用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 校車安排有問題, 學校有無自己校車
go

校車安排有問題, 學校有無自己校車 [複製鏈接]

上星期六出席玩聚會後, 去了操場問有關校車事宜, 得知學校有幾間公司接送學生, 佢地話唔會一間公司做晒, 佢地用地區分, 好似大埔同上水粉嶺咁, 係一條線, 就同一間公司, 沙田就另一間公司, 問題係, 校車公司話有機會要轉車 (上學同放學), 要係Kowloon Tong 轉一轉車, 個負責人話好快, 如果落雨, 會逐個學生擔傘, 而且仲話係kowloon tong 個程就全都係音小既學生, 我聽後很愕然, 有無攪錯, 唔係一程車去到學校, 打風落雨咪好  煩, 而且, 我地住得遠, 咁早上車 (7:10), 小朋友當然想一覺, 瞓到學校至落車, 有咩理由要咁安排, 仲要係聯合國, 架車係車埋其他學校既學生 (大家都係kowloon tong), 咁就唔係咁好, 仲要收一千大元, 恕我才識淺, 都未聽過有咁既事, 大家係附近就話姐. 真係離譜.

可唔可以向學校反映?
   0    0    0    0

回覆 1# Loklok2 的文章

agree ar.  有無攪錯. 便係校車就用家啦. 有咩理由要你個仔利咁遠致上車, 行得到都唔爭在自己搭車啦, 離晒譜. 我地住得遠, 又要返工, 根本係局硬la, 我諗住同學校反映, 但唔知有無用.

原來音小有自己校車, 不過, 最遠去到沙田, 住得遠既同學, 真係要搭街車, 至於要唔要轉車, 就視乎間公司點安排. 如果真係咁, 即係硬食, 我會同學校反映, 有無用我唔知, 但起碼比學者知有呢件事.

回覆 1# 88654321 的文章

你打算搭的士上學, 好重皮喎. 咁放學有人揍?我仲未諗搭定唔搭校車, 如果唔搭, 要搵人揍返學同放學, 又要轉幾轉車. 但係, 搭校車, 又要係九龍塘轉車.太麻煩同唔方便. 都唔知點算好.

今朝送阿女上車, 之前褓母話7:00上車, 但差不多等到7:15至有車來. 一見到架車, 嘩車上已經有許多唔同學校既學生, 阿女差d無位坐. 希望架車唔好兜咁耐啦.

原帖由 88654321 於 10-9-1 11:20 發表

你最後都決定坐褓母車嗱. 係咪温太車呀??

有無家長住粉嶺上水附近想一齊坐Taxi上學呀??

係呀, 無辦法, 自己湊要轉3轉, 温太好似做晒大埔, 粉嶺, 上水區, 我見有紙貼係架褓母車上.
咁你呢?搭的士呀?

我住大埔, 你住上水, 放學可能係同一架車wor. 我問阿女係車上有無識新同學, 佢話坐佢隔離位同學係住上水wor. 你可以搭一, 咁收得貴唔貴?不過, 如果你早上搭校車, 就可能唔同一架車, 溫太話同路同區至同一架車wor.

我諗係啦. 之前溫太話要係kln tong轉車. 但開學前再打來話唔使轉. 我問阿女, 佢話見刷哥哥姐姐落車, 我問佢有無落車再搭另一架車, 佢話無, 我諗應該唔使轉車.
你單程好貴呀, 我來回都係$970.

你指放學要轉車?點解要轉呀?咁咪好耐致返到屋企. 禽日就要差唔多一個鐘至到屋企. 咁你係大埔邊度轉呀?

原來我都要轉車呀, 阿女話, 係學校上車, 跟住唔知坐到去邊, 然後落車, 再上另一間車返屋企wor. 佢仲話同你女 (唔知係唔係, 佢話個同學住上水, 讀1I班)一起坐, 之後轉車, 大家就唔同車.
我都要成個鐘至返到屋企呀.

