用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們覺得16/3 會全面或分批復課?
樓主: sandylaw617
go

你們覺得16/3 會全面或分批復課?   [複製鏈接]

我都係呢句:
一定要深圳、香港兩地零個案一段時間,才可考慮復課。
否則,就算分批復課,都有跨境生復課返來爆發疫情風險。
如果分批復課,香港島距離大陸最遠,可能未必有跨境生,容易考量。

b3410 發表於 20-2-17 15:54
我就開始比較樂觀估計,應該可以復課。
原因不是因為口罩,而是科學家在和疾病賽跑,病毒傳多代後開始減弱 ...
我都預計最後應該可以預期復課。不過並不是你所講嘅原因,而係再拖落去,連學期尾都無埋。
大陸既然都復工。復課可能都係被逼復課。
始終在權位者想法跟我們不同。

b3410 發表於 20-2-18 11:21
為了方便學校管理學童,唔知入境處可否提供隔離觀察期間的學童名單俾學校?我知一定有人吵私隱問題,不過為 ...

記得1月底時教局出了給全港學校信函後,小學都會出通告問小朋友是否在香港?
其實有關調查應該都問及大部份小學,從中可以知道有多少跨境學童或者誰不在香港。
不用勞煩入境處。
最重要的,是復課才屬於教局權力。
印象中,雙非﹑跨境學童,近幾年最多,之後好似已經回落。
所以幼稚園應該最少跨境學童(之前好似聽過零雙非),如果分批復課,或者可以幼稚園行先。而且幼稚園好多都係私營,拖得一個月,好難拖到第二個月,因為幼稚園會捱唔到執笠。
至於小學﹑中學,恐怕較多。
小朋友那班小學,還有大半未返來香港。北區band1自行大部份都已取消面試。學習方面,老師做了教材﹑錄像上apps,不過那些跨境學童,因為網路限制,如果無翻牆,完全無辦法。

samsam123321 發表於 20-2-18 14:31
而且世衞都話普通日常生活帶口罩不是必須。仲有人有權威過世衛?
我覺得唔好被口罩轉移視線。現在不復課,不只是口罩的問題。
而是疫情未停,香港仍然未做到零個案十四日。
甚至深圳都未做到零個案十四日。
復課感染風險仍然較大。

shanny 發表於 20-2-21 01:03
全港大學已經宣佈三月份唔會復課, 教育局就算叫中小幼學3月復課, 你們會否俾子女返? ...

有得唔返咩?幼稚園就話得,中小學唔得。教育局一聲入學令,大人就拉得。

luluhaha 發表於 20-2-21 12:15
數字係可以人為控制㗎,你唔覺得香港比較日本的測試效率慢d?

如果信數字,香港就慚愧喇。因為深圳已經連續兩日零個案。復課就變得更有理由。
所以單靠數字,不能盡信。
可惜問題係官方只會信數字

LeeCC 發表於 20-2-24 15:26
小學的檯凳細張吖,點做試場?
大學及專上院校會否容易些?畢竟好多院校已經改網上教學,三月都未復課,甚至不打算復課,而且香港的院校,廿幾間,連VTC、社區書院更多。
當然,院校佈置不太平均,會令有些人轉去其他區試場。
例如屯門已經有嶺大、嶺大社區學院、珠海........反而北區就一間院校都無,可能就要去大埔教大。

LeeCC 發表於 20-2-24 17:33
現在好多學校都網上教學,問題唔大,但少部分學校真係接近零網上教學,下學期完全未學過新野,家長都好頭 ...
六年級先唔講升中,搵中學叩門都死得

Poyau 發表於 20-2-25 17:40
楊局長講最早20/4(一)分段復課

https://www.hk01.com/社會新聞/439425/武漢肺炎-教育局-全港學校延長停課- ...
但局長都無講中一自行、統一派位時間會否延後

Poyau 發表於 20-2-25 21:09
楊局長無講亦無記者問 如期?

教育局局長記者會開場發言(附短片)
其實停課期間,中學能否繼續面試?
‹ 上一主題|下一主題