用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **腓力堂愛鄰幼兒學園**各位Daddy Mami 一齊入嚟傾 ...
樓主: square72
go

**腓力堂愛鄰幼兒學園**各位Daddy Mami 一齊入嚟傾吓la!! [複製鏈接]

我今日放學都交左錢比黃老師喇
原帖由 babycherry22 於 08-12-16 20:53 發表
all~

你地有冇捐錢俾學校助養四川的孤兒?
星期一琳琳,放學去了打針,我放工去交了
因琳琳話我遲交就幫不到d冇baba mama的小朋友mouth:" />
明天deadline ...

頭先執桐桐個書包時....見到文文送比桐桐張聖誕卡啦....多謝文文&文媽呀....
原帖由 winwin815 於 08-12-16 12:39 發表
曦曦鐘意就好啦, 今次呢個過程好開心, 因為知道文文會自己思考, 我比文文自己諗黎, 邊張咭送比邊個, 自己貼個名上去,  自己諗貼邊張貼紙, 佢真係好努力咁去諗架, 有時佢meet唔到個張貼紙出黎, 我幫佢手, 攞錯左, 佢 ...

桐桐都會o係星期一先返學....平時星期六我都無乜比佢返....只係八月份剛開學時驚佢放兩日假後....又唔再適應返學先有返....到九月後既星期六都無返過

睇到你咁講....都(鄧)淳淳辛苦呀....心痛死喇
淳淳加油呀...快d好番...食番多d野....可以返學一齊玩
原帖由 yanyvonne 於 08-12-29 14:49 發表
淳淳有來生病啦, 今次好金, 
爛面爛嘴, look 了醫生, 醫生話是過濾性病毒, [ 金梅葡萄球菌 ] 是自己發出來不是傳染回來, 
問了醫生點解, 可能淳淳最近抵抗力差, 所以出了來, 要食抗生素才好, 明天要去醫生到多一次, !  ...

第一日返新工...同事們又唔熟....工作環境同性質又唔同左....梗有一d唔如意既野架喇....返耐小小....同佢地熟左&適應左可能會好d.....
祝 工作愉快!!
原帖由 winwin815 於 08-12-29 21:57 發表
多謝晒....不過, 其實唔值得恭喜, 係朋友介紹既, 人工頗低, 仲要返6日, 放勞工假, 我原先推左架, 因為sat pm要湊文文, 點知佢地都無見過我, 係都要請我, 其實佢地請採購, 我都未做過, 但係都話就我, 比我返5日半喎,  ...

做多排睇下點先....有d人係咁....如果真係做得唔開心咪搵過份....或者一路搵住工先....一有新工就轉....努力!

你前排日日都湊文文...可能佢知你返工...所以想癡你多d....我之前做野時....桐桐成日都叫我唔好返工架....到而家佢有時曳曳...我就會話你唔乖...媽咪去返工唔湊你喇....佢就會話媽咪唔返工....我要媽咪....跟住就癡埋黎我到...

原帖由 winwin815 於 08-12-30 11:11 發表
睇怕都幾難, 佢地連早晨都唔講多聲既...

今朝終於可以送到文文返學, 佢未訓醒, 我去問佢要唔要我送, 佢一邊唔想起身, 又一邊喊住要我湊, 話唔要爸爸, 仲全程要我抱住添

...

HAPPY NEW YEAR !

祝  身體健康、心想事成

我盆花同份報告30號交左返學校喇....不過我自己想繼續種....睇下會唔會開到花....所以返學時同老師講左話想拎番屋企繼續種....放學就帶番盆花返home了

桐桐病左...大感冒...勁多鼻水....琴日同今日都無返學....
今日開始轉凍....大、小朋友都小心身體呀....著多件衫....聽朝得九度....好彩星期六....可以唔返學.....但下星期一至三都係得十度左右....噤鬼凍....都唔知點同佢返學....又驚佢又冷親.....真麻煩....
係呢....想問噤凍....學校會唔會開暖氣架?