回覆 1# SFNK 的文章

唔係好明呀, 你指你小朋友係搭校車返, 朝早要轉兩轉?咁咪好辛苦. 你大埔邊到上車? 但阿女話佢唔使轉?唔通唔係同一架車?

我禽日接女放學, 架車早左成兩個字. 我岩岩落到去, 已見阿女落左車. 但好奇怪, 架車係寫"英華小學", 起初, 我仲以為係人地架車tim.

回覆 2# SFNK 的文章

你小朋友都係溫太車. 我都係, 但阿女話返學唔使落車轉車, 咁會唔會返學唔同車, 放學同車?
係呀, 我小朋友姓wong架. 你點知?你小朋友識我女? 但我唔明你小朋友返學要轉兩轉, 連放學都要轉?我問阿女放學係邊度轉, 佢又唔識講.

回覆 4# 88654321 的文章

唔係呀, 姓wong呀, 你小朋友姓chan ma?讀I班?我阿女只係講識到個住上水叫XXX, 佢話呢位同學朝早唔搭校車, 放學至搭, 我估係你小朋友. 我女話小息都有同你女玩呀.

係呀. 我阿女又話姓 陳, 等我今晚再問下佢先. 咁你知唔知佢地係咪一同放學坐車呀, 我女成日講個同學姓陳 . 唔通係另一個人. 我要問下先.
我阿女邊係斯文, 只係新地方, 有些怕醜至真.

原來佢地一齊坐, 阿女又話唔知邊度轉車既, 佢講到一舊舊咁. 你知唔知咁佢地小息係咪一齊玩架?

原帖由 SFNK 於 10-9-17 20:02 發表
姓陳的, 是我個囡, 同車返學的, 應個有兩個是1M班,

我個囡是IC,

1. 我問過大囡, 是因為H.C是坐2號車, 直出九龍塘,

2, 另有一個車是大旅遊巴的, 是經 大埔頭, 太湖花園,帝
    欣苑,  直出沙田馬場,

3. 我的 ...

你指H.C即係咩呀?係咪行大埔都有幾架車呀?我女係F車, 佢話早上唔使轉車, 我諗我係尾站, 我地架車好似接新峰, 悠然, 盈翠一帶. 阿女話架車由我地厔苑走, 就無人上車, 直去九龍塘, 之後其他人落車, 接住音小學生上車, 去學校. 佢無轉車. 阿女係咁講, 唔知真定假. 至於放學, 阿女話要落車上另一架車, 但佢又講唔出係邊度轉喎. 咁我地小朋友係咪同埋88654321既小朋友一架車返學放學? 但我送阿女上車又唔多覺有音小學生?咁你女識我女架? 哎吔, 有d亂tim.
我地7:08上車, 但阿女唔識講幾點到學校?其實我都覺早, 你地要6:45仲早. 真係難為小朋友要咁早起身.

回覆 1# SFNK 的文章

哈哈, 原來H.C係指我阿女. 好左你講下搭車既事我知, 我女一向都係自己揍返學, 所以佢係第一次搭校車, 所以我有好多野都唔放心. 問佢又唔識講. 原來你女女同我女一起坐, 咁都好. 想問下, 你知唔知咁我女放學使唔使轉車?

咁你知唔知我女小息有無同你女女一起玩呀, 問佢又係答到一舊舊.

原本佢地放學係唔同車呀, 好呀, 唔該你幫我問下你大女啦. 原來我女小息無同你女玩, 但我問佢, 佢又話有既., 又話同你女同班
係呀, 呢兩日我女無返學, 佢夾爆手指. 睇怕呢個星期都唔返得學.

回復 1# 88654321 的帖子

多謝你既祝福. 我都希望阿女快d好番.
咪就係隻手放係門隙度, 我地又無為意, 咪夾到lor. 要連針, 醫生話最快都要成個月至可以彈琴, 今次真煩. 我要同學校講睇下點.

回覆 2# SFNK 的文章

多謝你既祝福, 希望佢快些好番. 原來放學校車係咁既安排. 我以為係搭梗個架tim. 唔該晒你話我知. 問阿女, 佢都唔識講呀.
‹ 上一主題|下一主題