用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎麼會沒有荃灣官立小學家長............
樓主: wendy_
go

怎麼會沒有荃灣官立小學家長............ [複製鏈接]

Re: 怎麼會沒有荃灣官立小學家長............

HELLO Wendy,
我個女都係讀官小, 1D, 你仔仔讀邊班.  測驗成績OK.
見佢有努力, 咩成績都好啦.
我無同其他學校比較過, 不過我覺得好似好多野做, 一時
又種花, 一時有中/英/數網上功課.  好似好忙咁.
以前學琴..等, 所有活動都停. 怕佢太辛苦.
現在讀小學, 真係同以前唔同.
老師都辛苦啊!!

hello wendy,

有啊! 星期四跳舞, 星期六學英文. 課外活動 ok.

我要返工, 返到屋企對功課, 又上網, 所以覺得好煩, 下星期又評估.  不過, 個女好喜歡這學校呢.

多多交流.

WENDY,

金盞花總算健康, 但沒有花蕾, 不知何時有花出.

而且, 亦比較矮, 是否需要施肥.

不是女兒種, 是在考家長.

Hello!  BeeChau,

其實, 我沒有接觸過校長, 不知她的理念.  我個人從女兒上學的感覺, 無論是功課或學習情況. 官小是不折不扣的傳統小學, 每月不是評估就是測驗或考試或默書.  上了 3 個月沒停過.  沒有什麼活動敎學..
但我女兒是什麼都沒所謂的人, 你給她什麼, 她做什麼, 大致上適應良好. 不過不失.  只是常說在學校不能跑跳, 小息時, 做功課都不願到操場玩.  午餐飯盒很難吃
我認為學校的資源充足(因為是官校), 老師ok, 但家長必須預留時間幫她們溫習/check 功課.
是一所不錯的學校.
‹ 上一主題|下一主題