用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心明天 Interview la
樓主: Yipapa
go

聖心明天 Interview la   [複製鏈接]

佢一拎個青瓜出尼, 我都要諗左諗先知係咩,
而我好肯定如果係我老公, 佢一定唔知係咩瓜!
當然我囡囡都唔會識啦, 佢食都冇食過~

咁我明當然要考d有難度既野先分得到高低嘛,
如果唔係個個都識晒佢點揀喎!

反而我想問係唔係個個都係送angry bird?
老師有冇問你地小朋友知唔知果隻咩尼?

我囡唔識青瓜老師都冇講番係咩尼,
但佢竟然專登話我囡知果隻係angry bird
我囡本來完全冇接觸過angry bird,
但in完青瓜still唔識, 但開口埋口都係angry bird.
激死!!!!

iantsang 發表於 12-1-8 12:32
Cucumber is a pretty nutritious vegetable and this is a kindergarten which promotes healthy diet, s ...

囡囡南瓜/冬瓜/節瓜/翠玉瓜/絲瓜/西瓜/蜜瓜都食過, 就係冇食過青瓜... 唉...

ochan650 發表於 12-1-8 14:12
My bb had been to Lianliang and Precious Blood interviews and enjoyed a lot.  This time, I told her  
同你一樣, 我每次in都係同囡囡講去同老師玩,
之前in左4間, 間間唔多唔少都有d時間玩下玩具,
or in既內容係玩教具/揭下書, 佢次次都in得好開心.

但今次排得最耐, in得最快,  
同佢講走得, 佢好驚訝, feel到佢好冇癮!

回復 markbean 的帖子

應該冇2000人喎~
我最後果日10點半後遞表, 申請編號係16xx

咁多家長讚好, 聖心應該真係一間好學校,
可惜我同囡囡都體驗/感受唔到

由交表到面試, 我非常欣賞咁多家長義工既參與
但聖心係無開放日, 簡介會or參觀學校時間
只有面試時才真真正正入到課室, 見到老師, 卻得少於5分鐘時間
而且only得問與答既環節, 囡囡唔識"青瓜", 老師完全冇作任何引導

雖然現今學位競爭激烈,
但我仍覺得揀學校係雙向, 學校揀學生, 同時亦係家長揀學校

家長同小朋友要努力裝備好去面試
而學校亦需要表現佢地既特點吸引家長選擇佢尼間學校

無可否認, 我對聖心係失望,
失望唔係因為佢問青瓜囡囡唔識答, 亦唔係因為要等半小時,
而係無任何機會讓家長or小朋友同老師或校長傾談/參觀學校環境/了解教學理念及課程安排
如此單向既安排, 我個人感覺好唔良好

我明白每間學校都有佢地既做法, 但無可能無比較,
學校係靠比較收生, 揀個d表現相對最出色既小朋友
而家長亦靠學校整個面試安排從而去了解及比較邊間學校適合自己小朋友

同囡囡經歷左咁多個面試, 比較各間心儀既學校,
相形見絀下, 聖心明顯唔係我地杯茶,
如有幸收左囡囡, 我地亦唔會俾留位費

祝各位喜愛尼杯茶既, 能夠如願以償
而已經飲緊既, 小朋友有個愉快既校園生活

或者我要強調一點, 我並唔係投訴,
我非常尊重學校既安排, 亦十分欣賞家長義工既努力

只不過我選校既重點maybe同喜愛聖心的家長有所不同
我亦只係講出我個人的睇法同感覺

如果only睇名氣及家長comment, 聖心係我考慮之列
但經過參加其他學校既open day, 簡介會同各個面試後,
我喜愛其他學校更甚於聖心, 咸魚青菜各有所愛罷了!

w_y 發表於 12-1-11 16:26
其實呢樣都算係佢地校風, 唔止幼稚園, 小學唔係校慶你都唔好諗外人咁易有得了解太多. 視乎你信任辦學團體 ...

面試前同面試後各間學校係家長心目中既排名都會有所不同
我慶幸透過面試了解聖心唔係我杯茶

但我相信能夠得到咁多好評, 聖心絕對係好學校
再次祝福喜愛聖心既家長, 小朋友能夠考獲offer

iantsang 發表於 12-1-11 17:16
回復 janettsui 的帖子

So, when a parent wants to understand a school thoroughly, there are bits and pieces which you have to understand while you do your "shopping".  I assume you won't expect "Chanel" or "Louis Vuitton" to run a discount sales promotion as you already know they won't be doing that.  Will that lessen your interest of buying their products?  
個人認為你既比喻不太貼切
我係咁認為...
想學校舉辦open day/簡介會或參觀學校,
並唔係奢望要LV大減價, 而係大家去買LV銀包, 唔會只滿足於係飾櫃前隔住玻璃咁睇,
都想叫sales拎個銀包出尼睇下, 模下, 打開尼望下d格數o岩唔o岩心水, 合唔合用
同理, 家長係會希望多d親身接觸/了解學校各方面才作決定

edea 發表於 12-1-14 00:39
其實面試安排, 有時越係名校越可能難以控制 (人數太多), 我會體諒下, 面試都係為子女前途, 辛苦下都要啦.  

面試安排如何, 完全係學校內部決定,
想入人地學校, 當然要食得咸魚抵得渴

然而從學校既安排, 其實可以到睇到好多野
正正係為子女前途, 所以要錙銖必較

我個人不安於只求口碑及名氣
亦希望親身多了解學校教學模式, 理念, 環境等

回復 GandL 的帖子

你講中左我既心聲!!

好老實我平時好少發言
尼個topic係我上ek以尼
回應得最多最長既一次
因為實在不吐不快

面試還面試, 實際還實際,
係討論區抒發面試安排唔太理想
唔代表批評間學校唔好 學生唔好
相信各精明既家長分得好清楚

GandL  exactly! 面試還面試 實際還實際 抒發面試安排唔理想 唔代表批評學校唔好.sadly still see comment like"if you don't like it, don't take the offer! Relax!offer is still far away!   發表於 12-1-17 19:03

回復 GandL 的帖子

你又講中左!
每次係尼個topic回應前,
我真係會再三自我審查先
盡量潤飾下d用詞o架~

「和諧,不是一百個人講同一說話;和諧,是一百個人,有一百句不同說話之餘,而又互相尊重。」
我深深為此處一點都不和諧而感到失望!!!

回復 hangyodon 的帖子

首先多謝你既提點!!

在討論區各人都應該有權有佢地自己既意見同睇法
唔係主流 唔代表唔應該受到尊重!

我一直都係講出事實同自己睇法同感受
假若人家要對號入座係人家既問題
我無攻擊他人及學校, 無標籤任何野, 無講粗口, 無鬧人
如果我既發言真係有問題, 版主佢有權delete我d posts
否則, 我個人係唔會delete既

而且我一早都講明, 經過比較後,
我係唔會take聖心既offer,
不過佢都唔一定會唔收我囡囡啦

‹ 上一主題|下一主題