用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

yeeli,
我中學時跟屋企移民去加拿大,見到我d cousins讀小學都不知幾鬼開心,d老師對學生好有耐性,而且唔喜歡侷限小朋友的選擇及發展,鍾意佢地從多方面去諗嘢。而家睇見個女好似鴨仔咁谷法,真係好慘...唉,啱啱同佢串字又發火鬧鬼佢,我都好知要好好控制吓自己d情緒,不過一見佢掛住玩唔集中精神溫習我就會忟憎,鬧完又要呵番,真慘...!!!!

原文章由 yeeli 於 07-10-22 18:02 硐表

alkyng
我見你真係成副精神比晒個女加油呀
不過真係要日日温同比paper佢做,咁到咗考試就
唔洗咁趕,你咁努力你女女既成績一定會好好
好彩你細女又唔洗你煩,如果唔係真係去洗手間都
唔得閒

MIHO

其實我 ...

yeeli,
Good morning ah! I just arrived office & found your message. Are u in office now? We dont have Chinese dictation at 1st term but English only.
Emmigration is not my decision. It ws done when I ws young. However, there ws less job opportunity for Chinese unless you are CBC (Canadian born Chinese) or ABC. Besides, the income tax rate is so high ~ The more u earn, the more tax to b paid! It does not justify. So I & gave up and returned to HK.

原文章由 yeeli 於 07-10-22 22:13 硐表

haya

點解會移民去加拿大,跟住又返嚟香港,咁你爸媽係咪香港?
我都覺香港太填鴨仔,真係個個小朋友都係咁谷法,
你地梁係默d咩英文同中文?

yeeli,
各花入各眼,我自己都會話溫哥華唔錯架!
ABC=America born Chinese, BBC=British b, CBC=Canada囉!其實係d人安出嚟架啫,不過又真係幾啱,你話係咪?
我中學時過咗去溫哥華讀書,後來父母為了我和弟弟的前途而舉家移民,不過我都無咩心機讀書,中學grad咗做咗一陣間嘢就自己返嚟香港做嘢囉。我屋企人就繼續坐移民監。我好喜歡嗰邊悠閒嘅生活,不過係嗰邊真係扣好多稅,無論係衣食住行甚至工作娛樂,搵十蚊得番八蚊,買嘢GST+VST又打十幾個巴仙稅,所以讀書時我都走去做part time搵洗用。其實係香港搵錢真係好,income tax rate超低又無咁多咩咩稅...
alkyng,
你錯啦!獨立是真的,可是出咗去之後反而真正領略到屋企人原來有幾好! 未過去時我剛上了中學,思想反叛,時常與屋企人抗衡,唔理會父母,到自己一個人過去時才明白他們對我有多包容,學會了要了解別人感受及自己去解決周邊發生的事,這是我所此料不及的,我父母都覺得很高興。

原文章由 yeeli 於 07-10-23 16:43 硐表

haya

我係公司唔得閒上嚟,所以我放工返屋企先上嚟,
哦,個邊稅好高,:( 咁你移民咗幾耐先返嚟,
咁加拿大讀書好唔好呀?abc係咩解呀
我有兩個朋友係英國同澳洲讀過書,一個話
英國好一個話澳洲好,
佢地又話澳洲會單 ...

alkyng,
我都有脫髮,特別係洗頭時luck得仲多!不過我唔敢諗咁多;因為我個fan仲慘,三十幾歲人突然有'鬼挮頭'!仲要係在頭頂,都唔明點解無端端有嘅,我知佢唔開心,:cry: 有邊個女人唔貪靓架?所以我都唔敢諗咁多,希望少少脫髮係正常架啦...

原文章由 alkyng 於 07-10-23 09:00 硐表
yeeli / haya :

原來你地都有想過比小朋友出國讀書, 但我反而無咁樣想, 因為我怕阿女響外國讀完書返來會學得太獨立...獨立到可以唔駛我地父母理, 到時真係... .

另外, 想問下你地現在有無脫髮問題呀,  ...

