用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫迦南,n班有冇人收到信?
go

金巴倫迦南,n班有冇人收到信? [複製鏈接]

原帖由 Bear999 於 11-11-21 12:03 發表
好,心急呢!

28-30/11會收到.

原帖由 cclemon2009 於 11-11-21 12:17 發表
你哋有冇interview 窩打老道,結果如何,我未收呀

我收到窩打老道waiting list,
仲有間九龍塘未收到...
你咁耐都仲未收到~~
可能你會有好消息都未定呢~~

我見窩打老道果間都要我waiting list...
咁我相信九龍塘果間我都可以唔洗等,
都係唔得既多...
所以今朝我已經去左有offer果間幼稚園留左位啦~~

原帖由 shevachevy 於 11-11-21 12:24 發表
窩果間係全日加嘛, 唔知邊間多人報d呢, 我報左金果間, 但未收到信

我諗金果間多人報D...因為INTERVIEW果陣我兩間都有去,同一日,一個上午,一個下午,金果間多人得好驚嚇

原帖由 cclemon2009 於 11-11-21 13:25 發表
窩打老道有上午班和全曰班架
我兩間都有interview. 兩間都多人,不過窩打老道好似合共只收80人左右,而金巴倫道收468人,應該易啲。
窩打老道面試當曰個個人都話易架,都吾知靠乜比分呢? ...

下?窩打老道只收80人咋原來...?
相反金巴倫道果間收468人咁多...
會唔會多人左DD?
咁多小朋友同一間幼稚園,
活動空間還夠嗎?

原帖由 大白豬 於 11-11-21 13:42 發表
我打電話問左啦, 佢地pn收460人, 呢個星期出result, 如果28/11前仲未收到信, 可以打電話去問.

雖然個campus好大, 但係pn都460人, 我當上下午班各230人加埋k1-k3學生, 會唔會好逼?

我唔記得問佢地k1有幾多學生, 不 ...

我都有同一個問題,
就係N班已經有460人...咁真係勁多人喎...
加埋K1-K3,真係諗唔到一個小朋友有幾多活動空間...
有冇話大約星期幾會收到信?星期頭定星期尾呢?
謝謝~

原帖由 cclemon2009 於 11-11-21 13:56 發表
其實好多人(包括我)都係想讀一年pn然後轉心儀k班幼稚園,轉走係好事。但希望今年有一間九龍塘kg可直升k班作明年back up呀
所以都仍要擔心一年有多,過咗今次,仍要面對下年,有排驚。 ...

九龍塘都有好多間幼稚園係可以保證直升吧?
定迦南已經係其中一間?
因為我打電話問迦南果陣,
佢答得我好模稜兩可,
我問佢有冇K1插班(因為當時擔心N班佢唔收我囡囡),
結果佢答我:
K1唔收插班生架啦我地,
因為N班小朋友會升上去K班,
咁我問佢,
咁N班即係一定上得返K班?
佢答我:
事乎K班果年多唔多人轉走...
可能夠位可能又唔夠位,
都仲未知,
但總之就沒有K1插班生啦...

而我朋友個女係入面讀緊N班,
話唔知園方已經出左通告家話口頭係班上講左,
下年冇K1插班係事實,
因為自己N班都唔知夠唔夠位上...
就係咁...
所以呢樣野都足夠令現在/將會入呢間幼稚園既家長同小朋友有排驚...
為免擔驚受怕,
我已經比左另一間九龍塘幼稚園既留位費,
就算比我等到金巴倫道迦南有OFFER,
我都要諗過先...
因為聽講佢地程度淺喎...
唉...真係唔知...

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-21 14:39 發表
Interview 果陣都講明N1唔會直升K1架,
因為N1比K1 係多成倍人架.

我就係好似聽到佢咁講...
所以九龍塘區有另一間OFFER...
我已經去左比錢留位...
因為迦南令我好驚

原帖由 大白豬 於 11-11-21 14:47 發表
無講頭定尾, 只係講呢個星期內.
不過佢收460人真係有d誇張. 如果佢地收左囡囡, 再問下佢地一班有幾多人, 同埋直升的問題.

