用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

失約咁衰呀?? 唔得閒都打個電話 話俾人知呀.  

哦, ok啦, 初學買支2手的, 等佢試下係咪有心機學先.  我個miss話學單黃管管第時再學sax s phone都好處的.  你都可以考慮下.  我好鐘意sax s phone的. 所以.........若亞大少綱琴可以學好d, 我到時睇下俾佢學單黃管, 因為我真係好鐘意sax s phone d聲的.  長笛初學的一支都要2-3k呀. 你知唔知點樣考級法架? 因為長笛一考就考3級的.  我個仔11月頭考琴試, 10月中考樂理試.  所以呢個暑假一樣係咁忙.............

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 12:47 發表
AndyRain,之前個亞Sir side 左我7個月時間 , 好釆因為佢失約所以我的起心干搵個 , 我仔支管你二手架換左個新吹咀, 如果買支新初學約2-3000左右啦, 學費約150-200-45min, 你個仔幾時exam 呀

[ 本文章最後由 AndyRain 於 07-8-8 13:05 編輯 ]

醒目開學勳章

嘩, 你個仔都好叻呀, 出年可以考5級.  我唔識分隻手細定大呀? 點分架? 我只知佢隻手有因為學琴而"mak"得大左.  

同一樣樂器, 唔好考咁多次試!!! 我唔知其他樂器的情況, 但考琴就真係見亞仔用了成年時間去準備, 到下半年係停晒其他歌仔去練考試d野.  真係好side時間.  所以我都唔打算俾亞女咁快考了(因為考小學又趕唔切, 那算吧啦).  我情願佢學多d歌仔, 打好d個底.  

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 13:13 發表
AndyRain,
我哋已經同Sir 講左出年考五級跟住學SAX 或  長笛因為亞SiR話亞仔有天份我哋跟左佢2個月佢已經要我個仔考試, 單簧管~如果佢雙手細會比較難學, 我個仔就係咁但佢克服到, 我哋下個月 ...

醒目開學勳章

你又打算俾個仔學sax呀?? 真橋.  我唔敢搞亞少爺住, 等佢學琴個度搞掂先啦.  我只係發下夢, 諗下先.  亞大少懶到死, 費事貼錢買難受.

樂理係跟佢既綱琴老師學的, 其實都擔心佢太細handle唔到.  而家學緊發覺...........真係有問題, 一黎個衰仔自己唔留心, 二黎, 全部d題目都係英文, 一個p3仔, 邊到識呀.  上堂已經唔係大班制啦, 只係一對三, 但係都真的有問題.  所以我成日都要佢上完堂即刻做功課, 希望佢仲記得同快d review下d野.  嘗試去幫佢, 但係我一見到d樂理, 我個頭就發帳, 我根本幫唔到佢....所以好無奈....佢合格我都已經還得神落了.

不如你想知d mug你問我啦, 我都唔係好知架, 所以你問, 我答啦.

AndyRain.其實可以學左sax先架, 因為單簣管要用手指禁住啲吼, 手細會難啲架, 但係sax 唔係會意啲架, 本來我哋係學sax 先架, 最衰以前個亞sir, 話我個仔唔得:tongue: :tongue: ,  依家個亞sir 話佢講大話 至於考試亞sir會睇每個人而定唔駛每級考哂$$$, 有個1年半就考八級啦, 我個仔未考樂理..都要幫佢安排, 可5可以講關於樂理的比我知

醒目開學勳章

我唔識分隻手細定大呀? 點分架? 我只知佢隻手有因為學琴而"mak"得大左. >>>>同尼個原理差不多
@@咁點為之隻手夠大呀?? mak到幾多度先至叫大呀?@@

同一樣樂器, 唔好考咁多次試>>>>只要佢做到五級考試所要求的就吾需要考第四級啦
@@你地考試考d mug野部份呀? 駛唔駛考唱歌? 駛唔駛問問題架? 領聽呢?@@

其實今次亞SIR都古5到亞仔咁快, 中間學一些5級歌, 因為下個月考試所以尼排就加緊練習
@@俾心機呀!!@@

醒目開學勳章

考評局?? 琴試那些係咪都係呢個名呀? 我唔記得左.  咁, 你地考既都同考琴既差唔多喎.....都係咁多野考.

