用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日叩門面試問題....
樓主: 2LittleMonkey
go

今日叩門面試問題.... [複製鏈接]

今日呀仔去咗一間小學小一 interview, 亞仔坐低第一條問題就係 "Please introduce yourself", 呀仔當堂嚇窒咗 .....

究竟係現今教育制度對D小朋友殘忍? 定係我對我D小朋友唔夠殘忍?
   2    0    0    0

就係無綫電視訪問話未放榜就收到百多封叩門信嗰間官津 ....

原帖由 conniechan125 於 11-6-11 14:38 發表
邊間呀?

跟住佢見亞仔唔識答,佢再講多次問題
"Please introduce yourself", 亞仔望住我問我老師問佢乜,老師跟住講 "Tell me something about yourself",然後亞仔都好似唔係好明(可能佢腦裏已一片空白),佢答咗 "I study in XXX kindergarten",老師再問佢 "Where is your school?", 呀仔都唔識答!之後再問佢D問題都係中文,但係亞仔都已經嚇呆咗!

油麻地天主教(海泓道) ....

其實亞仔D英都OK(我覺得),但係"introduce" 呢個英文字係 Cambridge Mover" 都無教,點解要用呢個字問個6歲嘅小朋友問題呢?仲要係第一條就問!考佢應對乎?我初時聽到呢條問題時都覺得有D唔妥,諗返轉頭原來我每次見工D老細都問我呢一條....

初時都有D嬲亞仔D中文題答得唔好,但係諗深層,佢果時都已經比先生嚇親,乜都無信心答!

對唔住,亞仔!

可能係我無好好搜集資料,又無乜經驗(第一個小朋友考小學)!唔知道原來而家D官津咁 aggressive ....

我好想問吓,邊一間 kindergarten K2 已經有呢D問題作 ass.? 請指教,等我細嗰個可以叻D嘛!

原帖由 jackal 於 11-6-11 15:27 發表
小朋友k2已經有呢d問題作ass.名校就係咁...叩得門就應該預左....

絕對唔等於 .... 因為叩門難過揾工過百倍!叩門只有百幾份之一機會(or even worst), 揾工揾十份都有3一4份成功,所以難好多!

原帖由 lojo11 於 11-6-11 16:46 發表
叩門=我地搵工囉...

我都收到風話啱啱個星期六收大訂(但唔知收幾多錢),唔知D心大心細嘅家長都會比錢去留位呢?又唔知學校會唔會咁快下星期 call waiting? 總之希望大家都有好消息啦!收到call "拿拿淋"上黎報料,等我快D心死!

原帖由 kkhon 於 11-6-11 18:22 發表
2Little monkey,係咪未收到waiting call我都係,應該下星期會開始call,最後註冊係Sunday。希望大家都得La!

個老師無問我地點配合佢地學校既發展,因為我諗都無呢個機會,哈哈!個老師都無問我個仔幅畫,只係問咗兩條處境題,但都有收我個仔幅畫,所以唔好失望,收咗唔代有機,唔收亦唔代表無機!

原帖由 joeyma 於 11-6-11 19:44 發表
當佢問你會如何配合佢地學校既發展時,你點答?我真係唔識答。真係好可怕,問學生同問家長都咁難答。
佢又係冇收我地幅畫。

但有個收咗既媽咪話上次已收咗佢$1000大元!

原帖由 kkhon 於 11-6-12 00:54 發表
先交學費$3550,知道有人唔讀,佢上次留位費都冇交。

回復 30# 2boysmami 的帖子

嘩!你個仔好犀利!你唔使擔心啦!你個仔一定幫你拉到唔少分!

而家D小朋友好利害,我同我個仔都要反省吓! 努力(對自己講)!

想問下你有無報民生?我就因為要考新油天&民生,所以放棄咗舊油天!

仲有KTS係唔係今年無得報第二輪,因為佢網上公報已額滿!

原帖由 kkhon 於 11-6-11 18:18 發表
有冇人去咗舊油天?呀仔話一個課室3個老師約10個小朋友,冇問英文只係自我介紹,畫圖畫同4張圖片排序講故事。知唔知有幾多人去考?同有冇問其他?係咪冇電話到即是bye bye?如果得幾時call2nd in? ...

你個仔好叻,比D信心自己,上次有咁多2nd interview 已經代表你個仔係有實力,只係欠咗D運氣,今次再嚟過,D學校一定唔會再錯過佢嘅,努力!

原帖由 2boysmami 於 11-6-12 01:21 發表
我仔都有考kts佢又係入到2nd就玩完,小朋友話老師比左遍佢所謂好深既中文叫佢讀,佢好多都唔識,我以為有第二輪,但似乎冇,而我就再報左tsl,佢上次又係入左2nd但最後又係衰左,唔甘心,再黎過 ...

寫咗!但個 security 話今年實在太多信喇!