好激氣!
尋晚放工返到屋企都成八點,返到嚟老公坐咗係到啱啱伸手去開電視,於是乎問呀女係咪已經溫好晒我較早前叫佢讀嘅幾頁英文,點知佢hehe笑話無讀到...!   我即刻拉長了臉問點解,佢乍乍帝話'係呀係呀';於是要佢立即返房溫習;點知我老公不但無幫口話佢,仲反過來黑聲話'使唔使咁認真!'~ d男人都唔知我地幾辛苦,又要幫佢地睇功課又要同佢地溫書,佢一句話唔使咁認真,個女就拿拿臨攞正牌'得'係佢隔離一齊睇電視。我真係好嬲,即刻走返入房更衣;直到吃飯都無出過一粒聲。呀女知道自己衰咗想make fun & make me smile我都唔理佢,結果到食完飯個電視節目完晒;我老公先補飛同個女講,叫佢攞本手冊出嚟,話幫佢對功課!我都真係服咗佢,究竟佢所以為自己做緊咩呢?!

tabotabo,
自從搬咗落新都城後,間屋細咗,呀女以前啲玩具雖然搬咗落嚟,但佢已經唔多去攞嚟玩。佢一向好少要我地買玩具,入到ToyRus睇吓摸吓佢已經好開心;有時啲玩具都係我彧老公'邀請'佢買的。 好似ToyRus個電視遊戲,我見呀女成日入到去就一定會去排隊玩,以為佢好鍾意,點知買咗返嚟玩唔夠三日,部機就慘被永久打入冷宮!佢情願攞本畫冊出嚟畫彧是玩吓砌圖,連煮飯仔玩具都懶得攞嚟玩。不過好攪笑,雖然佢可以唔買玩具,但一定唔可以唔食嘢! 最鍾意就係去食板前壽司,不過我都只係比佢吃熟食,好似蚧柳彧鰻魚;我呀媽話咁細個成日食好嘢攪到佢咀叼晒喎...其實係三婆孫都咁為食之真!!!!

alkyng
呵...可能我地真係係板前撞過都唔定喎
係唔係ToyRus VTech嗰部電視遊戲呀?有紫色橙色嗰部?哈哈...不如咁呀,我地聽日1400-1500要返學校上小提琴班,通常我地之後都會去板前食下午茶,你地都一齊嚟食啦!如果佢地啱玩再帯埋女女嚟玩都得架!不過我地真係唔多玩具,再唔係,我地去你嗰邊玩都得
其實我地都係下個星期測驗,不過我地已經溫習咗兩個星期,都應該比D時間佢relax吓嘅。我地只考國語,英文,數學及常識四科,大至上我都幫佢溫過晒。如果我個女學校考你地嗰D中文範圍反而我地有信心D,但係我地考嘅係國語拼音,我真係唔知點'tip'題目,所以都有打電話問吓老師份卷會點考法。我最驚會比幾句中文然後叫佢寫番D韻母,聲母等等出來, 所以都叫呀女practice吓...~

原文章由 alkyng 於 07-10-25 23:47 硐表
ALL:

阿女小學第一次測驗成績出左喇, 結果都好滿意呀 , 五科都合格...中文78分, 兩科9x, 兩科100分, 仲算有個好0既開始, 可以比到阿女有滿足感及信心, 希望佢下個月尾考試都可以有咁好成績啦

而我自己就覺得 ...

tabotabo
唔晒該!全靠你提我咋~尋日差d走咗返去學小提琴,好在臨行前望望呢到咋,唔係就真係白走一趟!

原文章由 tabotabo 於 07-10-26 23:14 硐表
hayamama,
我仔同你女一樣都是星期六有課外活動, 但阿仔明天不用上羽毛球課wor . . . .

tabotabo,
唔好提啦,我尋日再望吓上次starters張通告先發現,原來當時已經要報埋考唔考試及交費,但我無睇到,淨係以為佢話到讀完先決定考唔考都得,而家可能無得參加一月嘅starters考試...
好多謝你設計嗰份模擬測驗卷,真係做得好鬼真,而且深同淺嘅都有。我個女唔明有一部份咪要佢參照Peter介紹cousin咁再介紹他的妹妹Jenny,要我解釋一輪先明白點做。但測驗真係有可能會出呢d題目。我自己就無出呢類比擬的題目,真係唔應該晒!!
唉...都唔知點算,每當呀女唔記得一些學過彧溫習了的字句我就會按捺不住責備她,我覺得自己已經無咩耐性了 可能係我自己有壓力,不知不覺地轉移到她身上!其實我地都主力溫習英文及常識,數學及國語都只係求其讀呀,真係好驚會...~肥:cry: !!!!

