用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 有關校巴/褓姆車問題
go

有關校巴/褓姆車問題 [複製鏈接]

各位, 你好,我正想為小女報讀St. Francis',現想搜集更多資料, 以下有幾個問題,謝謝抽空回答, 我住奧運站,
1.據聞校車車費貴,服務差,老爺車及褓姆勁寸, 現在是否依舊
2.搬新校舍後,上落校車是否在學校門口--聖佛蘭士街? 褓姆車是否仍然要行過對面馬路的油站上車
3.幾點上車?
4.仍有超載問題嗎?
5.有無九龍的褓姆車報務?
謝謝抽空回答!!
   0    0    0    0

回覆 2# sfcssfcc 的文章

多謝你的回答
看來你是識途老馬,你女兒現讀幾年級
有冇九龍褓姆車的聯絡電話,請ps給我
幾點放學,我想實地了解一下交通情況
有冇鄰近屋宛好介紹,如你所說,唔轉校就要搬屋,孟母三遷

原帖由 Little_cy 於 09-12-6 13:49 發表
hi alancwko
我個女依加係答褓姆車的.. 有咩問題大家交流一下... 你係邊度住架.. .你個女出年小一??

我住九龍奧運站
女兒現讀低班,下年要選小學
計過有廿分,如無意外多數入到
據聞現時舊校舍上落褓姆車要過一條馬路,不是在學校門口落車,有些心,你女兒有否這個問題
現在有沒有學生在新校舍那邊上落車呢
另外,早上要幾多點鐘上車

原帖由 TinHay 於 09-12-12 12:09 發表
This is only the current arrangement.
搬新校舍後,上落校車是在學校門口--聖佛蘭士街.  As comments by sfcssfcc現時校巴公司已表示不願做,新校車沒有時間表.
My daughter's classmates 住九龍站, takes her about  ...

油站是否在舊校對面馬路,還,是在同一邊行人路行前些
如果無校車都幾大件事,不過聖佛蘭士街可能方便一些

原帖由 Little_cy 於 09-12-14 00:23 發表
hi alan
yes, 油站係學校個邊, 吾駛過馬路的, 出左學校門口向左邊直行就係...
第日新校應該方便好多

在新校可以行出軒尼詩道/皇后大道東搭巴士,接送返學放學方便些

原帖由 Little_cy 於 09-12-17 23:56 發表
wanchai district is $700, vy expensive!!

我個女讀緊低班,坐van仔旺角到九龍塘都要一千大元
可能架車越細收得越貴

原帖由 Little_cy 於 09-12-25 23:11 發表
點解校車冇九龍線?  

又吾知第日保母車既上落會係點呢...

little_cy,
現在你女女在九龍區那處上落保姆車?
你從那處找到褓姆車的聯絡方法

原帖由 TinHay 於 09-12-23 16:00 發表
自己接送返學放學,新校出軒尼詩道/皇后大道東搭巴士or MTR是方便些. But 新校既校車安排比褓姆車環貴. It is so very expensive.  安排姐姐接送嘟不會多more than HK$1,050..........

...

自己接送,小朋友可以遲些起,聽聞校車褓姆車好早要上車,好早已經返到學校,學校等成個鐘先至上課,我回憶自己細個果時都係咁,好辛苦
其實搭地鐵到灣仔站再回校都行好鬼遠,又要過馬路

原帖由 SY810 於 09-12-28 15:37 發表
小女明年都會入讀小一, 我們都住在柴灣, 車費要$1050真係好貴。

請問早上大約幾點上校車, 放學大約幾點返到柴灣, 除了校車, 有沒有保母車可選擇, 請告知, 謝謝 ...

我八卦問下,你女女今年幾多分入到

原帖由 Little_cy 於 09-12-27 17:50 發表
hi alan
通常係新生日個日, 學校門口就會有好多保母車c機係到派轉單架喇.
我個女青衣上落車. 不過出年都諗緊會番學個程自己湊, 時間短d

你女女讀幾年級,當年幾多分入到

原帖由 Little_cy 於 09-12-16 23:47 發表
今日收到學校notice,有關新校既校車安排, 第日校車就會沿st francis st 上, 會係26座位既校車, 不過未confirm, 要待投標.. 而應該都係港島線...

我仲以為會有九龍線tim... 不過都會問下學校 ...

little_cy

新校車安排confirm未,有冇九龍線
其實有冇方法知道有幾多學生住九龍區,如果夠多的話,可以向學校反映下,開一部九龍車載晒全部九龍女
學校有冇家教會
‹ 上一主題|下一主題