用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 ...
go

上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 [複製鏈接]

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾

我囝囝都係由MW讀到JMC, 佢一直都好喜歡這個COURSE, D歌仔仲成日唱住, 佢上了一年JMC, 聽音都幾準, 並同時間開始單對單學琴, 進度都唔錯, 當然, 學任何樂器, 都要花很多時間练, 我每天都會抽時間陪佢彈琴, 因為由得佢自己彈都好易彈錯的, 而通利班是親子的, 這可以讓沒有學過音樂的家長都學會基本知識, 方便在家中協助子女練習

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾?嗎

個人認為如果你想個仔以後會學鋼琴, 就用鋼琴彈好d, 因為電子琴跟鋼琴的觸手不同, 學慣電子琴再學鋼琴會難些, 我仔仔就學到book 2尾就同時學私人鋼琴, 佢現在每日都花20-30分鐘练琴, 間唔中自動自覺, 多數要催迫下, 但一上到個琴都好肯彈, ok啦!! 我响佢book 1 已買咗個二手鋼琴, 因為我仲有個細, 個仔唔學個女都會學咁諗

我想問.. 有無人完成2年課程後, 仲continue yamaha 既course...

erikalo,
我好想佢繼續上jxc, 因為上到去會學好多樂理, 作曲都學, 如果加埋自己學其他樂器, 個人覺得會較全面, 但係jxc唔係好多班可以選擇

erikalo 寫道:
ricemama

聽你既講法, 即係讀YXC 都好全面WOR, 其實我想個女係音樂方面, 多D 了解同多方面學習音樂, 因為我個人覺得, 唔應太細就谷限在鋼琴上, 因為小朋友可能對其他樂器都有興趣..

如你真係上JXC, 可否PM 我, 有關既課程, THANK YOU

我個仔都係上到第三本書, 預計要到今年年尾先學完jmc, 所以jxc的資料我暫時也沒有 不過值得一提的是我個仔上咗jmc之後, 聽音好準, 佢而家跟個私人鋼琴老師以前在台灣都係教yamaha班的, 佢話上yamaha班的小朋友好多都好以做到完全音準, 沒有什麼出奇, 而囝囝學drmfs 或cdefg都沒有什麼問題, 所以沒有後悔花了這麼多時間上jmc

Dear Fanles,

我在沙田上的唔多清楚

完全同意wewangwang的講法

我個囝囝的老師响台灣都是教yamaha, 佢反而覺得學過jmc的小朋友好好教, 至於cdefg, 個老師俾我個仔做下練習, 一兩個月佢都己經學識, 小朋友學野好快的, 有d老師唔鍾意教上過jmc小朋友, 可能係教唔慣掛   

htcmama 寫道:
RICEMAMA,
我都係沙田友喎, 你返星期幾呀? 我返星期六架.

我上星期四的
‹ 上一主題|下一主題