原文章由 tabotabo 於 07-10-28 13:19 硐表
hayamama & clc_ivy,
下個星期測驗周, 溫晒書未呀? 我個仔成日話辛苦, 同爸爸哭訴點解要返學, 但佢又吾係返學返得吾開心喎 . . . 鍾意返學同同學玩, 但吾想溫書同測驗, 唉
另派左幾張新通告,  又有新一輪課外活動,  ...

tabotabo,
雖然你個仔放學都有睇電視,起碼都知道要測驗同埋識得驚/緊張吓;但我個女反而好似無咩咁!我同溫習佢都好輕鬆又唔認真,呢頭讀完pg1-3,叫佢默出嚟;佢ok默晒;我過多十分鐘再叫佢寫多次,佢竟然寫唔出!

原文章由 tabotabo 於 07-10-28 22:52 硐表
hayamama,
我地都係主力英文同常識 . . . 中文吾擔心, 因為佢在學校個trial test拿100分, 數學佢都ok . . . 有少少粗心大意
我同你一樣, 無咩耐性陪佢溫書, 而家爸爸負責陪佢溫書, 我負責問佢問題, 一人負責一part,  ...

kiukiubb,
你呀女又係咁呀?唉...我呢個星期都會收半晝;早d返去同佢溫書... 連嚟緊一月考試我都預先請定假了,真係一眼都唔睇少得架..!

原文章由 kiukiubb 於 07-10-29 10:46 硐表

hayamama

我女咪又係一樣 , 成日都唔緊張自己d功課 ,下個月尾又要考試都係咁 , 我仲緊張過佢攪到好似係我自己讀書咁 , 真係冇佢辦法 ...

yeeli, kiukiu,miho,tabo,clc_ivy,
雖然聽日先開始測驗,但今日呀女都係返半日;所以頭先一路搭地鐵回來時都叫佢先溫習國語,返到寶琳站諗諗吓:不如比佢鬆一鬆,帯咗佢去小金x食下午茶;食完後見天氣唔錯,於是又決定同佢落平台公園到溫書,係relax嘅環境可以比佢讀得開心D。話時話,我都好奇怪,呀女對呢科真係好似胸有成竹咁, 而家佢已經可以講好多國語句子,而且字正腔圓,我真係開始唔係幾聽到佢up咩!見佢好自信咁從那些一堆堆的聲母韻母中認得到係咩字我都差點開心到喊出來! 希望聽日嘅國語測驗佢會應付自如啦 ~ 你地大家都要努力呀!!!

原文章由 yeeli 於 07-10-29 16:44 硐表

haya kiukiu
你地請晒假為小朋友考試呀 睇嚟我都要請假囉
我仔就剛剛相反,佢好緊張考試,佢重話要
考好高分,我就同佢講努力咗就得,我驚佢考得唔係
咁高分就會唔開心.
唔知係咪我比咗壓力佢,佢會咁樣 ...

clc_ivy
唉...盡晒力架啦,我地溫到而家都好攰 ,呀女都讀到想喊:cry: 我都驚咁溫法會有反效果,只有溫吓停吓囉 ~ 而家我聽到個'溫'字都驚...
tabo,
你見我個黑眼圈咪好勁嘅;今日同事介紹我用BobbyBrown嘅eye makeup,佢地隻眼圈遮暇真係好犀利,原來呢隻牌子嘅色調都分得好細,我仲以為佢係鬼佬品牌而且好似較tanned-color,原來都幾啱亞洲人皮膚:loveliness: ,你有無用呀?