學校會開暖爐就好了....唔係既話驚佢o係學校會凍呀
桐桐返學時日日都會著件super warm 天蠶內衣 (除左天氣熱就無著)....如果再凍d就會轉著羊毛內衣加頸巾囉....摸佢頸背都好暖了....不過之前都無依幾日噤凍嘛....而且佢又病緊...驚佢返學去等車時...o係條街到會好大風加凍....聽晚又要出銅鑼灣食團年飯喎....所以琴日即去一田到買左件羽絨褸比桐桐....咁就唔驚無褸著
原帖由 yanyvonne 於 09-1-10 14:37 發表

不用擔心, 學校會開暖爐的, 不過返學時要穿多年衫,
你有沒有穿羊毛內衣呀 , 返學同桐桐穿條頸巾啦, 好好多 , 個日見你老公接她放學, 但她件外套不是太厚, 是不是唔足夠呀 , ! ...

桐桐都係剛病好....而家噤凍...好容易冷親作病....大家小心身體...快d暖番d就好喇....
我今晚都頂唔順....要o係個廳到開個暖風機....真係好鬼凍

樂天媽,
我湊桐桐放學時....有時都會見到樂天架....得閒多d上黎傾下計....交流下啦!
原帖由 wc_siu2003 於 09-1-12 13:58 發表
淳媽,桐媽,曦媽,文媽,琪媽,堯媽,泓媽你地好.
(如有漏了,請提示)
我樂天媽好少上網看留言,偶然上來看到此標題仍在,便一口氣看完全部.
我都是在公司偷看的(因近幾天不多工作).文媽原來是你,我都有收到你乖女聖誕咭.貼 ...

桐桐又病喇....今日湊佢放學時....見佢個嘴仔好紅....由課室出黎就同我講耳仔好痛....就即刻摸下佢額頭啦.....發覺好似有d燒....我同老公諗住返左屋企探下熱先算啦...咁就行去火車站乘車返家(桐桐係要去坐火車)....去到火車站....佢仲話痛....諗諗下如果返到屋企之後先再去睇醫生...咁就去唔到仁安睇兒科....因o個時都六點....記得今日莫醫生睇到七點就無....都係即刻去睇左先....即打去仁安睇下仲有無位比我地睇....好彩仲有位....六點四前要上到去....好彩、好彩
上到去探熱....真係有發燒....見佢有dd鼻水同咳....就順便睇埋啦....莫醫生話佢喉嚨有d紅....桐桐係右邊耳仔痛....醫生幫佢睇左隻耳仔好耐....因有d耳屎睇得唔太清楚.....話睇到耳仔裡有d紅....應該唔太緊要o既....最緊要退晒d燒....醫生話預佢今日內都仲會話耳仔痛....過一、兩日應會好d....燒開左消炎藥、退燒同鼻水、咳水.....今日比較扭計....可能耳仔唔舒服....七點幾食左藥....過左一陣再問佢耳仔仲痛唔痛....佢又唔痛喇喎....訓著左後就開始退燒.....到而家都無燒....希望唔好再燒番....耳仔又唔再痛啦....耳仔痛都比較擔心唔知無乜事嘛

桐桐足足燒左成六日呀....到琴日先無發燒.....成個
星期都無返過學....琴日再睇多次醫生....耳仔同喉嚨無再紅....只係仲有d鼻水同咳....醫生話依排都多左小朋友發燒燒噤多日....之前多數三、四日....而家成六日都有....話佢早我地一個入去睇醫生既小朋友...又係燒左成六日....而家都仲未退燒....醫生話正明而家d菌勁左....