原帖由 kkhon 於 11-6-12 01:27 發表
如果waiting,快D寫信俾校長La。

我都有問,但佢話D信先去校務處,再去校長個秘書度喎!

原帖由 kkhon 於 11-6-12 01:32 發表
咁即係D信會唔會去到校長度?

2boysmami, 睇完你D感受,我都好心'up',因為我小朋友都係讀KLT D幼稚園,但係無你個仔咁叻,講嘢唔叻,諗嘢好單純,因為我k1-k3 都無乜點理佢,直至佢考直資、私校全軍覆沒,我先至醒覺,原來其他D mami 下咗好多苦功,好多 planning,所以我都好內疚,成日唉聲嘆氣,無啦啦諗起佢考小學D嘢都會想喊!

係佢一間小學都無人收之後,我幫佢報咗幾間2線私校做backup,好彩第一間私校已經收咗佢,雖然唔係乜嘢名校,但係當了解過學校後,覺得先生好有愛心,課程也不會比官津校差,所以到今日我都覺得ok,無當初乜都考唔到時咁難受。其實如果可以諗深一層,每間學校都有 band 1學生,只要有好嘅老師同課程,而你小朋友又肯努力 keep 係 band 1學生嗰堆,我相信應該到考中學時都唔會太差!所以我覺得現在你可以試下D二線私校,我相信好多仲收緊學生!成功機會會大D,起碼有個 backup 個心會定好多!

以上只是本人嘅愚見,因為我仍在學習玩呢個遊戲!

原帖由 suewong 於 11-6-13 16:14 發表
hi 2 boys mami,
我朋友之前in所有學校都全軍覆沒, 6月4日重派左去1間她冇選過, 冇人聽過讀過的學校.  6/4之後她都好down, 但去了不同學校交portfolio.  6/8 & 6/10她都有2間叫她in, 重立即收左她女女.  她都開心到 ...

2boysmani, 你唔好成日內疚, 話自己失敗, 你同你小朋友已經好叻, 只係你欠咗少少運同埋D學校唔知點揀小朋友啫, 你要繼續努力呀!

原帖由 2boysmami 於 11-6-15 11:08 發表
如果比我, 我會同你個女講... 吓???? 但係媽咪覺得你做得好好, 好叻女wor, 點解你覺得自己未夠好呢??? 點解呀? 你講出黎先呀???? 根住就繼續同佢拆解... 希望你成功!!!

...

回復 129# 2boysmami 的帖子

我之前都有報直資, 私校, 只有兩間waiting, 其他全軍覆沒!

我有報tsl, 但係都係唔去考剌, 因為我發覺我個仔已經對自己失去信心, 有時佢會同我講"間間都唔收我嫁啦" (好失望) or "xx學校實唔會收我" (xx=佢最心儀嘅學校), 好心痛 ... 想留番Dinterview quota 比D唔係咁出名D學校(如果有得 in 的話), 又或者叠埋心水讀已註冊嘅學校,  .... tsl 太多人爭, 成功好渺茫, 當係為自己慳返$5O!

你個仔入到tsl 2nd round, 即係証明你個仔係佢地要嘅類型, 所以你要比心機呀!

好多謝你嘅鼓勵!睇完你嘅回覆, 我就大喊咗一場, 而家舒服D喇!如果無咗bK, 我諗我而家已經"雌"咗線!

其實我隻馬騮係呢幾個月真係有進步咗, 由佢 daddy 話佢唔掂 ("係乜野料子就入乜野學校"), 到佢 daddy 話佢都幾好, 佢真係生性咗好多, 無以前咁懞, 自己要求我同佢温英文, 又要求考公開英文試, 眼瞓就自己攞濕毛巾洗面, 然後繼續温習, 雖然都要我叫佢做功課温習, 唔係自動波, 但係真係進步咗, 連D先生都話佢有明顯進步, 所以係下學期成績表都寫得佢幾好!所以我都收貨嫁啦!不過我知道其他小朋友更出色, 所以我哋 (我同隻馬騮) 以後仍需努力, 希望係未來6年時間追番上去, 唔好落後大多嘛!

啱啱發覺叩門D學校已經 call 咗人 interview, 不過我無份, 所以都唔再要 interview quota, 至於去唔去 tsl, 等我再諗下先啦!

希望你快D有好消息啦!比心機呀!

原帖由 2boysmami 於 11-6-15 12:20 發表
aiya... 你唔好咁la... 我真係好鍾意bk, 係一個好好既平台互相鼓勵....

點解??? 點解明明有機會你唔去試多次??? 可能你仔仔已經長大呢?? 半年前同而家, 已有分別... 比d信心仔仔, 叫佢當去玩... 我都知, 係好心up, ...

2boysmami, 請 check pm.

原帖由 2boysmami 於 11-6-15 15:26 發表
pls check pm
‹ 上一主題|下一主題