用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 08-09年SFA小一家長情報站
樓主: 小B維維
go

08-09年SFA小一家長情報站 [複製鏈接]

gordon
一早報左奧數比賽,去唔到喇

原帖由 gordon 於 09-1-6 09:37 發表
1A Class,

你地去唔去PTA organize果個golf tour on 15th?

Gordon ma

1A Handbook (from intranet on 9-1-2009)

christyltl888

Hello
中文
1) 工單(五)2改正 [工作紙單元五第二課改正]
2) 作文(六)改正 [工作紙中文作文科(六)改正]
3) 星期二評估
4) 星期一默書

英文
1) Dict (GE Notes P.10 next Thu 15/1)
2) CB P.3-4 [Copybook 6 p.3-4]
3) GP P.16-19 [Grammar Practice 2A p.16-19]
4) CW (P.1-5) [Reading & Writing Classwork Worksheet p.1-5]
5) Name Bring WB + GP (2B) [write down the name and bring Workbook 2B + Grammar Practice 2B]
6) Study GE Notes P.10

數學
1) 現作 P.24-26 [廿一世紀現代數學習作簿一下B p.24-26]

聖經
1) 聖作 P.12-13 + 填色 [幸福的道路一上作業p.12-13 +填色]

成長課
1) 摘星 P.19 [摘星小故事1 P.19]

視覺藝術
1) 12/1(一)交世界無煙日紀念郵票設計比賽size 12.5cm x 12.5 cm (不要用木顏色)

希望幫到你

原帖由 christyltl888 於 09-1-9 16:57 發表
請教功課:
CW (P.1-5)  ?? 工作紙?
Name Bring WB + GP (2B)  ?? Name=?
Maths: 現作 p.24-26  1下?
聖作p.12-13 + 填色   ??1上?

對嗎?
CB(6) P.3-4
GP(2B) P.16-19

Thanks.

Pl check PM.

1) 12 Jan = Day 5
2) Literature bring Super Grandad
3) Oral bring Storyland Phonics 1
4) Bring also GE notes every day
5) IT小朋友教左九方, 其他內容就....請其他家長補充
6) 我個小朋友揀的學校課外活動都抽唔到, 抽中的又撞了其他, 卒之係一樣都無參加
7) 尋日的extra-curricular activities lesson有冇睇電視?我都唔知呀

原帖由 christyltl888 於 09-1-10 00:43 發表
Mon = Day 5
Literature bring [Super Grandad]?
Oral bring [Phonics 1]?

昨日I.T.堂唔知教咗乜? 冇書冇notes? 用九方?

阿囡話尋日[extra-act.堂]睇TV,係咪真架? 你地有冇參加課外活動?...

Christyltl888 and nicki

From 1A's intranet handbook on 6 Feb, the chapters to be assessed on 20 Feb are as follow:

(a) Bk 1B Chapters 3-8
(b) Bk 1C Chapters 1-4
Totally 10 chapters.

For other parents, please correct me if I am wrong.  Thanks.

原帖由 nicki 於 09-2-13 21:32 發表

BOOK 1A Ch.9
BOOK 1B Ch. 1-8
BOOK 1C Ch. 1-4

原來要考咁多, 死火啦

nicki
唔緊要啦,最緊要無讀少到 其實無update到,我地班一直都係講assess呢十課,但考試就.....真係有十二課喇

好快又開始assessments, dictation assessment, 各科的listening exam同oral exam,跟著就進入真正的考試,有時都頭暈暈,攪到好亂

原帖由 nicki 於 09-2-14 17:17 發表
Oh SORRY!!
原來更新左
CENTRAL o岩
考少幾個chapter 真係好

otwokids
我send左去 pan 媽媽個a/c 度...
原來咁的原因我地班d英文默書特別深又特別多功課啦 ...

我地班在2月6日的intranet handbook,寫了2月20日考普通話口試,課本單元五(1 & 2)及單元六(1);但係在2月13日的intranet,寫了2月17日考普通話口試。
請問有冇家長知道,邊日先真       
原帖由 christyltl888 於 09-2-15 00:24 發表
.........2月17日有普通話口試,唔知口試啲乜?

wendyyy

係咪中文默書評估既Pre-dict呀 一到默書、評估同考試一齊來的時候,我都比一大堆既日子同默書/評估/考試內容攪到我暈陀陀
講番20/2的中文默書,究竟係咪寫錯左了日期呢 星期五已經要做GS Assessment,還有PTH Oral,如果真係要做埋中文Pre-dict,我就

原帖由 wendyyy 於 09-2-18 16:26 發表
1A 班今天才講 20 號 要 dict 中文 單元 6 (1), 單元 7 (1 & 2). 但 B 班是 3 月6 號才 dict, 點解相差這麼多天 ???  20 號又有 GS assessment ...

carriechan

小朋友咳,切記同佢地著暖一點,飲多點暖水,食番d維他命C同埋要戒口呀 評估同考試臨近,大家都要小心保重身體呀
原帖由 carriechan 於 09-2-18 09:08 發表
我個仔都係咁咳...

carriechan

單元九(二)係聲音真美妙喎。

原帖由 carriechan 於 09-4-23 09:17 發表
請問各位有無中文 第九課單元二"微風"的工作紙呀, 呀仔唔見左.....

gordon

我想幫小朋友報呀 喺學校考,好方便 不過我仲諗緊應該報邊個grade先啱

原帖由 gordon 於 09-4-27 09:56 發表
各位,

你地有冇留意學校可以報TRINITY, 你地報唔報?

仲有, TRINITY 同 TRINITY GUILDHALL 有什麼唔同?

THX
GORDON MA

carriechan

唔c客氣,我都無野幫過你 只係路過多口答訕
原帖由 carriechan 於 09-4-27 09:03 發表
已經找到喇,唔該晒..

小B維維靚靚靚媽

唔該晒你同埋小郵差呀

原帖由 小B維維 於 09-6-1 22:19 發表
諾行(1A), Chris(1A), Gordon(子俊)(1A), Adrain(1D), Alice(1D)...的靚媽
明天1D班的小郵差會派2隻冇打格仔 的DVD俾各位小朋友, 放工記得同小朋友一齊睇呀 (溫左書先睇喎: ...

小B維維

我真的十分多謝你們的安排,令小朋友和家長都有一個這麼美好的回憶 場面既開心又難忘呢 時間過得真快,過了不多時,小朋友們又會開始他們的小二生活了

原帖由 小B維維 於 09-6-1 22:50 發表
真係唔好意思 咁耐先俾到你地...

仲有一個月就一年啦   

小B維維
小事 謝謝

原帖由 小B維維 於 09-6-2 23:10 發表
諾行今日做左小郵差, 唔該晒!!!

gordon

咁係嘛,舉手之勞而已,唔c一秒就交到比gordon啦 勞苦功高的是小B維維呀
原帖由 gordon 於 09-6-2 22:19 發表
唔要緊, 等得等得.  

怕仔仔大頭蝦唔記得講, 唔該曬你, 咁當然仲有勞苦功高既小郵差維維同central 仔仔啦.

gordon ma
‹ 上一主題|下一主題