用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 延長英國禁飛香港
go

[英國] 延長英國禁飛香港   [複製鏈接]

9月30號甘顛?暑假點算?仲有成半年,暑假無論英國定香港疫情應該緩和好多啦,復活節唔開都算,到暑假都唔開就真系過分,上機檢測加21日隔離,真系甘危險?美國印度又唔封?

YuYuMother 發表於 21-2-25 11:21
呢個方法諗過,但好似英國飛機都唔可以入中國境

我估6月左右會有新方案掛,復活節唔比返但暑假都要返啫下!

當正留學生係喪屍咁,上機前檢測,落機係隔離21日都仲嫌佢地有病?

3b 發表於 21-2-25 13:50
我在上面的超連結中, 搵到以下資料

如果倫敦有機去大陸,甘我起中國留22日,系咪返港就唔使再隔離呢?

hiddenhero 發表於 21-2-25 16:44
我理解係非整個中國? 只有廣東省, 澳門可以不用隔離。

如果其他省份需要家居隔離14 天。
如果去廣州留21日以上至返香港就唔使再隔離,咁起碼好過21+21吖。

喧嘩 發表於 21-2-26 13:20
我之前都出過post,我女情緒有問題,佢今朝情緒再差d, 因為見到延長至9月,我想同大家講,返大陸唔洗諗啦, ...

政府點解要香港人去第二度21日至比入境?好多餘!原來由大陸入境系行唔通。

jessiemom 發表於 21-3-6 12:46
但我覺得杜拜風險高,佢每日確診都3,4千人,又唔規定帶口罩。我見Emirates 由杜拜經泰國回港既機每隔一, ...
其實又係,原本無事,最怕去左泰國或杜拜中招返港,所以想等直航機至返。

sunny.moon 發表於 21-3-6 15:21
e + 乜由倫敦返香港有直航咩?
無!所以我咪話等囉,總有重開既一天既。

XYZABC 發表於 21-3-15 13:58
應該可以用回港易免隔離,但知道去廣州的機票好貴,未必能買到。最怕去到其他國家的時候,攞唔到中國認可 ...

我記得之前有個會員話佢千金好想12月尾即刻返香港,所以佢一直留意各種回港方法,但好似仲未成事,其實有無成功例子英國飛廣州再用回港易回港呢?直覺上回港易一D都不容易。

英國密密手甘打疫苗,密密手甘檢測,而家每日新增確診人數5千樓下,幾乎全歐洲最好,我覺得6月都仲唔開返直航就真系過份兼無理。

HeiHeiMa 發表於 21-3-16 00:00
政府維持疫情嚴峻地區登機來港限制及強制檢疫安排

有信心6月可以有直航機回港

longlokma 發表於 21-3-17 19:49
如果可以容許包機就即係可以直航回港了。而各孩子離校時間不同,難以包機同時走吧
...

無錯,又唔系英國唔比機去香港,系香港唔比,甘包咩機,我唔想亦唔需要包機,只想開直航,其實日日有機由香港飛倫敦,系咪同樣亦有機由倫敦飛香港?只不過唔載人。

大家回港時間唔同,點包?日日包一架咩!

cfs 發表於 21-3-17 23:06
當然唔係,禁飛為我帶來好多煩惱,不過希望在明天,希望疫情緩和,來回各地讀書/工作的人可以回復 ...

我仔今年Y118月中返英就一路都無打算聖誕,復活節回港,所以我暫時無咩煩惱,只系等緊政府6月尾取消禁直航,其實我覺得開番機會好大下,所以無咩擔心,到時至算。

XYZABC 發表於 21-3-18 10:25
我朋友個仔聖誕留校已經兩萬幾。

我仔聖誕去Host
Family度,1500英鎊

cfs 發表於 21-3-18 11:07
Y11都叫好啲啲,有16歲搵酒店都易啲我果件仲細啲,希望在明天

學校話可以留校到學期完即72號,覺得7月頭會有番直航,如果無大不了去Host family度,不過到時大把人陪啦,我又唔擔心。

‹ 上一主題|下一主題