用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2009小一家長, 大家交流下......
樓主: Barbarasin
go

(KTS) 2009小一家長, 大家交流下...... [複製鏈接]

啊~~~原來係咁, Thx, Yummy! 咁請問你知唔知GS張vocab list又有何用途呢?

reb619

原帖由 yummy 於 09-9-23 12:52 發表
中文老師會教佢地含英咀華架.  佢地每天早讀堂都要全班一齊朗讀.

如果你地黎緊參加早操, 就會睇到佢地一齊朗讀既有趣情況.

尋人

原帖由 j63 於 09-9-23 13:03 發表
heiheikeikei,
您去左邊呀?好似幾日無見倒您喇!

Dear 1A parents,

請問昨天中文功課是否要做作單三, 即作業單元三, 共四版功課??  阿囡因病, 要補做這兩天功課, 唔該

reb619

thx, toey

原帖由 toey_lui 於 09-9-24 19:43 發表
阿女話老師跳做單元三第一課, 共兩版, 其他唔須要

[
uote]原帖由 reb619 於 09-9-24 17:34 發表
Dear 1A parents,

請問昨天中文功課是否要做作單三, 即作業 ...

thx, j63

原帖由 j63 於 09-9-24 18:03 發表
我地做左單元三第一課,無做第二課。因為阿仔話只係教左第一課!

Dear 1A Parents,

我阿囡足足無返4日學, 佢應該明天可返學.
唉~ 無返咁多日, 不但無測驗, 佢啲功課真係睇到我頭都大埋, 現有以下問題, 請咁多位多多幫忙, 解答吓我, 萬分感激:
1) 昨天的Eng: Writing A (TB P.36)是什麼意思, 是否有派要寫生字的簿?
2) 今天的Eng: Bring dry glue stick for Oral, 什麼是dry glue stick? 是否漿糊筆?
3) 今日視: 貼書法(一)筆記, 貼在那裏?  另下星期四交書法練習, 又是什麼?  我只得筆記及一卷竹墊.
reb619

依家先得閒追返先前啲post, 真係多謝你, yummy

原帖由 yummy 於 09-9-23 17:32 發表
以往係o係差不多測驗考試時, 老師會寫d生字o係黑板度等同學仔抄黎溫.
今年學校d小預備功夫做得好好, 一早印定哂比家長. 依家唔知GS有無小測, 同d小朋友得閒就溫吓囉!

...

Thx for your help, Toey.
不過我估聽日都要返學校走一轉, 因我仲有好多問題要揾老師.

原帖由 toey_lui 於 09-9-24 23:04 發表
reb619;

1. Eng: Writing A 係一本新的生字簿, 寫四個生字... Jeans, T-shirt, skirt 同 trousers. 可以係(TB P.31)找到;
  2. Eng: Bring dry glue stick for Oral 係將一張英文詩 Animal Poems 用漿糊筆貼係一 ...

Thx, yummy.  

不過我地無果本Oral簿, 唔知係咪我地無返學,所以無呢? 我suggest大家係咪都俾小朋友帶口罩返學, 以防萬一, 近排d流感真係好勁, 我地見過鬼都怕黑, 無返4日學, 真係嘔血, 嘔電, 嘜都嘔晒出嚟; 大家一定要好好保重, 強身健體

仲有,請問有無人可以upload張Oral果張sheet & 中文測驗卷給我, 萬分感激

原帖由 yummy 於 09-9-25 09:38 發表
reb619,
佢地每次都會有張sheet貼在本Oral簿度架, 所以老師叫佢地每次Oral堂要帶漿糊筆.

嚇得我~我仲以為又係我地攪錯添.

原帖由 yhma 於 09-9-28 17:23 發表
Me too. It should be kept in school.

嘜唔係會俾一個星期我地背架咩, 我地無背到喎~~~~~~我記得好似唔知係邊度(好似開學時派既通告?)睇到話本含英逢週五帶返屋企weekend背架喎!

原帖由 大嘴鳥 於 09-9-28 19:45 發表
toey,

明天背[[含英咀華]]的
"江南"
江南可采蓮,
蓮葉何田田,
魚戲蓮葉間,
魚戲蓮葉東,
魚戲蓮葉西,
魚戲蓮葉南,
魚戲蓮葉北.

(用普通話背誦)

HELP!!!  請問有無人有英文WS(4), 請幫忙upload, 聽日要交功課, thx/1

原帖由 j63 於 09-9-29 15:35 發表
係咩?"中國語文" 已經有id & password咩?
點解我無o既?

same same ar...... 都唔知要5要交

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-29 19:56 發表
問咗我家笨妹
佢話唔一定要交
問多兩問 就話
要畫 XXXX曲線嘅XXXXXX
講完我都唔明佢講乜

凈係問咗佢好多次 佢都係答 : 立體圖型可以做 or 可以唔做(交) 做咗就當裝飾喎 . . . .
可信程度 50% ...

死火, 我地都無喎, 1A班係咪已貼咗? 救命呀~~~~~~~

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-29 19:20 發表
如果綠白手冊第11頁沒有貼上有關password, 盡快contact 老師

million thx......

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-29 19:16 發表
upload already, pls check. GEWS 4.pdf

hhkk,
好彩有你, 真係十分十分多謝你無施的幫忙, 真係要俾個 你.

reb619

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-29 21:38 發表
reb619,

你check 咗綠白色嗰本手冊未??
應該有一張係貼紙咁嘅樣嘅login information
如果真係無 可能係你女女病咗嗰幾日貼. . . .
咁你寫家課日誌通知老師比你喇 ...

我地1A班昨天老師寫咗係家課日誌話要背;另我地今日帶咗月餅盒返學校啦.

原帖由 zita0618 於 09-9-29 22:33 發表
我都想知呀!  我囝囝都無提過要背, 又有可能係無聽老師講野!

你們帯了月餅盒回校了嗎?  我見沒有人帯喎?

yummy & hhkk,
我想問本含英咀華係用普通話或是廣東話背誦; 仲有,我見每篇詩篇底部都均有老師,家長和學生簽署, 係咪要三個簽名或是其中一個簽名就得?  究竟個情序係點?  問阿囡佢又嘜都唔知, 真係俾佢激c

1A parents,
請問本閱讀紀錄冊和學生圖書証派咗未?  好驚又miss咗

好彩問吓你啫, 我家小姐竟然話俾我知老師教佢地廣東話喎, 你話係咪俾佢激c

原帖由 heiheikeikei 於 09-10-1 20:47 發表
我想問本含英咀華係用普通話或是廣東話背誦
**普通話

係咪要三個簽名或是其中一個簽名就得?
**係

究竟個情序係點?
**其實老師有教小朋友 妳可依老師教的次序去背誦

問阿囡佢又嘜都唔知
**始終無咗預備班 小朋 ...

我有呀, 但唔知點解upload咗好耐都load唔到上server, 我用email send 比你啦.

原帖由 10396 於 09-10-1 22:17 發表
想下問下 1B班家長,

英文科 GEWS 3  係咪未派回?

因為已派回GEWS 1 ; 2 及 4, 但未見有 第3個份, 如果已派的話,我個女個份可能已經 凶多吉少, 可否擺上SERVER ...
‹ 上一主題|下一主題