用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 1C Homework
樓主: babybabymickey
go

1C Homework [複製鏈接]

原帖由 wongkaka 於 11-10-17 11:29 發表
我都覺得好多都唔知, 所以唔使太擔心
今日亞女默中文, 佢好有信心返學, 見佢有一科咁有信心, 我也替她開心, 佢話想拿9x分, 一百就唔知得唔得, 我就覺得加油啦 !

...

Scarlett o甘有信心, 一定會有好成績的 . 我女女我唔肯定, 因為佢地好飄下.

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-17 13:49 發表
小女應該不是全熟型, 係因為平時我比好多野TRAIN佢即!
佢平時除了做學校功課, 還要做其他野, 所以平時佢冇咩時間玩嫁! 應該係假日都5多先ARM:;pppp:

你囡囡巳經好好啦, 你要返工佢睇佢唔到, 佢都可以照比你train佢.  所以你應該要滿足啦. 有朝一日我女女肯自動自覺唔駛我勞氣地學習, 我真係會開心到喊 .

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-17 14:27 發表
其實是train返黎既! 佢都好慘嫁! 每晚佢好似受"把"錦, 返到家就拎鉛筆擦膠自己埋位, 等我比功課, 佢做我比功課時我先有時間check功課咋! 有時會問自己是否太恨心, 但我相信每晚比d深野佢做當預習, arm錯佢自己知(因 ...

所以咪話你囡囡好叻羅, 受得苦 . 我女女做到累就喊哂架, 邊度肯做其他練習o丫. 你會好快有收成, 我都仲播緊種呀.

唉!果然我的細女女好飄 . 放學時我問女女識唔識默書. 大女女話識哂, 細女女話老師話佢第一句默錯呀, 佢話默4句, 8月15是中秋至到你的白鼠像雪球. 我問大女女,佢係默呢4句. 到底我細女女係咪背默錯句子呀? 佢話老師剩係話佢默錯第一句喎. 佢成課書都識默識背, 如果佢冇聽清楚老師默邊句開始, 今次唔合格真係好唔抵. 又一次教訓呀.

原帖由 mvbb2009 於 11-10-17 17:10 發表
我女都係話默頭4句再加6個生字

o甘點解老師話佢第一句錯架?佢講到我到"our"哂頭. 細女女巳經背到好熟, 老師可能唔係話佢背錯. 佢真係一舊雲.

原帖由 wongkaka 於 11-10-17 19:12 發表
QOOGIRLZOE,
雖然好多人都會話小朋友是要迫返黎, 真的日日都是? 若果我是你個女, 但我又唔敢反抗的話, 我內心一定好唔開心, 因為我唔ENJOY!
不過可能你個女受教同埋自律型, 我個女就唔得了因為佢是活躍型, 我要給她 ...

我女女都係活躍型, 你迫佢地佢地會更反抗.
我今日都係忍唔住鬧細女, 因為佢話比我聽老師話佢默書第一句錯. 我覺得真係冇理由, 呢課書佢巳經熟哂, 所以我當時絕對相信佢係冇聽清楚老師要求而默錯. 我o係街上真係忍唔住鬧佢呀.(我又做唔到不打不鬧, 正面管教) 但聽mvb2009講我細女又冇默錯喎?真係要派返黎先知. 佢實在都太..........唔知點講呀.

原帖由 mvbb2009 於 11-10-17 20:27 發表
Anna,

其實點解你要即刻問你女識唔識呢!何不等多一日等老師派番來讓你&女女知自己識多少呢?
佢哋小小年紀係默前已經受了很多壓力,當默完時不論成績如何也不能改變!為何不讓她輕輕鬆鬆回家抖一抖呢!更何況佢未必一定錯,但 ...

其實果刻我係當傾計甘問, 但當細女女比個o甘o既答案我時, 我真係好嬲. 因為我肯定又係唔專心聽老師講野先會默錯開頭(因為細女女話比我聽老師話第一句錯左). 其實如果佢話唔記得個字點寫我都唔會嬲, 因為只係一時唔記得不足為奇, 但係點解會聽錯默邊句就值得商榷, 呢個先係重點. 佢英文quiz巳經唔睇題目, 比老師圈住要填given words. 唔專心大意係佢死穴, 佢唔改,就算溫到曉飛結果都係一樣. 問心果句, 我從來冇要求佢拿100分或要高分, 高分對我黎講太辛苦啦. 我只祈求佢有個良好學習態度, 上堂會專心聽講,  做人唔好粗心大意, 得過且過而巳. 佢o係幼稚園階段實在太歎, 太hea. 而家係時候執返正. 我都知女女辛苦,放3點幾返屋企仲要即做功課. 但係其實只要佢地每日肯做好少少, 進步少少, 大家都唔駛甘辛苦. 佢地就係欠呢種動力. mvbb2009, 其實睇完你寫既野我係有點感動, 因為你好體恤小朋友, 亦都好著緊我對女女既態度. 好多謝你!  我也希望我會慢慢跟女女一起進步, 真正做到不打不鬧, 正面管教.