淳媽,
淳淳而家點....退左燒未....
o係仁安睇兒科專科....你預大約 $400 到一次啦....
專科醫生費 $300     藥費另計

桐桐睇開 莫子慈醫生  ....我同老公都覺得佢好好....桐桐一定要睇佢先ok架.....而且都幾細心同好長細噤講比你聽小朋友做乜事....桐桐由出世睇到而家....打針都係搵佢打架
不過莫醫生過左年就唔會o係仁安做....佢會過希爾頓康健....而仁安桐桐都有睇過 溫希連醫生....佢都幾好....
原帖由 yanyvonne 於 09-1-19 15:04 發表

桐MA, 仁安LOOK 兒科, 貴不貴??? 
個醫生叫什麼 ??? 好不好, ???? 

桐桐好D 未呀 ??? 希望快D 好啦, ! 

淳淳都有NOSE 水利 咳, 條氣管都是不太OK, 

食了2日藥都是系O廿, LAM 住明天再去LOOK 醫生, !這星期又熱, 低晚上又有小小涼, 都 ...

我都係 10:00am呀....
咁應該陳老師同徐老師分開見唔同家長囉
我仲以為兩個老師一齊見o添

原帖由 yanyvonne 於 09-3-2 11:20 發表
星期日家長日你地幾點見, 我地 10 :00  !!!

真係好正...小朋友一定好開心

原帖由 wong0211 於 09-5-9 01:02 發表
嘩, 幾正呀, 我今日放學向大堂個 broad 見到和平組 'D'通告, 佢地畢業旅行係去 'disneyland',係親子來, 小朋友費用學校出, 只係家長要比錢, 真係好, 還有, 這是 'disneyland' 第一年搞的畢業之旅, 只要係畢業班由學 ...

顯徑街市都有得買被袋呀...仲係現成....唔駛自己買布拎去車....o岩學校要求既size架喇.....不過d公仔就無噤靚囉....我買時就$50蚊一張....如你方便既話...可以去睇下.....而睡袋我就係一田買

原帖由 最愛小朋友 於 09-5-12 17:10 發表
HIHI,,我個仔都會係今日月入N1班喇!
想問下大家既被袋同睡袋係邊度車架?
我問左街市,,,,佢話好忙~
唔會車「呢D野」=.=
唔知係邊度可以車而又平平地呢?
同埋呢,,,,其實買2套校服夠唔夠呢??
希望大家都可以比下意見啦 ...

kasuki,

愛鄰既校長、老師、嬸嬸全部同好好人...好有愛心....係照顧上都好細心架....老師又多同家長們溝通喎.....小朋友讀得好開心的....放心

原帖由 kasuki 於 09-6-12 22:39 發表
你好,我仔仔都諗住報讀愛鄰,你地覺得間學校點樣呢?D老師有細心嗎?因為我想報讀N1班?
Thanks a lot!

唉....d人係咁架啦....停課又鬧....唔停課又鬧.....自己身邊未有事時....好似唔關佢事咁.....自私
政府做唔做野都會比人鬧....不過今次對豬流感....我覺得政府做得好好呀
原帖由 babycherry22 於 09-6-12 20:01 發表

我覺得有人湊,就不要返,
我都幾唔開心見到有人在tv鬧不應停課:;pppp:
如果自已的小朋友有咩事,
唔知鬧人的家長會怪邊個..(但又不會怪自已)

成7月尾先放暑假,我估不會停咁耐掛~ ...

我今日打去問...佢話芭蕾舞要 4歲先收喎....噤我問佢話我有同學仔問過話三歲半都收喎...我話佢中國舞都收...佢話中國舞可以收...係因為中國舞無噤快同噤多考試....而芭蕾舞一年要考一次試....所以如果收左....本身跳一年可升班...噤佢咪要留兩年囉...小朋友會唔開心....所以佢叫我4歲先報芭蕾舞....
聽日再打去問下中國舞有無位...同再問多次收唔收先

原帖由 square72 於 09-6-11 19:20 發表

今日我同曦曦落左去比MISS 睇下... MISS 要佢下星期四嚟試堂呀.. 睇下佢會唔會喊... 唔喊就可以同琪琪一齊跳中國舞LA..
‹ 上一主題|下一主題