原文章由 clc_ivy 於 07-10-29 20:32 硐表

你個女可以咁叻真你好,我嗰個叫佢溫書唔係瞓就喊,佢講嘅國語咪好似d台灣人講d唔正廣東話咁囉!
係呢......知唔知明天要唔要拎書包呀?我仔仔話要但係我諗會唔會只係拎測嗰課嘅書呢?因為我嗰個烏下烏下咁.... ...

clc_ivy,tabo
Very sorry ah!!我一打完就熄機無再follow up...
書包是要帯的,我好似係手冊定係通告內見有mention過...
呀女返嚟話份國語卷唔係好似我諗得咁複雜,只係問吓b,p,m,f,之類,叫佢地排吓次序,問佢就話有信心,不過都係等派卷先講啦...費是一場歡喜一場空!聽日到考數學,這個較有信心,不過都要提呀女不能太大意...!!!!

alkyng,
我地都見過隻盒,不過唔諗住買。個idea幾好,只係覺得唔值$150,坊間呢個價錢可以有好多選擇。不過乳齒係好值得留念嘅,呀女so far先脫掉兩隻門牙,我都洗淨搵個漂亮的盒仔幫佢收藏好。我再幫你問吓啦,因為朋友買好似唔使$120tim呀... ~

原文章由 clc_ivy 於 07-10-29 22:41 硐表

唔好意思咁即伕係要唔要拎書店呀????

yeeli,
唉...真係唔知點安慰你至好,其實好似我地梁小呢邊都已經無你地咁多科目,我自己都已經筋疲力盡, 況且現在的都只是小測驗;還未到大考,或者,其實係我地呢班小一新牌仔媽咪比較緊張啦...呵???   也許我地應該放鬆少少,如果唔係真係緊張到頭髮都luck晒咁就大大鑊囉...
tabo
我真係有D失憶,其實我打電話比你係想問你仲有無報U21嘅 phonics班,我地因為夾唔啱時間所以都未報,星期六嗰班我地唔得因為學緊芭蕾舞,而星期一就太趕了!15:45我地先放學;但工人話呀女地有時成四點先放學下來,所以我都猶豫不決,但係呢個phonics班真係唔錯,經濟實惠,仲有老外老師教授唯一就係上課時間...:(

原文章由 yeeli 於 07-10-30 21:27 硐表

alkyng
大家咁話,一齊努力,加油.
你地0真係好多科喎,咁你想透下都難:cry: 我諗你女
星期六日都要温書囉,咁係咪比少咗活動佢,
我自己都覺得好累,日日整paper佢做,宜家真係
好趕,日日都唔夠用,我地十一月 ...

Dear all,
Sorry,我無心嚇大家;不過而家只係開始,我地大家都仲有六年要捱,所以我地都真係要反過來逼自己放鬆d先得,唔係嚟緊條路大人同細路仔都會好痛苦 。我今日都向一些小二小三的家長討教,不過佢地嘅有d方法現階段我唔認同,因為佢地捉題目;我諗而家我地都仲係新牌仔,我唔希望教個女捉路嚟溫書,一係唔讀;一係就讀晒佢!  
alkyng - 我個朋友係呀女幼稚園d媽咪,唔知佢係邊到買到隻盒咁平,不過我email咗佢兩次都仲未回覆;都真係唔知佢仲會唔會答我,你急唔急架?
yeeli - 咁你測驗呢幾日仲有無返工呀?

原文章由 alkyng 於 07-10-30 22:55 硐表
yeeli :

睇到你中文考試範圍後 , 我個心即刻有種恐懼感... , 我地考試範圍都就出喇, 希望唔好嚇我一跳啦, 我都已經有脫髮問題 , 我真係唔想攪到無晒頭髮呀.... , 依家我只知道我地中及英文, 其中分析 ...

