用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 聖誕冇返香港,後悔中
樓主: 喧嘩
go

[英國] 聖誕冇返香港,後悔中   [複製鏈接]

喧嘩 發表於 21-1-3 13:12
其實政府咁做,真係會嚇親d細路
乜原來政府唔比起英國返黎既港人入境?其實如果政策完善就可以解決帶病毒問題,唔應該一刀切,政府真係好廢。

王家爸爸    發表於 21-1-5 10:33

Brianmommy 發表於 21-1-3 13:37
其他國家只係唔俾非公民入境
其實政府起機場用專車送佢地去指定酒店隔離21日咪得囉,最多收番專車錢,起碼錢可以解決到問題,唔係完全唔比人返,咁樣心理壓力好大。

KHT_128 發表於 21-1-5 06:03
政治操作,就係想證明比人睇去英國

我唔認同與政治有關,咩去英國無保障,返大陸就有保障,唔好做無謂分化。

康媽 發表於 21-1-5 12:36
問左阿仔幾次都話唔返,就算網課係香港有時差,寧願留係果邊暑假先返
我仔都系,話可以唔返就唔返,最好暑假至返,返屋企無自由窩,比爸爸管住。

jacknetpass    發表於 21-1-8 18:12

b3410 發表於 21-1-5 21:53
佢哋係疫情已經衰到一個點,還有邊個國家衰過佢,美國?我覺得其實佢哋兩家入境已經完全無需要再隔離。 ...
英國人去美國要隔離;美國人去英國要隔離,其他都唔使啦。

hiddenhero 發表於 21-1-6 14:26
好多學生11/13 班為左唔會miss mock exam 都無返來。 依家滯留係英國, 的確好慘。

一開始英國政府宣布變 ...
又唔可以咁講話慘既,我仔Y11,聖誕節一早就無計劃回港,十月初我已經叫監䕶人搵定host family 比仔留英,因為要酒店隔離14日,唔想撲來撲去,聖誕假三星期,留起小鎮好過,盡量留在屋內,如出街戴好口罩,放完假尋日返boarding house , boarders全部要做covid test 及等到有結果至可以入學校,學校每星期同學生教職員做檢測,咁留起宿舎online 無時差,house master 及部分老師又起學校,同佢一齊仲有2個香港同學,所以佢地唔係濟留既。

hiddenhero 發表於 21-1-6 18:19
我無意apply to 所有人。 因為個帖一開始講樓主女兒想返來但係返唔到。 令你誤會唔好 ...
咁我又無介意!只係我覺得好多學生原本就無打算回港,所以香港封英國關對佢地影響唔大,要返黎既月中前已經返晒,無返既繼續留起宿舎online lesson, 其實都OK。
‹ 上一主題|下一主題