用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問學琴收費
go

請問學琴收費 [複製鏈接]

我個仔今年5歲,,佢3個月前開始學琴, 學beginner level, 但個Miss 同我講, 話佢係時候要轉學Grade 1 , 所以學費要由HK$180/45 mins 加到HK$200/45mins, 個Miss 本身係8級+演奏級+樂理4級, 而且佢都有5年教琴經驗,請問這個價錢合理嗎?  一般教Grade 1琴的市價大約是多少?

其實係咪通常每次要升級都會加學費? 定係只係個別Miss 會咁做?  如唔係每次升級都要加, 咁通常係升到邊級先開始要加學費?

請問各位可唔可以講吓, 你地囝囝囡囡學琴係俾緊幾多錢學費, 同埋係學緊咩grade 架?  我 想做一個參考....thx.......

0    0    0    0

回覆 2# yokilo 的文章

Typing error. should be 5級樂理

我個仔學咗3 個月, Miss 經己教咗佢彈" 輕鬆學鋼琴 book 1"全本, "Step by Step book 1"全本, 同埋 "A Dozen A day book 1" 一部份...所以個Miss 話可以開始學grade 1 o既書 ("step by step book 2" and "Easiest Piano course Part 2 John Thompson")...個Miss 話我個仔學得比其他細路快, 所以雖然學咗3個月, 但經已可以轉彈grade 1 o既書....但我afraid 太快轉, 反而啲基本功會打得唔夠好....定還是grade 1都只係基本功, 快啲轉都唔會有影響呢?

Those new books just for beginner level?
i don't know the standard.  Is there any souce can verify the grade level of the books?

原帖由 clarise_lau 於 10-6-3 03:11 發表
每個老師收費都唔同.其實如果你覺得個老師真係ok既話 . 比幾多錢都會覺得值.

不過 . 小朋友學左甘短時間升一級 . 聽左都覺得快得 濟 .
再睇埋你小朋友所彈既書.. step by step 2 & easiest john thompson part 2 . ...

Do you mean already to grade 3 books after learning 8 months?

原帖由 fcbttkw 於 10-6-4 10:08 發表
阿仔個老師怪怪地:初級$250/45mins,學咗8個月收3級學費$300/45mins,一直學到上年考完5級都冇加過學費,4月尾先話收7級$450/hour,計落我賺咗好多!
...
‹ 上一主題|下一主題