有冇得直升真係好睇彩數...
因為大家都知道小朋友一年比一年多...
大家都係度搵緊個"水泡"...
可能一班家長既心態係...
K1搵唔到其他再勁D既幼稚園就留返係度讀K1啦...
跟住個個都留...
咪會有"冇位"要踢小朋友走既情況出現??
我愈諗愈驚...
都係搵定一間穩定既九龍塘幼稚園留位...
但唔會係迦南囉...
呢個香港實在太多UNEXPECTED...

同埋我係好CONCERN佢地一班有幾多人...
SO FAR一班有15人以上已經好多...
如果任何一個小朋友照顧唔黎就唔好啦...係咪?

原帖由 bobbili 於 11-11-21 15:25 發表
邊間 N班收4xx, 但冇 k1 ya?  我撹到好亂 tim.

唔係呀...
係九龍塘迦南收460人入N班...
但係升K1果陣沒有460個位咁多呀...

原帖由 大白豬 於 11-11-21 15:38 發表
其實我已經有一間offer, 佢可以直升k1, 不過學費唔平, 所以諗住考下迦南.

不過無諗過迦南唔可以直升. 話雖下年一定會再考其他kg, 但而家的競爭咁大, 無個k1位做backup, 好危下. ...

所以我咪話囉...
個個好似我地咁諗要BACKUP...
搵個BACKUP都真係要有先得架...
我朋友舊年同我講話...
比佢個女讀迦南係因為佢課程淺,
小朋友冇壓力...讀書開心...
同埋貪佢有K1直升唔洗煩...
不過呢D係舊年既事...
我唔覺得家下有呢支歌仔唱...

所以如果你有另一間OFFER你又覺得唔錯既...
我係你我就留左位先啦...
真係...乜都要睇定D先...
今日唔知聽日事...
舊年我朋友話讀迦南小朋友開心冇壓力...
但係今年我同個女去INTERVIEW果陣已經FEEL到成個考場好戰場FEEL...
所以...FORGET IT...

原帖由 bobbili 於 11-11-21 15:48 發表
咁真係收咗都有排諗喎!

所以...SO FAR我家下收到佢WAITING LIST...
我個心反而定左

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-21 16:11 發表
窩打老道果陣,我IN 完唔係太鍾意,
所以佢WAITING我都無乜所謂。

咦?
我同你相反喎...
IN完金巴倫道果間有少少唔開心囉...
因為我見兩個老師IN我小朋友果陣,
一個冇表情既係咁TICK分,
另一個考我小朋友既就冇咩笑容...
果陣係AM...
又沒可能因為攰啦我覺得...

窩打老道果陣..
.一個老師IN我小朋友,
係同一時間一個老師IN我同另一個小朋友,
佢問完我又走去問另一個小朋友同媽媽野,
只係係咁玩LEGO同埋最後送左隻公仔比我個小朋友...
我以為INTERVIEW冇金巴倫果間咁難就易入好多啦,
等我仲好有信心...
點知...WAITING...有D失望

原帖由 bobbili 於 11-11-21 16:43 發表
我對窩打老道果間完全冇期望因等果位老師 in 完另一個小朋友後我囡已冇耐性了, 咁佢就用個玩具引我個女, 我女就因想要個玩具而發晒皮4, 結果佢都冇叫我女砌 lego 就叫我走得 la, 當然我女亦冇講 bye bye la, 冇拍 ch ...

咁咪即係人人都WAITING LIST囉...
我囡囡既表現幾好架...
一埋到枱就指住老師係咁"ER!!!ER!!!"...(呢PART我驚老師覺得佢冇禮貌)
佢都冇理到個老師同另一個小朋友傾計...
老師一開始就比LEGO佢玩...
因為我日日都有同囡囡玩LEGO既習慣,
所以我囡囡一收到份LEGO極速咁拿出黎砌...
但係佢D LEGO就真係有D舊...
砌到砌唔入...搞到砌左又跌落地...
我就成日要彎低身去執...

