用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!
go

培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!   [複製鏈接]

回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

同樣都是有heart 的好學校。
關於聖母,可參看:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2471916&extra=page%3D1
有不明白或關注地方可交流吓意見。

選培道的話,原因可以係有heart、有愛心、愉快學習、功課壓力不大,但唔應該係九龍城網,情況就好似貪深水埗網而讀啟基一樣。
九龍城區是九龍及新界區之中最強的區,要到band1,分數比其他區高得多,競爭對手包括41網的九龍塘名校及43、45的有名官津,所以區內無論官津定私小,很多都很谷,學另一家長所講,"真係爭0.01分都爭崩鼻"。而培道不屬於那類谷的小學,升中形勢就要有心理準備。

另一個是強區跌band 的問題,擧個例:
學生A有74分
學生B有71分
本應學生A成績好過學生B
但若學生A在強區,band1要75分,而學生B在弱區,band1要求70分,結果學生A只能讀band2中中,但學生B就有得讀band1英中!唔好以為強弱區分數分別無噤大,如果是九龍城同黃大仙比,實際差距會接近呢個數。所以在強區要升band1中學,真係要有谷的心理準備,亦最好是讀谷果D小學。

其實聖母是弱區強校,達band1成績是件輕鬆的事,升英中就近乎是件必然的事。
況且讀華英定保一,有分別嗎?

喵媽  很好的分析  發表於 12-11-12 15:00

(3G network error)

引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-11-11+發表本

原帖由 kc_united 於 12-11-11 發表
多謝你的分析。甘如果九真vs德雅vs禮賢,你有可分析?
對我來講 德雅、禮賢、SFA無分別,一樣要預咗打6年仗,唔怕谷的話總算是強區強校,不過深水埗區的問題是"有前無後",原因是對band1女仔來講,一定要首志願夠運抽到上智或聖母玫瑰,否則之後band1女仔可以選就只有瑪利諾神父和黃捸珊,但瑪利諾神父是直屬學校,非保留位只有12個,而黃棣珊亦係聯繫中學,非保留只有59個,這裏合共的71個位仲要同男仔分,到時排位排得唔好或唔夠運就隨時跌落band2中學(當然如果唔介意中中都仲可以揀香島)。
至於九真,應該無那3間噤谷,九龍城網,學術可能同聖母相近,但比較關心的是學校太細,1級得2班,甚至得1班,資源運用唔知是否ok.

引用:+本帖最後由+papajelly+於+12-11-11+22:49+

原帖由 papajelly 於 12-11-11 發表

回復 onepiece 的帖子

啟基是間以學生為本,用心培育孩子的學校,讀啟基的主要認同那啟發學習興趣和思考的教學理念。這個教學理念不錯,但學術程度及語文基礎就很難及得上那些傳統谷校,所以升中呈分亦難免及不上那些傳統學校。另外,深水埗區男生派位也不是太好。話雖如此,啟基亦會有若干band1學生,更有升讀名校的,當然背後那些孩子的資質及補足是怎樣就不知了。

在九龍城區的谷校,有些band1% 可以去到50~65%。就算在校內是中下,在區內是
Band2頭,在全港也可能有band1尾,所以在"自行"去考band1C或2A英中還是有機會的。另外,如果家住弱區,到時亦可用屋企地址抽,一來近屋企,二來希望搏升band。

不過,有個因素很難估計,亦因人而異,就是孩子在九龍城谷校會否讀得唔開心,因而無心向學。所以選得谷校,父母的支持、鼓勵和心力都𣎴可小。另外,對怕羞內外的孩子來説,啟基對其性格和人際關係發展應是較好的,但父母就要考慮如何在學術上加以補足。

引用:我還有一個問題,我本身是荃灣區,如果幸運

原帖由 kc_united 於 12-11-12 發表
我還有一個問題,我本身是荃灣區,如果幸運地抽中,我是十分開心的。但荃灣區band 1 中學很少。得2間英中! ...
荃灣區的確比較差,4間英中(包括可風和王少清)在統一乙部非保留位合共只有約340個。唔知係唔係呢個原因,好似好多荃灣人考聖母。
荃灣區校網唔好,出來考私校的確係一個辦法。另一個辦法是等小五、六先搬屋,用住址抽,不過到時亦要考慮會唔會跌band問題,而孩子在"自行"最好亦報返住址同區學校,否則萬一"自行"又考到另一個區,到時就唔知究竟又搬屋好,還是讓孩子6年日日travel好喇。

引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-12+12:28+荃

原帖由 kc_united 於 12-11-12 發表
onepiece, 你所講的. extractly 係我煩惱! 如果top tier小學收, 當然唔洗想, 跑到去讀啦! 但現實不是, 2線 ...

