用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? ...
樓主: szeching
go

中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? [複製鏈接]

qkhui 發表於 19-3-5 10:15
回覆 szeching 的帖子

自己都試過面對中三時仔選科的憂慮, 所以只是少少分享, 不用謝

留名,從各位討論取經。
我自己細個都係選擇中西史雙修,然後讀中文系,就一直讀落去。
所以見到自己小朋友對中西史都有興趣,有時心想︰不要走我舊路好不好?
當然,都知道,最終要尊重小朋友選擇。
小朋友現時小五,從小四開始參觀中學,小四時參觀,只不過概念上而已,沒有仔細看中學開設的科目。
小五,參觀中學,除了BAND1A,2B,2C的中學都參觀透外,都開始叫小朋友嘗試自己觀察自己興趣,在中學有沒有。
於是,小五參觀的中學,小朋友都會走去中學的中史學會或歷史學會檔位問哥哥姐姐︰中學有無歷史科?歷史科用中文抑或英文?
見呢度中三又要想選中西史問題。
我這位小朋友是否早了考慮這個?
因為連呈分都未考,我知道BAND2-3的中學通常都無開設西史,甚至沒有中史,只有人文學科。

qkhui 發表於 19-3-6 18:37
回覆 nillnill 的帖子

你自己讀中文系, 點解唔想自己小朋友跟你一樣? 想聽聽原因 ?

其實都無特別原因,純粹想自己小朋友的道路跟自己不同而已。
小朋友興趣在歷史,不在語文,應該不會跟我自己一樣喇
‹ 上一主題|下一主題