用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Cat - 2011-2012- P1 offer on hand - Thanks
go

St Cat - 2011-2012- P1 offer on hand - Thanks [複製鏈接]

Sorry that the sentence "The remaining ones may not be as competitive as those in CCKG."..................超錯!!!!!!!!!!!!!!!!

回覆 10# DGJS 的文章

But I am actually "爸爸", not 媽媽.......haha.....

By the way, Thanks a lot.

By the way, 最後我都想分享一下 (用 lunch time 打咗好耐 and 老婆話我唔好太高調, 所以以後都係盡量做番CD-ROM i.e. read only……hahaha)

其實SC K3 每年都幾佰人, 一定有人考得好, 同樣一定有人考得唔理想, 每個小朋友嘅吸收能力和表達能力都不一樣, 冇可能全部出來嘅成績都一樣好, 但SC一定係一間好幼稚園. 作個參考, 今年只是我個女個班(英普), sure有3個DGJS, 最小1個DBS and 最小1個 St. Paul Co-ed., 仲有好多都有唔錯嘅offers, 比例都算幾好, 但我們家長都係圍內知道便算了, 不會也不想四周圍問人家, 喂! 你考到邊間呀? 我個小朋友考到乜乜乜喎, 唔會常掛在口邊,只會在被取錄時一刻與人分享,一刻開心過後就繼續默默耕耘, 為小一作好準備.

只是我自巳嘅個人經驗, 面試最最最重要一定係小朋友嘅修養, 禮貌, 面試時表現, 要主動, 有好嘅學術及常識水平, 反應快, 咁就好大機會得 (e.g. KTS, APS, SFA, PC etc...), but for DGJS, 就要加埋極好嘅K2下學期成績表, 一個有份量portfolio, 相同宗教, 再加點運氣吧!!!!! DGJS 2nd interview時, Mrs. Dai 係一定要睇”正本”成績表 (我相信SC在校長心目中唔錯), 再詳細睇份4頁紙portfolio, 所以這兩樣在決定時都是有用的. 如果有宗教的, 常常禱告, 主是會為你作出最合適的……感謝主!!!!!!!

好喇! 到此為止, 唔再回覆了…………

Thanks and Good Luck to All.
‹ 上一主題|下一主題