德雅的直屬中學只有一間,就是德雅中學:

http://www.chsc.hk/psp2012/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=282&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D9%26sch_type%3DPrivate%26page%3D

而德小要用德中的保留位亦必須在統一乙部填首志願。由於聖母玫瑰沒有保留位,所以德雅學生在統一抽聖母玫瑰機會率同區內其他小學如啟基、崇真、嶺小(同學會)等完全一樣。如果真的有"德小band1直升聖母玫瑰"的話,就唔駛話有band1德小學生因為抽得差而派到第三志願的德雅中學。

引用:回復+kc_united+的帖子我兩個姪女讀德雅,

- deleted message

回覆:kmmum 的帖子

不要緊,我也delete 了我的message, 請不要介意。

引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-11+18:38+選

原帖由 anan2007 於 12-11-12 發表
可否請問一下,我住覲塘,小兒有陸慶濤及培道選.請問應如何選呢?Thanks in advance.
...
唔好意思,陸慶濤真的不太清楚,知道的只是一條龍,據其他家長所説沒有呈分試,所以如果升中不想讀羅氏的話,可能有點問題。

引用:我個係女,+德雅近家,+小班(20+人);+但如打

原帖由 eggmama 於 12-11-13 發表
我個係女, 德雅近家, 小班(20+人); 但如打算谷P2/P3插班名津校, 是否SFA較好? SFA是否MATHS較勁?
THANKS ...
聽聞德雅數學都有教快,其實小一、二唔會有實際數字評估到德雅定SFA數學好D,由於以往SFA男多女少,相反德雅就女多男少,好易給人SFA 數學好D的印象,我相信對同一個人,兩間分別不大。如果可以travel少D,我相信對孩子會好D。

引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-11-13+發表聽

原帖由 ailimama 於 12-11-13 發表
本人住沙田區的,請問若小學時讀他區小學(eg 深水埗、九龍城),到小六升中時想用屋企地址報番沙田區可以 ...
可以用屋企地址。妳説得對,要考慮跌band問題。如果是九龍城,由於九龍城區很強,所以九龍城轉沙田應該無問題,但深水埗就未必及得上沙田噤強,會有跌band風險。

回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間 ...

強區定弱區除估估吓外,是有數據可作參考的。方法是利用不同區band1B中學入學的平均Pre-s1 成績作比較,如果是大區,有2至3間的數據,基本上可信性都幾高。根據這些數據,所以相信九龍城和沙田成績接近,都是強區。但深水埗D中學無Pre-s1 成績發佈,所以好難確認實際情況。
唔好意思,今日比較忙,遲D再傾。

引用:回復+onepiece+的帖子Hi+onepiece,Thanks

原帖由 cctung 於 12-11-14 發表

Hi onepiece,

Pre-S1 成績可參考這裏:
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=2551
如果compare九龍城vs沙田 ,可參考:開平(75)vs沙官(74.14)
當然只是參考。

引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-11-13+發表可

原帖由 ailimama 於 12-11-13 發表
即係如果小朋友在深水埗讀到間較top小學而自己成績都要好好,否則深水埗的band 1並不等於沙田的band 1, 我 ...

或者可以講如果成績是band1頭或中應該安全,如果是band1尾的邊緣人就有機會跌band。不過坊間對強弱區的估計只是靠可得到的數字粗魯估計,實際情況就只有教育局先知。

引用:回復+onepiece+的帖子 多謝你的分析,+真係

原帖由 papajelly 於 12-11-13 發表

多謝你的分析, 真係講哂我對啟基嘅愛慕同保留嘅心聲
官塘應該幾好,男仔可選聖言和瑪利諾兩間男校,就算抽唔到,之後都仲有好幾間band1英中。

引用:onepiece,+多謝你的解答同分析。我家是沙田

原帖由 3cats 於 12-11-14 發表
onepiece, 多謝你的解答同分析。我家是沙田區。現在才知道沙田跟九龍城區都一樣咁強。請問培道跟第一城呂明 ...
如果單講學術,相信呂明才會強D。如果住沙田,當然唔駛travel噤多對孩子亦好D。不過國教令我對呂明才(無論那間)的行政態度有D保留,唔明點解要老師簽non-disclosure。我覺得培道校長和老師對教育都好有heart亦衷心關愛孩子。

引用:謝謝你的意見。我唔係太明中一派位的規則,

原帖由 3cats 於 12-11-14 發表
謝謝你的意見。我唔係太明中一派位的規則,所以想請問選左培道後,是否很難報讀沙田的band 1中學? 係咪選回 ...
升中分"自行"和"統一派位","自行"用30%位,"統一"用70%位,"自行"無分區,所以在這部分讀培道定沙田津校無分別,統一乙部有分區,一般用學校地址,不過亦可轉用屋企地址,所以只要住沙田,就可抽沙田學校。由於九龍城是強區,所以轉到沙田相信唔會跌band 。
比我就會選一呂,因為唔駛travel,學術亦相信強D,仲唔駛錢(哈哈,我好衰,又講錢)。

回覆:papajelly 的帖子

是順利天主教、觀塘官中和蒙民偉,而區內部分女仔會被分流至梁式芝。

引用:天主教母佑會蕭明中學係band1;聖母小學的姊

原帖由 chung222 於 12-11-12 發表
天主教母佑會蕭明中學係band1;聖母小學的姊妹學校,但唔知升中有無l着數
關於母祐會蕭明,其實我都想講下。母祐會在港開辦共有4間學校,除聖幼、聖小、聖母書院外就是蕭明。
在升中收生上"自行"部分的30%位,其實很tricky,學校可以自行決定收那個學生,於是我地就會聽到一些説法:聖公會某些中學會在自行prefer聖公會某些小學的學生,而保良局某些中學亦會prefer保良局某些小學的學生。這種隱藏的prefer無需要特別列出,要證實亦很難。
我估如果有人可以去到蕭明的簡介會,私低下問吓校長,可能會知多D。我們現在唯一知道的就只是在聖母那份powerpoint中,學生升讀中學是包括蕭明的。

‹ 上一主題|下一主題