原帖由 wongkaka 於 11-10-17 21:09 發表
Anna,
你都話佢好熟,可能佢只不過錯了少許,唔好嬲啦!唔好嚇怕佢地!等派番來才檢討一下

唉! kaka我都唔知幾時可以做到同你一樣, 會用鼓勵方法, 而唔係責罵. 今日我搭mtr都冇彩我細女, 佢都知我嬲所以唔敢出聲. 其實mvb2009講得好岩, 我未知佢錯咩我巳判左佢死罪. 我呢個媽咪都真係.........

真的好多謝你們3位媽咪的支持鼓勵 . 我呢個媽咪真係唔易做, 當女女做得唔好既時候, 我會諗點解我要o甘辛苦?點解唔比我有一個選擇? 但啖氣過左之後我望住佢地又覺好彩我有兩個好可愛的女兒. 我又會即刻攬住佢地鍚同時講媽咪好愛好愛你地. 我女女聽完會好開心架. 琴晚細女女問我: 我要做咩野你先至開心? 我話你要聽話同比心機讀書我就開心. 佢即刻好高興話我會比心機讀書架啦. 果刻我真係好安慰, 因為知道佢真係想我開心. 我亦都估唔到佢識o甘問我. 女女, 無論將來點都好, 你地都係我最愛o既女女 .

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-18 03:08 發表
我都好明白你心情,因為你緊張先有會嬲,不過你要解釋比細女知你為咩嬲同㸃解,等她不要怕了讀書,因為長路漫漫,你又不要太自責,當一個人倦少少野都可以令他很嬲,我接一個放學都辛苦,你就乘2,其實你EQ一樣髙嫁!不過除左2即!
我明天 ...

唔該哂你呀, 我會參考mvbb2009推介的書同你推薦的網站.:-x

唔好意思QOOZOEGIRL, 出錯表情符號.

原帖由 mvbb2009 於 11-10-18 11:54 發表
其實你細女都好乖呀.. 都好識氹你.. 好SWEET呀..

我之前PM左,但唔記得叫你CHECK
你睇吓啦...

mvbb2009,

細女女琴晚o甘問我, 我真係會感動, 佢真係好想我開心. 我知佢兩姊妹都好鍚我. 琴日做張德育工作紙, 佢寫所有特徵都似哂我, daddy冇份. 可想而知佢係幾o甘想我開心. 我都有pm你, 請看.

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-18 12:46 發表
傻啦! 已send左pm比你了! 得閒電駢吧!

Tks ar.

3位好媽咪:

我女女中默都能取高分, 我真的怪錯了細女女, 我巳向她道歉並要她聽清楚老師的話, 不要被我白白責備.

原帖由 wongkaka 於 11-10-18 22:09 發表
St Rose 係全日制的小學返7:30 - 3:15PM
完成功課要幾耐, 好視乎小朋友的基礎同埋性格
面對功課同默書, 家長要好有耐性, 因為佢地始於是由幼稚園轉小一, 轉變好大, 一定會辛苦, 若果你係一個全職工作又冇耐性的話,  ...

好同意kaka的說話. St. Rose的功課量及學術程度絕不低. 特別如果小朋友係就讀活動教學的幼稚園上來就更辛苦. 我現在每日都像打仗, 3點幾放學返到屋企巳4點多, 小朋友沖涼休息一會巳5時多才開始做功課. 如果小朋友自律性強也沒有問題, 像我女女就麻煩了. 真的視乎小朋友的性格而決定做功課時間長短. 但如果你想找一所校風嚴格而又純樸的學校, St. Rose是絕對不錯的學校. 我所見的小女孩都很乖, 我女女很喜歡這所小學 .

原帖由 mvbb2009 於 11-10-18 23:15 發表
Good ! Good ! Good!

Tks.

謝謝呀! 琴日婆婆黎幫手湊放學, 佢都知道呢件事. 咪第一時間問細女女默書幾多分. 佢傻笑話100分, 我聽到都好愕然. o甘我話你又話老師話你第一句錯左. 佢先至話可能唔係講緊默書呀. 佢根本冇聽清楚老師講咩.

原帖由 babellt 於 11-10-19 12:22 發表
Annafriend and wongkaka,

唔該哂你們的分享....

知唔知St Rose今年會唔會有open day??
佢個新校舍好靚, 個library 有落地玻璃好正, 好想帶阿女去見識下.

thank you. ...

真係唔知道, 因為我地都仲係好新.

原帖由 wongkaka 於 11-10-19 22:40 發表
ANNAFRIEND,
叻叻!!! 回想那天的誤會! 幸好冇事!!! 所以媽咪你的努力成效了!!!

我都好唔岩, 就算真係默錯左, 我都唔應該鬧佢, 佢都唔想. 我有同細女女道歉.

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-20 00:41 發表
Fever! 測驗前黎!麻煩!

休息多d, 會快d好架. 今次唔計分, 所以盡量以囡囡健康為先.
‹ 上一主題|下一主題