用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無報2012K1的細B呀?
go

有無報2012K1的細B呀? [複製鏈接]

囡囡都係09年11月細B, 12月會插N班
尼排我都努力緊報K1, 不過我地住港島西, 只會報中西區or灣仔區既kg

原帖由 Cadimom 於 11-9-19 22:07 發表
我個細女都係2009年11月尾細B,嚟咁12月開始插班讀Nursery。我仲未幫佢報K1,請問港島區有邊間開始報名啦?聽講話大坑真光係唔會收超細女,有無媽咪知道呀? ...

大坑真光寫到明收 - 出生年齡:2008年9月1日至2009年10月31日, 我地係報都唔駛報!
http://116.48.129.129/index3.html

而堅道真光會收細囡, 都係可以升真小, 30/9 就Deadline, 係報就要快喇~
http://www.truelightk-c.edu.hk/recuit.html

原帖由 celinelui 於 11-9-20 23:57 發表
我細女都係2009年11細B,嚟緊11月會係Wisely插班讀Nursery...
目標係真光同SHCK...仲諗緊報唔報其他!

一樣, 一樣係0911細女, 一樣會讀偉恩N班(PM), 但由我交左留位費到家陣都未有update, 打去問過, 佢話要10月11月先寄信通知詳情, 我唔肯定會係11月插班or12月先入學. 因為我之前口頭問過會係12月先返學, 你已經收到通知你囡囡會11月返學? 我成日怕我收唔到封信...

堅道真光我都報左

SHCK? 係唔係想講SPCK -  ST PAUL CHURCH聖保羅堂? 尼間亦係我既目標

另已經報左靈糧堂, 救恩, 凌月仙

仲有肯定報既有聖公會同聖心

而考慮緊報唔報禮賢會同聖士提反堂

回覆 41# celinelui 的文章

我囡囡係11月中出世, 咁應該係12月先入學, 同你囡囡做同學仔

哦, SHCK原來係聖心, 12月交表, 知唔知幾時in呀?

除左尼2間一條龍女校, 仲會唔會報其他?

原帖由 natabie 於 11-9-22 19:03 發表

我囡囡係讀荃灣愉景方方,太細個都想佢近屋企返學。
之前想漁翁摸網報多幾間九龍K1,但而家諗深一層,如果唔係真係好心儀的,都未必值得去,都係收細D範圍,TARGET係ST CATHERINE'S, 聖羅撒,協恩,唔得就係方方讀返K1 ...

我之前一直打算咩都報左先, 但到真係要報喇, 諗真D, 如果佢收但都唔會去讀既, 就無謂浪費時間心機精神, 家陣係減下一間減下又一間

我地有N係手既, 係可以報得精D. 但如果冇讀N, 反而就要報多D, 買個保險呀~

原帖由 wishwong 於 11-9-23 10:46 發表
請問你地小朋友而家識D咩?? 1-10/COLORS/A-Z?? 其實IN K1 D題目係咪難過PN好多???

ABC識大階 自己會唱晒成首ABC song
廣東話1-30, 普通話&英文1-10
顏色 - 紅/橙/黃/綠/藍/紫/粉紅/黑/白/啡
基本既形狀/動物/交通工具/水果/身體各部位

但其實識學術既野有幾多我覺得唔係interview既重點, 老師係睇家長同小朋友既互動, 小朋友既應對, 禮貌, 手眼協調既能力, 對日常生活既認知

我冇咩特別訓練佢學術方面, 但就開始教佢自己叫咩名, 有人叫佢全名時, 要舉手大聲叫"到". 亦教緊佢係男定女. 爹爹媽媽叫咩名. so far問佢係識答晒, 不過in時會唔會答老師就另一會事喇

另等佢滿左2歲, 會再教埋佢幾多歲

原帖由 celinelui 於 11-9-23 15:16 發表

我都係咁諗,所以都唔想報咁多學校..
報校過程真的很累...
去了我大女已經歷一次...今年又要由頭黎過...

見你大女係聖心, 家陣K1定K2?
其實你細女入聖心既機會都幾大呀~

你係唔係會報埋St Clare? 好似好少人講尼間, 好唔好? 佢係唔係連kg都係女校尼o架? 如果係女校我未必會報lu

回覆 68# celinelui 的文章

大女讀得開心嘛? 適應左未?

聖心1月先in, 佢地已經返左一排N, 應該會進步唔少o架喇!

老公叫我報埋St. Clara, 就唔好報聖士提反堂喎.

講真, 我地大人面試自己都control唔到啦, 何況係得果2歲既人仔. 平常心, 唔好俾自己同小朋友太大壓力, 等佢自由發揮, 我相信佢地鍾意間學校的話, 就自然會有好表現既.

回復 71# bor_bor 的帖子

今日我地都有去救恩open day呀, 個校舍好新好大, 好多設施, d老師俾我既感覺都好nice, 囡囡玩到唔捨得走~

回覆 84# celinelui 的文章

咁快已經習慣, 仲可以講番學左D咩你知, 叻女!!

除左聖心, 我報好多間都係11月就in, 我囡囡果陣都仲未返學, 希望佢唔好太怕生我已經好開心~

決定左會報埋St Clare, 但我救恩揀左26/11in, 怕會撞時間, 睇尼我要6號一早去交表, 希望可以in12/11

回復 87# celinelui 的帖子

我睇返舊年d人話St Clare in既時間唔關交表既時間事, 唔係話早交就早in, 要睇下好唔好彩喇!

我已經報左幾間, 不過聽你講偉思好好, 咁我又會報少1間, 咩都唔收就讀番偉思

如果有家姐果20分, 妹妹就唔駛煩lu

回復 91# celinelui 的帖子

希望大家都可以in 12/11啦~

回復 93# natabie 的帖子

GOOD LUCK!

回復 150# celinelui 的帖子

我最後冇報St. Clare, 而囡囡5Nov先in真光, 希望大家都有好表現啦~

第一日in就撞正有3個interview,  放棄左聖保羅堂, 朝早in凌月仙, 下午in堅道真光

凌月仙係以遊戲形式面試, 係好輕鬆, 但囡囡係觀察型既小朋友, 如我所料係only聽, 係唔會跟住做, 要到最後先叫有少少反應 之後係做手工貼貼紙, 佢尼part表現算ok

而堅道真光係先見老師, 囡囡肯講自己名, 肯跟指令砌積木揭書, d問題全部都有答, 不過就錯左2題. 之後到聽故事時間, 起初都係冇咩反應, 到後段可以跟住做到幾個動作, 比朝早既表現係進步左

11月既細囡尼講, 能夠做到咁已經好叻, 無論結果如何, 我都以佢為榮
‹ 上一主題|下一主題