用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 完成UK Year 12 轉讀Foundation
發新帖回覆
go

[英國] 完成UK Year 12 轉讀Foundation [複製鏈接]

正常讀完Y12就會繼續讀Y13,Y13一開學就準備報大學,經UCAS報大學選擇唔系多D咩?仲可以用A Level成績經Non Jupas報香港D大學,點解返左學3-4個月就打算放棄考A Level?

kochiyee 發表於 24-1-18 12:28
間學校太過commercial,而且學費指明包嘅EAL support時數不達標,已經反映咗幾個月冇改善,部份老師資質強差 ...

原來如此,真系好少聽過一級Y12會走成32,尤其而家學費貴,點平都要4萬鎊起再加其他費用成50萬港幣一年,又真系要好認真作打算。

可唔可以透露下貴公子讀緊邊間甘無良既學校呢?伏成甘,等大家小心唔好踩中?

讀書其實靠自己多,我仔Y10時佢都話D老師好廢,所以Y11就積極轉校,轉左校讀Y12之後,其實一樣好廢,連課程都教唔完,佢自己起網上自學多。

至於EAL,我仔有堂都唔去上,佢話好廢無用不過如果一心唔讀Y13,甘唯有先選定大學目標想讀咩科再望下佢地有無Foundation,樓下師兄講得岩,報UCAS5個選擇,但報foundation得一個,

況且舊年A LEVEL放榜之後,其實好多大學有Clearing位,連物理治療都有,我仔有2個香港同學佢地meet唔到CO而起Clearing執到個位讀Law仲好過本身報果間。

kochiyee 發表於 24-1-18 12:29
佢冇揀錯科,而且讀得ok,今年upper Six師兄話十個人都冇,大部分走曬可想而知這間學校不是很理想...
...

如果真系決定Y13退學,記得放完復活節假前去信學校退學,否則要白比一個term學費呀。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