用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小學中文差, 有什麼辦法可以進步呢? ...
go

請問小學中文差, 有什麼辦法可以進步呢? [複製鏈接]

moricha 發表於 12-6-13 12:07
請問小學中文差, 有什麼辦法可以進步呢?
我囡囡現在讀小二, 所以我只有幫助初小的經驗可分享 :

小一的中文比幼稚園深咗好多, 我囡囡初上小學時都係中文最差.

沒有方法令中文可即時進步 (所有語言都一樣), 要睇番小朋友係邊方面較弱, 循序改善

1. 寫字慢, 錯字多, 或好多字唔識寫 : 叫佢抄書, 同佢默書
2. 唔識作文 : 多閱讀, 做練習, 同小朋友玩作句遊戲 (即利用課本內的詞語, 父母和小朋友每人作一句,, 然後互相比意見
(初時小朋友可能作唔出, 但都要比佢試, 或者父母作一句出來, 要小朋友用紙筆改成書面語寫出來.)
3. 閱讀理解差 : 做練習, 多閱讀, 可以選故事書, 然後一齊用話劇形式演出故事, 可以加深記憶和趣味.

過程開頭都好辛苦和花時間, 因要小朋友見到有咁多字, 通常都好抗拒, 不過一旦建立到小朋友對閱讀的興趣, 中文會進步得很快, 我囡囡細個時只愛看公仔, 對一堆字很抗拒, 但到現在她喜歡看小說, 因故事劇情豐富又緊張, 而且文字的相像空間會較多 (她看完文字後, 喜歡想像主角的外表, 然後晝出來.

mindwong    發表於 13-6-22 11:03
SCKnight    發表於 13-6-21 00:16
aeiou_drm    發表於 13-6-20 15:39
silvia_ng    發表於 13-6-20 11:33
囝囝mama    發表於 13-2-15 23:34
‹ 上一主題|下一主題