CARMA,
都未必嘅,可能幾間直資/私立學校都有將你放在候補名單呢!:D  不過就真係無咁快會知囉,特別係已經考到嘅家長,有d會等埋統一派位,睇完晒result先至決定放番另外個位出嚟。我地舊年就有個媽咪,個女一早考到德望,到大抽獎時連協恩都比佢派到(羨慕死我!)真係恨死隔離。不過最後都唔知佢選咗邊間 lu...!
至於叩門interview,距離仲有好遠,你都仲有大把時間去改善呀仔的怕羞。其實你小朋友係咪唔主動咋?同小朋友傾計,最重要是打開說話的匣子,只要肯耐心去'柳'及引導佢講嘢,最終都可以令佢開口。

原文章由 CARMA 於 07-10-31 15:15 硐表
HIHI~將軍澳區媽咪!
唉!亞仔考左幾間直資學校都比人reject吖!:cry: 好冇心機啊!今年d直資學校真係好難入啊!我個仔係好怕羞嗰隻,去到interview好"舌"底!請問有冇interview心得可以教下我呢!我諗住試下叩門,不過都要tr ...

yeeli,
原則上我都唔反對咁嘅教育方式,我細個讀英文私小,功課勁多而且深,現在自己的學識雖然不算出眾也算合格,所以基本上都同意自有其成效,但過程真係用好多好多眼淚換番嚟:cry:,因為真係谷得很利害。我都知現在的學生都一樣咁辛苦,但我極唔希望呀女走上同一條路,所以我堅持無比佢入讀私校。其實暫時睇梁小都算合付我的期望,程度沒有你們的深,我地亦自覺可接受。作為小一新手,我地都只有緊守岡位,好好陪自家的太子上路... ~ 

原文章由 yeeli 於 07-10-31 19:53 硐表

haya :
ALL:
我仔學校都唔可以用捉路,因為佢地會考下課外既野,所
以一定要全部温,再加課外書,
我仔幼稚園既媽咪比我睇咗今次黃xx既既中文測驗,
真係好深,重有好多小一都唔合格,
呢件事我身邊d媽咪朋友 ...

yeeli,
原則上我都唔反對咁嘅教育方式,我細個讀英文私小,功課勁多而且深,現在自己的學識雖然不算出眾也算合格,所以基本上都同意自有其成效,但過程真係用好多好多眼淚換番嚟:cry:,因為真係谷得很利害。我都知現在的學生都一樣咁辛苦,但我極唔希望呀女走上同一條路,所以我堅持無比佢入讀私校。其實暫時睇梁小都算合付我的期望,程度沒有你們的深,我地亦自覺可接受。作為小一新手,我地都只有緊守岡位,好好陪自家的太子上路... ~ 

原文章由 yeeli 於 07-10-31 19:53 硐表

haya :
ALL:
我仔學校都唔可以用捉路,因為佢地會考下課外既野,所
以一定要全部温,再加課外書,
我仔幼稚園既媽咪比我睇咗今次黃xx既既中文測驗,
真係好深,重有好多小一都唔合格,
呢件事我身邊d媽咪朋友 ...

CARMA,
你唔mind嘅大家交流吓心得
小朋友都唔一定會主動同大人傾心事架!平時多d同呀仔傾吓計啦。做父母的最好多些引導他互動溝通;如果他少說話,你咪講埋佢份囉!:D 意思係:搵d佢有興趣嘅題目聊佢談論吓,話明係互動;一定要有來有往,你可以引佢講吓佢鍾意的卡通;例如'叮噹',試吓同談論吓d人物,話佢知,你最鍾意係'叮噹',最討厭係'大雄媽咪';好多時小朋友都會思考然後反問你點解咁討厭呢個人物; 你可以攪些大人覺得爛gap的笑位引佢笑吓開心吓, 再問吓佢又最討厭邊個...如是者先至真正做到互動溝通!只要多嘗試打開說話的匣子,小朋友自然會真情流露,把自己的意見及感覺同你分享的!

原文章由 CARMA 於 07-11-1 12:15 硐表
hayamama
我個仔連後補名單都吾入啊!:cry:你話我膽吾膽心吖!我問返佢其實你去interview老師有冇叫你做d咩呢?佢話吾知喎!我好想知佢問題係邊!但係佢偏偏吾肯講!

...
‹ 上一主題|下一主題