之後老師同我囡囡講野...
我囡囡又係答佢唔到...
我個女得果15個月點會識得答佢野呀...
咪識得EE哦哦咁囉...
但係就係咁搞老師隻錶= =(因為我囡囡對錶呀飾物呀好有興趣)
又係咁指住老師後面隻鴨鴨...
老師問呢隻咩黎架...
平時我囡囡唔會答都突然間答"鴨鴨"咁囉...

我唔知咁樣叫唔叫做表現好...
但我心目中一個15個月既BB黎講已經係好叻女...!

原帖由 大白豬 於 11-11-21 17:04 發表
已經交左啦, 我囡囡又唔係大b, 呢個時勢, 唔敢唔交.

我都係今早交左留位費啦~~
個心即刻定左好多~~

BTW,你交左果間九龍塘區KG?

原帖由 大白豬 於 11-11-21 18:38 發表

係呀! 我住九龍塘附近,所以主力報九龍塘的kg.

係呀~~
我住鑽石山區架~~
不過明年應該會搬~~
因為我姑奶成日都同我講,
N班唔好報咁遠啦...
小朋友返學太遠會好辛苦架!

但係對我來說...
九龍塘區幼稚園算係中間位,
我就算搬去邊都係會去到既地方~
又唔會太遠...
所以都照報好幾間...

我老公覺得我報太多...
叫我"早D收手"...= =
本來都唔打算唔報SC...
但係呢幾日又真係手痕痕想報...
12月就有得DOWNLOAD表啦...
點算好呀...>.<

不過佢地N班好似係紅磡就有D唔方便了...
同埋我已經係另一間九龍塘既幼稚園留左位~~
所以我仲諗緊...

原帖由 chanwendy 於 11-11-22 10:55 發表
迦南因為 k3 係全體返下晝班的, 同時上午班應該比下午班班數多啲, 所以上晝只得 n1-k2, 而下晝先係 n1-k3, 所以上下晝其實在校人數應該差不多的.

雖然係咁...
但係一個上午/一個下午...
間幼稚園都有200人以上吧...?

原帖由 大白豬 於 11-11-22 11:17 發表
其實我都報左好多間, 不過有左一個offer後就選擇性去interview. SC我都打算報, 我知機會微, 不過諗住去見識下.

SAME HERE,
我都係想見識下...
但我仲諗緊~~
因為紅磡真係有D唔方便...
知唔知SC PN既小朋友係咪100%可以入得返SC K1架?

原帖由 tc78 於 11-11-22 11:56 發表
我仲未收到信, 不過都無壓力, 因為Interview果日呀女係咁喊, 最尾係我抱住佢, 佢喊住咁指eyes, nose, mouth, ears...

我諗又唔一定唔得既...
你又未收到信...
同埋我發現...
好似有OFFER既小朋友收到信既日期係慢D架...
你睇BK既媽媽...
有OFFER既小朋友係遲一步先收到信...
祝你好運啦~~

原帖由 juniebarbie 於 11-11-22 16:24 發表
我囡囡都係on waiting list~

想問下迦南係咪唔會reject只會on waiting list?因為我囡囡當日表現好差~發曬脾氣咁~本來諗住佢一定reject...點知都係waiting list...同埋好似無聽到有mami話收到reject呀~ ...

應該冇REJECT LETTER架...
我都係WAITING LIST...

原帖由 virginbaby 於 11-11-22 17:08 發表

我都係WAITING呀...真係唔明收生準則...明明INTERVIEW果日小朋友好合作...老師仲好開心咁...唉...

我個小朋友都係呀...
IN窩打老道果間果陣好合作又有同老師玩...
都係WAITING囉...
IN金巴倫道果間就差了...
今晚回家睇下信箱就知結果...哈哈...
‹ 上一主題|下一主題