學其他樂器就有呢個麻煩.............搵綱琴伴奏, 點收費法架?  

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 15:04 發表
AndyRain,
多謝鼓勵 , 我哋報考評局, 要考三首歌, 兩首要跟鋼琴伴奏, 重有 Scals, sight reading, oral 應該係咁多
另.. 隻手問題見面話你知呀5 知點寫

醒目開學勳章

四堂幾百蚊又好平喎.  book左四堂先啦, 到時真係唔夠先加堂啦.

你若想學樂理, 我建議你唔好揀大班既學了, 因為若個小朋友唔夠主動, 真係跟唔上的.  同埋d人話工聯會麻麻地.  我同事個女跟工聯會學, 考第一之肥佬, 10月考第2次了, 佢仲要係報緊中二, 報中名的了.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 15:47 發表
[quote]原文章由 AndyRain 於 07-8-8 15:26 發表
考評局?? 琴試那些係咪都係呢個名呀? 我唔記得左. >>>>{皇家音樂學院(可能都要經考評局唔太清楚)}
學 ...

醒目開學勳章

若你好似我咁, 叫做唔識音樂的, 那就一定要找個好d既老師, 因為你真係一d都幫唔到佢的.  好似我而家咁.........唯有望天打掛!!!

我諗你個仔又比我個仔大小小, 這樣又會好d.  但係.........你睇下d paper你就知道對於一個小學生來說, d英文題目真係好有難度的. 所以找老師方面同人數方面, 你要詳加考慮.  

但我都有問過其他人的, 個個都係話一定要每堂都清晒d野, 做晒d功課.  唔好積埋, 咁樣就會好好多.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 16:12 發表
我有個朋友教鋼琴如果亞仔學樂理我會找佢, 不過詳細我唔知所以想將握多啲資料

醒目開學勳章

唔好客氣啦, 自己遇到有問題都唔想其他人也差落去的.

其實唔係我要佢學的, 只係miss話等佢而家學就算佢fail都仲有時間再考. 咁理想既話就可以係小五前搞掂.  到時就可以專心搞報分試, 唔駛同時兼顧咁多野.  我聽完都覺得ok, 所以咪讀攞.  我一路都無諗過俾佢讀樂理的(未想到這問題).

佢一共上20堂, 每次一小時. (但堂數同時間係每個老師都唔同的) 佢一共上兩個月.  我問過有d人係上9個月的, 當然每次既時間小d, 拖長d, 等佢可以易d吸收.  

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 16:27 發表
多謝你提點, 不過要好好安排時間先得, 因為亞仔五年級比較緊張, 想問吓要上幾多堂呀, 你咁快要個仔考樂理

醒目開學勳章

除非佢真係一次過考到, 唔係既話, 我都係覺得佢未可以handle到. 一黎佢又唔自律, 二黎佢又由白雲.  以佢咁既情況, 其實..............佢上到中學先學樂理都ok.  不過聽講(我唔肯定有無記錯)有個小二生都可以pass到. 所以好睇個人情況.

我想問個sax 重唔重架??? 係咪要好夠氣架??

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 16:52 發表
其實你都o岩家, 我已經遲左(最哀以前個     亞Sir  ), 而家想佢先將握兩樣樂器先, 如果理想希望佢可以將單簧管考五級而Sax 就考三級可以係中學有多啲料係手

醒目開學勳章

你唔講, 我真係以為吹sax會用氣好多, 因為佢大舊好多嘛.  睇唔出反而單黃管要更多氣.

你個仔舊年小四的情況如何呀?功課多唔多呀? 比小3又如何呀?

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 17:05 發表

亞sir話其實小朋友先學sax 重好, 吹邊樣先都要用氣, 單簧比sax更加用氣

醒目開學勳章

好呀, 大家都咁樣做d書就唔駛side晒, d媽咪又唔駛搵書搵到咁辛苦.
原本想請xanthe向學校提議舊教科書義賣(賣到d錢損俾學校), 但相信學校方便會有難度, 因為我知道大多數學校都有出版社送d教材俾佢地的, 所以學校這樣做, 就會少了這些"免費" (羊毛出在羊身上呀 - 家長)的資源.  所以唯有自己私底下有興趣的媽咪聯絡啦.

