用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? ...
樓主: kiteli
go

SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

為何一個咁既topic會搞成咁的??

我的小朋友讀緊spn, 亦曾考過spk, 我諗我可以將我所知的說出.  我個女同班真的有同學的家長係舊年10月時話我知佢入唔番spc. 所以話100%spn及spk的學生上得番晒spc呢個講法係今年係唔正確的.  當然, 到自行收生及今年6月大抽獎之後收番佢地就唔出奇.  我只知道spn舊年的waiting list, spc全部最後都收番晒, 這是由spn的校長在家長會時說的.

至於話考spk, 我個女當時考spk時係大大女tim(即係幾乎大到唔可以申請), 但係, 咪又係唔收.  所以唔一定係大就一定入到的.  而家佢係spn係細女tim.  至於spk interview時問既野都係好簡單的問幾條問題而已.  

我收到朋友的電話, 話spk收左佢個女, 佢第2次考了, 但我唔覺得佢個女interview時既表現會好outstanding, 因為平時佢都好難control到佢的.  連佢而家讀緊的kinder老師都成日投訴佢的, 佢係成日都坐唔定的.  咁你可以想像佢interview時會點.   

所以根本就無一個絕對的收生標準的.

醒目開學勳章

sindy說法正確, 我意思係St Paul 小學係俾已取錄的準小一學生參加大抽獎的, 有些同學抽到心儀的學校, 會放棄st paul convent個位的, 咁樣spc咪可以有位去收waiting list d學生攞.  但數量多少就不知道了, 況且亦年年都唔同的.

原文章由 happysin 於 08-4-9 16:51 發表
當然, 到自行收生及今年6月大抽獎之後收番佢地就唔出奇.--> st paul 小學可以大抽獎架?

[ 本文章最後由 AndyRain 於 08-4-10 09:19 編輯 ]

醒目開學勳章

不客氣啦, 我那時都是靠bk內的媽咪講d資料俾我聽, 我先至無咁迷網.  

題外話, 我完全唔覺得sindy所說的內容有任何問題,我覺得她只是說一些資料給我們聽而已.  
原文章由 happysin 於 08-4-10 09:27 發表
oh.. understood, thanks for clarification.
‹ 上一主題|下一主題