用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生幼稚園
樓主: Bonnie
go

民生幼稚園 [複製鏈接]

我小朋友今年 K1, 本人親身觀察, 係 Very Good 一個校長, 親切, 愛小朋友, 非常注重語文訓練, 一星期有 4 日 (英文, 普通話), 實行每班小組教學.... 聽聞佢之前係 Victory 幼稚園校長, 我地都幾有信心佢做民生幼稚園校長做得好

原帖由 tsobaba 於 10-10-21 15:31 發表
以下是親身觀察:
1. 官方綱上的自我介紹比我感覺佢係辨教育嘅, 不過宜家睇唔番段文章;
2. 經常觀察上堂情況;
3. 家長會上上台發言感覺佢好謙卑;
4. 開學頭幾日保母車秩序欠佳(保母車不是學校辨的), 之後見佢企在大門 ...

所以佢地會好注重 "家校合作", 問卷其中一條問題都係問呢方面, 家校合作得好, 對學校及小朋友都好 !

原帖由 V.G 於 10-10-22 00:17 發表
tsobaba,
十分感謝你的詳盡回應, 看完之後立刻對民生加好多分, 好有動力去報讀, 不過請問為何你又會覺得佢D老壓力大呢? 我個人意見認為一個有能力有心既校長, 應該都照顧到老師的需要(老師都係人, 都好有價值, 同小 ...

直至現在, 見仔仔都好開心, 暫時又冇谷既情況, 深既功課我唸去到小一先會見到, 但學校會有好多比賽和課外活動, 真係乜都有, 例如珠心算, 空手道 (For K1 都有), Speaking English Club, 繪畫, 英文講故事 .... 真係多采多姿, 每次活動都有不同主題, 例如生日會, 0黎緊要同佢準備 K1 英文歌唱比賽.... haha .... 放心吧 !

原帖由 V.G 於 10-10-22 16:57 發表
多謝路人甲2012分享,Victory據說是一間好谷既學校, 我其實有D怕小小年紀要佢地做好多好深既功課,搞到小朋友覺得學習係一件好令人討厭既事, 家長要迫佢做功課怕都會幾痛苦,唔知校長響度會唔會學似Victory咁呢? 另方面又 ...

Exactly ! 根本間間稍為有 D 名氣既幼稚園/學校都有架啦, 都唔係乜野秘密啦 ! 有 D 唔洗家長入去面試既, 咪更加多 unknown. In 乜又唔知, 比幾多自己人入又唔知, 你又控制唔到, 車 .. 但係咪一樣咁多人報, 有得報, 咪報左先 lor, 又唔洗死既, 到時唔 In 都冇問題架, 唔報到時又後悔 .... 公司請人都有呢個情況啦 ! 最緊要做好自己咪 ok lor !

原帖由 Tamama527 於 10-10-24 00:06 發表
請唔好抹黑間學校,你地都係道聽途說就話人黑箱面試,乜你認為根X園、St. Cat... 就唔面試得好光明咩,佢地咪都係有鮮為人知黑的一面

‹ 上一主題|下一主題