我都會叫我個仔唔好用原子筆及lighter寫d書, 咁樣, 可能再以再再用tim.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 10:15 發表
All,
請問其他準小二媽咪, 你哋小朋友的教科書是否已經掉哂啦, 會唔會有人有下學期的書呀???

AndyRain
我係度響應你舊書重用,因為係尼度各位家長由同一間學校會方便啲, 希望大 ...

醒目開學勳章

若亞sir都係咁講, 那你就等個仔專心考埋個報分試先啦.  若你預計在升中前都唔會考六級既sax同單黃管, 那其實真的不如在升中的那個summer先考啦. 咁佢唔駛同時間兼顧咁多野.  你都見我而家洗濕左個頭架啦!!!  當然我絕對唔排除係我個仔自己太懶既問題. 你最了解你個仔的情況, 你再考慮下亞sir的意見攞.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 10:04 發表
AndyRain,
沉晚同亞仔上堂問亞Sir, 佢話唔洗心急考樂理, ma五級試先跟住學sax同單簧同時學, 因為佢指法差不多

醒目開學勳章

那就好啦, 解決了一個難題.

你都有兩個, 我想請問你係9月3號開學之後怎打算呀?? 我指d時間上既分配??

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 14:54 發表
等左你成朝你更係好, 我都打算係考完報分試先算, 亞sir 位佢考完五級單簧管, sax可以唔洗考3同5級, 到時可能一考就六級 , 不過得唔得要睇佢做化啦:tongue:

醒目開學勳章

我都係細的比較乖, 無咁勞氣, 但........就越黎越學亞哥d衰野. 原來都無打算的, 但我真係頂唔住了, 所以 "釘"亞哥去補習, 睇下會唔會有幫助. 因真係唔夠時間.

亞女升k3, 暫時佢都唔駛理功課的.  不過我要跟佢學琴, 所以.........晚晚都俾佢擺了一個鐘頭(尋晚又練了個半鐘). 你諗下食完飯8點半到10點訓覺, 仲邊有時間理亞哥??!!!

佢地還有學公文攞, 亞哥就游水, 亞妹就畫畫, 無啦. 學呢d已經搞到我星期六番工咁, 要學到成6點先收工!!!

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 15:31 發表

細仔比較聽話, 先睇吓開學後情況點再安排, 暫時跟以往咁做住先, 你呢?, 你個細女讀幾年級呀? 佢哋平時仲要學啲mug 呀?

醒目開學勳章

你係咪跟金江游水呀, 黃太佢地好好人架.  你諗住細仔同大哥學埋一樣野呀? 咁單黃管呢? 一唔一齊學呀?? 我個人認為唔好兩樣野都一樣啦, 一樣相同, 一樣唔同好d.  我都諗住若佢地兩個學2nd instrument, 兩個都會唔同的. 這樣可以夾band嘛, 幾好玩.

原來我俾你d書係留番黎俾我個女的, 但係......我老公死都唔俾個女用舊書, 嬲到我死, 所以咪執晒佢出黎攞.  好彩有日見你係小五talk一talk留言咋, 突然間醒起你個login好熟, 所以好唐突咁問下你.  唔係我都要去宣明會的義賣活動買書了.  甚至搵唔到的就買新書.  因為我我要番工, 唔去學校的, 根本唔會識得其他小五的家長.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 16:09 發表

因為細仔都打算好似亞哥咁學吹sax但亞sir話要換左門牙先大約二.三年級先開始,所以依家比佢 同哥哥一齊學游泳, 我平時放假都係周身唔得閒...
你個小朋友升K3, 咁米由可以接亞仔啲書, 以前我都想比人架, ...

醒目開學勳章

游水係幫唔到將個size變大d的, 我個仔一個好例子, 佢游左3年, 高度都係差唔多(中等啩), 但係就瘦到條柴咁.  個人無橫到. 我諗係似我地啩........細粒.

若你不求什麼, 那你可考慮佢地跟學校的金江游呀? 平好多的, 但miss亞sir都nice架.  當然就唔夠私人咁好啦, 始終人少d嘛.

