講公平,但又想直資收埋個弟妹同哥哥姐姐一齊讀同 ...
福附我決定唔會報。因為地區問題,正如自己立場,不會濫報學校。不過,我都好欣賞哩間學校,師資唔錯。雖然今日東方有段新聞關於福附,但只係小插曲啫。祝你成功港小interview

mandy304  福附真是一間好好的學校, 校長很有心培育下一代, 外藉師資又多, 成8個一間學校.  值得一讚.  發表於 12-10-25 12:09

引用:手指指的証據+http://www.edu-kingdom.com/

手指指的証據
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2475156&pid=352593 ...
我手指指- 指上面的對話。不是指你,而且我唔知是你。

引用:回復+ihv2kids+的帖子你引用我的對話來手

我真的真的真的真的不是講你

引用:回復+ihv2kids+的帖子 我無被人攻擊,我係

回復 ihv2kids 的帖子

我無被人攻擊,我係唔會主動攻擊人,

我真的真的真的真的真的不是講你。((((((((( 對不起)))))))))

引用:Quote:ihv2kids+發表於+12-10-25+11:15+福

原帖由 mirandalpl 於 12-10-25 發表
呢單新聞我睇完都有 D 驚...........
咁又唔使驚。其實間間學校都會有哩事情。只係老師、家長如何處理 。

引用:+本帖最後由+kwkyeung+於+12-10-25+10:51+

港同2nd in 我唔去啦,廢事被人手指指
係喎!「你唔去都改變唔到哩個事實!」大家看看係咩意思?我用我小朋友立場看,大家認為如何? 不是了交鬧,明眼人看。如果,我用番同一反應去"潤"你。你會唔會覺得好無愛心? 唔好忘記該校有「生命教育」...…我再一次,我不是針對住你來攻擊,我所表達,全是我個人立場。入不到該校,不是終點。我只係心痛兩個小朋友,尤其大個個知結果時,佢喊得好可憐我非常心痛!你可以鬧我指你,但請你不要在小朋友傷口上灑鹽。請尊重別人。

回覆:如果直資學校同政府學校制度睇齊……

版主唔該

‹ 上一主題|下一主題