用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦
go

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦 [複製鏈接]

我大女都未做哂功課 ...... 呢排隔日就返學校學花式跳繩 9月就同妹妹 (升小一) 一齊返學放學 ..... 我就可以去行街行耐 d 先返

今日正式上堂啦 .... 放學返黎仲有六樣功課

想問下 大家有無搵私人補習 ... 即係上門個種 , 我想知如果 only 補英文, 一個星期一次 .... 市價大約幾多錢 ??

唔該肥仔媽咪 !!

我搵到個姐姐幫大小姐再打好 d 個英文底, 佢係中大學生 .... 住同一座樓 .... 依家同佢講左 1.5 hrs .... $110

你地就好啦 .... 我女 31/10 就開始第一次評估 .....

我女第一次評估成績有啦 ..... 今次係放手加唔溫書 .... 老師話, 以無溫過書黎計 ... 都已經叫好好, 不過 ... 因為五年級就開始用成績分班 .... 老師叫我睇緊 d 喎 ..... 唔係就入唔到比較好個兩班 .....

我見佢地今年既中文科教學法 .... 好似初中咁, 又咩作者生平分享 .... 又作品欣賞 ..... 又搞作文要有高潮 ..... 我個日同個中文科老師傾左好耐 ..... 我自己就教唔掂中文 .....

數學仲衰 ..... 係實習老師教 .... 撞岩 d 咩公因數公倍數 .... 教到亂哂 ...... 有排搞 .....

呢一年真係唔知可以點過 !!!

原文章由 肥仔媽咪 於 08-1-3 11:25 發表

阿切,

你囡小五即係要分精英班? 原本學校係有幾多班架?

係呀 , 總共有 5 班 ..... 有兩班精英班

原文章由 gabriela0407 於 08-1-14 00:15 發表

Hello 阿切 你好, 恭喜你女女咁好成績, 叻女!!
我想請教點樣才叫/算 " 放手" 呢, 可指導下我嗎, 謝謝!!!

我大女性格一向好獨立, 佢有好主見, 知道咩要做 ..... 可惜佢有一條大懶筋 .... 加上我要跟緊 d 剛升小一既妹妹, 我只會叫佢溫習, 無督住佢黎溫 ....

lulu, 你女女依家無事呀嘛 ??? 我都發展佢地呢個階段, 好多類似既事發生, 我女都成日返黎同我講佢 d 同學仔成日打小報告俾老師 .......
‹ 上一主題|下一主題