你點解叫你個大仔學sax既??? 又係好似我咁, 自己鐘意所以叫佢學??

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 16:32 發表

我係找私人教練教ga, 以前斷斷續續學過吓. 兩個仔啲時間夾唔到所以停左, 以家細仔上小一可以一齊學啦, 重有係大仔比較細粒希望游水幫到佢啦, 我唔係以佢哋好叻只要佢學識. 致於樂器一來細仔 ...

醒目開學勳章

我諗其他媽咪都同d細路一齊放晒假, 所以無人上黎!!

有全職亞媽照顧的細路真係會叻d架.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 16:43 發表
重有我都無反學校, 其他家長我都唔認識, 好釆有BK, 希望其他媽咪都響應我哋啦

醒目開學勳章

又係海天呀?? 都聽過佢地麻麻地.  私人幾多錢一個鐘呀?? 我原本都想個女跟金江, 但衰在佢番全日, d時間去唔到.  

哈哈, 吹sax真係好有型架, 同埋佢好blue. 你咁好彩咁都俾你撞中佢有天份既樂器.  佢每天要練幾耐呀? 佢又學sax又學單頩管夠時間練嗎? 學校又有課外活動, 放學又要搭車回家, 都好晏了.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 17:08 發表
我都打算比佢跟泳會但想佢先跟教練好左先因為以跟過海x,火都
o來 , 哂我$$$
我同亞仔講要學啲比較特別的樂器, 我同佢講sax 好好聽, 跟住佢話好有型就係咁lo, 估5到佢由有天份wor

醒目開學勳章

xanthe

你老人家安好嗎? 快d好番啦, 你屋企個兩件等你照顧架. 千祈唔好傳俾佢地呀.  我諗你係感冒多啦.  

呢幾日好彩有ffhhmama陪我咋. 早排我日日都望呢個topic, 但係都唔見有人.  諗住你地放暑假去晒玩, 我就好傷心咁係office番工!!

舊書呢個project真係可以諗諗的, 我諗學校真係唔方便搞的, 唔係佢地會無晒d 出版社sponsor d 教具.  至於校服方面....我就真係唔多2手了, 因為我個仔d衫褲只會短唔會窄的(咁耐都只有一件pe衫係窄), d 小一既校褲反而鬆左tim, 死唔死.  我只有一套運動衫可以ling出黎咋.  不過都要睇下人地mind唔mind, 始終衫係貼身既野, 坦白說, 我就mind了. (或者係我個仔一件衫一著起碼幾年啩, 小四都重可以著)

原文章由 Xanthe 於 07-8-9 22:58 發表
ffhhmama and Andyrain,

嘜淨得你地2個呀!

這個幾日冇嘜上bk因為冇拿拿發高燒跟住又肚瀉又vomit....

喂回收舊 ...

醒目開學勳章

好, 你記住見到我時話我知呀, 同埋學了話我知好唔好.  因為都想俾亞女學, 但係剛過了暑假, 所以又要等到出年5, 6月先俾佢學了.  我絕對接受唔到自己d仔女唔識游水的, 因為唔識游水就mug都玩唔到.

嘩........練一樣都要1個至個半鐘, 佢邊度夠時間練兩樣呀??? 我成日都想每日有48小時就好了, 但番工時間一定要不變喎.  我個仔搭van 仔番學的, 通常係學校門口落車, 同校車無mug分別.

點解亞女唔可以用舊書的原因我已pm了給你.  我個仔參加了田徑班, 藍球班及游水. 所以佢d時間都好緊張. 星期二, 三都要放5點, 星期一又要早番, 所以搭校車都係side錢, 因為星期一朝早, 星期三, 五放學都搭唔到校車的.

我好期待我個仔可以學sax呀???!!!! 真係會好型仔的呀!!! 你睇得得地吹sax個樣, 當堂掂左好多啦!!!

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 17:23 發表
[quote]原文章由 AndyRain 於 07-8-9 17:13 發表
又係海天呀?? 都聽過佢地麻麻地.  私人幾多錢一個鐘呀?? >>>呢到5方便講下之話你知, 我暫時安排左星期 ...
‹ 上一主題|下一主題