用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴的問題
go

學鋼琴的問題 [複製鏈接]

我的小朋友學鋼琴一年多,中間停了幾個月,现搬完屋找一間琴行重新pick up番。老師話佢手腕緊張。但上咗兩堂半小時,老師剩係叫佢練A Dozen a day Book one,嘅skipping 一段及walking和high stepping一段。以前教琴老師在教歌之餘會做這些練習,但現時的老師只做這些,而且放學後没有同家長沟溝通,没有佈置練琴作業。以前的老師每次完後,都會同家長傾幾句。現時的老師讓小朋友自己出来,自己躲在琴室内。萬一小朋友俾其他人帶走了,點算?你哋啲小朋友去學琴,這情況是否正常。我自己不會鋼琴,究竟老師咁教法是否“dum"波鐘?老師的態度是否有問題?謝謝各位分享。
   0    0    0    0

回復 miss321 的帖子

謝謝回覆,可能是我習慣了以前老師的風格。如果有此練習的需要,咁我就不再多想了。

已經上了五堂課了,仍然練技巧,老師亦無同家長溝通。小朋友说老師開頭幾好,叫佢放鬆手彈,但後期就只係叫佢自己練習。由於已交8月份的錢,不知可否中途轉老師?估不到有些老師咁揾食。有點激氣。

回復 babymelodywkh 的帖子

其實我只希望佢享受音樂,希望日後能遇上能令佢爱上音樂的老師。
‹ 上一主題|下一主題